Propaganda rusă din Republica Moldova îi acuză pe unioniști pentru așa-zisa sabotare a lui Ion Ceban

general

Cu mai puțin de o săptămână până la cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Chișinău, ziarele de limbă rusă din Republica Moldova fac lobby pentru candidatul socialiștilor – Ion Ceban. Pe lângă numeroasele materiale în care este analizat programul electoral al lui Ceban, publicațiile de limbă rusă de la Chișinău arată încă o dată faptul potrivit căruia sunt niște resurse propagandistice de primă clasă pentru candidatul socialiștilor. În ziarele de limbă rusă putem găsi diverse materiale care îl învinuiesc le Năstase și îl laudă pe Ceban ( la fel cum o făcuseră și în cazul alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului în vara anului trecut).

Unioniștii sunt luați în vizor de către propaganda rusă din Republica Moldova

Dacă în alte articole regăsim trimiteri la faptul că o parte a familiei lui Andrei Năstase locuiește în Germania sau cu privire la presupusele sale activități criminale, de această dată însă, atenția ne este captată de un articol care îi învinuiește pe unioniști de faptul că ar face lobby pentru candidatul Blocului ACUM pentru funcția de primar al Chișinăului. Nimic nou până acum, cu toții știm că este nevoie de a da vina pe celălalt și le anturajul său în cadrul unei campanii electorale.

Unioniștii sunt învinuiți de faptul că ar spune că între cei doi candidați nu există diferențe, dar aceștia vor merge organizat la alegeri pentru a nu permite victoria lui Ion Ceban în turul doi al alegerilor locale din Chișinău (3 noiembrie)

Editorialiștii de la kp.md susțin ideea potrivit căreia unioniștii moldoveni ar fi declarat faptul că între cei doi candidați la funcția de primar al Chișinăului nu există nicio diferență. Cu toate acestea însă, potrivit aceleiași surse, unioniștii vor face tot posibilul ca să meargă în număr cât mai mare la alegerile din 3 noiembrie pentru a îl susține pe Andrei Năstase: „intre Ceban și Năstase nu există diferențe. Nu are nici un rost de votat. Cu toate acestea însă, ei vor merge la alegeri în coloane organizate pentru ca Ceban să nu câștige”.

După ce a învinuit unioniștii, propaganda rusă îndeamnă votanții să meargă în număr cât mai mare la vot și să îl susțină pe Ion Ceban

Resursele de limbă rusă din Republica Moldova îndeamnă publicul să iasă în număr cât mai mare la vot și să îl susțină pe Ion Ceban în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului. În această ordine de idei, trebuie amintit faptul potrivit căruia în unul dintre articolele celor de la kp.md se arată faptul potrivit căruia „cititorii „Komsomolskaia Pravda” îndeamnă chișinăuienii să iasă la vot în data de 3 noiembrie și să voteze pentru viitorul capitalei”, un viitor având-ul pe Ion Ceban în calitate de primar al Chișinăului se poate deduce din acest apel. De asemenea, în același articol se mai arată în alt apel în care se face trimitere la nevoia de a renunța la indiferență: „Oameni buni! Nu fiți indiferenți. Nu vă fie lene să vă dați jos din pat pentru viitorul orașului nostru. Trebuie să ieșim la vot, în caz contrar suburbiile vor alege această necunoscută pe poartă numele lui Năstase. Chiar dacă nu e o surpriză, dar cuiva i-am dat în cap să îl voteze pe Chirtoacă în data de 20 octombrie”i, se arată în unele apeluri difuzate de către cei de la kp.md.

Ceban are nevoie de ajutorul propagandei ruse într-un oraș în care părerile sunt împărțite

Nu mai este nici un secret pentru nimeni faptul potrivit căruia alegerea primarului Chișinăului, la fel că alegerile parlamentare și prezidențiale din Republica Moldova, reprezintă o alegere cu un pronunțat caracter geopolitic. Pornind de la această presupunere este lesne de spus faptul potrivit căruia chișinăuienii vor avea de ales, din nou, între Occident și Rusia. În cadrul acestei campanii, la fel că în cazul alegerilor locale din Chișinău din vara anului 2018, opțiunea integrării europene este reprezentată de Andrei Năstase, iar opțiunea integrării eurasiatice fiind mai le suflet candidatului socialiștilor – Ion Ceban. Un lucru este cert la acest moment, rezultatele alegerilor vor fi foarte strânse. Drept urmare, resursele propagandei ruse din Republica Moldova au nevoie să se agațe de orice tip de subiect pentru a putea să contribuie la victoria lui Ion Ceban.

Gheorghe Cazacu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nineteen − 18 =