Péter Szijjártó: relaţiile economice cu Rusia se dezvoltă în conformitate cu interesele maghiare

Budapesta

Relaţiile economice dintre Ungaria şi Rusia se dezvoltă într-o manieră transparentă, în conformitate cu interesele economiei maghiare şi ale companiilor din ţară, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, marţi, la Budapesta, la o conferinţă de presă.

Péter Szijjártó a spus că relaţiile dintre Europa şi Rusia sunt dominate de polemici doar în public, în fundal, statele occidentale au format o colaborare strânsă cu Moscova. Majoritatea dintre cei mai mari 10 parteneri comerciali ai Rusiei sunt membri ai UE sau ai NATO; de exemplu, în comparaţie cu 2017, comerţul bilateral dintre Olanda şi Rusia a crescut cu 23%, cel dintre Franţa şi Rusia, cu 40%, iar cel dintre Germania şi Rusia, cu 56%. Între timp, statele mici au devenit perdanţi ai sancţiunilor aplicate Rusiei, a arătat şeful diplomaţiei ungare.

Potrivit lui Szijjártó, Ungaria a pierdut şanse de export în valoare de 8 miliarde de dolari, însă acum s-a ajuns la punctul în care cooperarea cu Rusia să contribuie la menţinerea pantei ascendente. Ministrul ungar a anunţat că Ungaria este interesată să se alăture, din nou, utilizării paşnice a spaţiului, motiv pentru care pregăteşte proiecte de cooperare interstatală de explorare spaţială împreună cu Rusia.

Potrivit ministrului de externe, cele două proiecte deja demarate au un conţinut tehnologic ungar semnificativ. Companiile şi universităţile maghiare participante sunt susţinute cu 570 de milioane de forinţi de către Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior. Ministrul a lăudat investiţiile şi cooperările corporative. A evidenţiat dintre acestea proiectul în valoare de peste un miliard de dolari, în cadrul căruia un consorţiu ruso-maghiar va fabrica 1300 de vagoane de cale ferată, ceea ce reprezintă o comandă record în istoria producţiei de vehicule feroviare din Ungaria.

A menţionat, totodată, şi compania farmaceutică Richter, care construieşte o nouă fabrică pentru a produce 80 de milioane de cutii de medicamente pe an, astfel că va putea fabrica, în Rusia, o cantitate anuală de două miliarde de comprimate.

Beneficiind de autorizaţie de funcţionare şi comercială, producătorul de instrumente medicale Sanatmetal a înfiinţat o
unitate de producţie cu o investiţie de 4 milioane de euro, iar compania maghiară Agrofin a construit o fabrică de producţie de furaje în valoare de 13 milioane de euro, devenind, astfel, unul dintre cei mai mari distribuitori de furaje de pe piaţa rusă, a mai specificat ministrul.

În cadrul conferinţei de presă, ministrul rus al sănătăţii a numit Ungaria un partener-cheie al Moscovei în Europa Centrală. Veronika Skvorţova a spus că, după creşterea de aproape 30% atinsă în ultimii aproape doi ani, comerţul dintre Rusia şi Ungaria a ajuns la 7 miliarde de dolari, iar investiţiile au crescut, de asemenea, semnificativ.

Potrivit ministrului rus, un domeniu-cheie îl reprezintă energia, inclusiv energia nucleară şi investiţia de la Paks.

Skvorţova a specificat, totodată, că negocierile interguvernamentale acoperă şi domenii precum cel al securităţii sociale, astfel că părţile vor încheia un acord şi despre îngrijirile acordate cetăţenilor maghiari şi ruşi care lucrează în Rusia şi Ungaria.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × one =