Scenarii posibile de evoluție a situației politice din R. Moldova

  scenarii

  Până la alegerile locale și parlamentare noi din Republica Moldova au mai rămas doar câteva zile. În acest context, analiștii politici din Republica Moldova emit diverse opinii referitoare la modul în care se vor desfășura lucrurile după alegerile ce vor avea loc duminica aceasta. La nivelul administrației centrale, multe voci de dincolo de Prut sunt de opinie că Republica Moldova este amenințată în continuare de alegeri anticipate, iar situația politică va rămâne instabilă și după acest scrutin. Tot în aceeași ordine de idei, există voci ce insistă asupra ideii că situația din cadrul coaliției de guvernare de la Chișinău (ACUM – PSRM) nu este una propice pentru siguranța zilei de mâinei.

  Pornind de la situația instabilă, presa de limbă rusă din Republica Moldova punctează faptul potrivit căruia țara va resimți din nou, în viitorul apropiat, o presiune venită din partea marilor actori geopolitici. Aceasta este concluzia la care a ajuns politologul Igor Vonițchi în cadrul emisiunii „Politica” de la postul TV8: „În opinia mea, există șase scenarii de dezvoltare a situației pe plan politic intern în Republica Moldova în viitorul apropiat.

  Primul scenariu: Posibil, Blocul ACUM va ceda în fața cerințelor președintelui și se va produce o reconsiderare a sferelor de influență la nivel de guvernare. Acest lucru înseamnă faptul potrivit căruia coaliția se va păstra cel puțin o vreme, măcar până la primăvară.

  Scendariul doi: Destrămarea coaliției și instituirea așa-numitului guvern de salvare națională.

  Scenariul trei: Alegeri parlamentare anticipate.

  Scenariile patru și cinci pot fi legate de persoana lui Andrei Năstase. Dacă Năstase va pierde alegerile pentru primăria Chișinăului, el ar putea ieși din coaliție spunând: „am pierdut alegerile din cauza că m-am aliat cu socialiștii”, fapt ce va duce la destrămarea coaliției de guvernare, dat fiind faptul că aceasta nu funcționează normal fără Andrei Năstase. Dacă acesta va câștiga alegerile, va ieși din coaliția PSRM-ACUM cu o probabilitate și mai mare. Cred în faptul potrivit căruia consilierii lui îl vor sfătui că, dacă va merge în opoziție, va avea mai multe șanse, să spunem, în cadrul viitoarelor alegeri prezidențiale.

  Și, într-un final, cel de-al șaselea scenariu. Acesta este legat de factorul extern. Nu poate fi exclusă ipoteza potrivit căreia, într-un anumit moment, Republica Moldova să simtă o presiune din partea actorilor geopolitici mari pentru a fi nevoită să acorde preferință unei sau altei figuri politice din politica moldoveneascăii, a conchis Igor Volnițchi.

  Situația din Republica Moldova este văzută de analiști drept una complicată

  După cum se poate observa din declarațiile lui Igor Volnițchi, reiese foarte clar faptul că analiștii politici de la Chișinău consideră situația politică ca fiind instabilă. În acest context, în urma alegerilor locale și parlamentare (noi) din data de 20 octombrie 2019, potrivit opiniei specialiștilor, sunt posibile toate scenariile care au fost menționate de către Igor Volnițchi. De asemenea, nu este nefondată nici ideea potrivit căreia factorul extern va avea de spus un cuvânt în cazul în care situația de la Chișinău va rămâne la fel de încurcată.

  Analizând aceste opinii, sunt tentat să cred că situația din Republica Moldova nu va suferi prea multe modificări după 20 octombrie. Situația va fi, cel mai probabil, complicată și mai mult de situația conturată în jurul alegerilor locale de la Chișinău care, posibil, vor degenera într-o luptă acerbă pentru supremație atât în timpul campaniei, cât și după desfășurarea alegerilor urmând modelul crizei din anul 2018. În acest context, trebuie amintit faptul că în cazul alegerilor locale pentru funcția de primar al Chișinăului sunt trei favoriți: Ion Ceban (PSRM), Andrei Năstase (Bocul ACUM/Partidul Politic Platforma „Demnitate și Adevăr) și istoricul Octavian Țâcu (Partidul Unității Naționale, fost membru al blocului ACUM), lucru ce ar putea să îngreuneze situația politică de la Chișinăuiii. Având în vedere preferințele electoratului moldovean și prezența acestora la urne, niciunul din candidați nu va câștiga scrutinul din primul tur.

  Pe de altă parte, personal sunt de opinie că pericolul alegerilor anticipate și al perpetuării stării de instabilitate politică va continua să planeze asupra Republicii Moldova și pe parcursul anului 2020. Este posibil să asistăm la alegeri parlamentare anticipate concomitent cu alegerile prezidențiale dinspre finalul anului viitor.

  Cazacu Ggheorghe


  i https://www.kp.md/daily/27041.5/4106074/

  ii https://www.kp.md/daily/27041.7/4105721/

  iii https://voceabasarabiei.md/politic/item/17297-ceban-nastase-si-ticu-favoriti-in-chisinau-video

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  one × four =