La Chișinău se preconizează un a doilea tur pentru alegerile primarului din 20 octombrie

general

Cu câteva zile înaintea alegerilor pentru funcția de primar general al Chișinăului, situația se complică, iar turul al doilea în cazul alegerilor primarului capitalei Republicii Moldova pare să fie o certitudine la momentul de față. Din informațiile disponibile pentru alegerile locale din Chișinău reiese clar faptul că vom asista la un al doilea scrutin, fapt care va încinge spiritele în capitala Republicii Moldova, așa cum s-a petrecut și în vara anului 2018 când rezultatul alegerilor nu a fost validat, fapt ce a dus la o criză politică de proporții la Chișinău.

Candidații care vor intra în turul al doilea al alegerilor sunt Ion Ceban (PSRM) și Andrei Năstase (Blocul ACUM/Partidul Politic Platforma „Demnitate și Adevăr”)

Datele disponibile ne arată faptul potrivit căruia Ion Ceban și Andrei Năstase vor continua lupta pentru postul de primar al Chișinăului în cel de-al doilea tur al scrutinului. La acest moment, Ion Ceban este cotat cu cea mai mare șansă la victorie. Acesta este creditat cu 46,6% din voturile alegătorilor. Pe locul al doilea, se situează Andrei Năstase care, potrivit sondajelor, ar beneficia de sprijinul a 31,1% dintre alegătorii capitalei. Pentru a completa podiumul, trebuie menționat că poziția a treia în sondaje este deținută de către istoricul Octavian Țâcu (reprezentant al Blocului ACUM și al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu) care ar beneficia de încrederea a 6,8% potrivit unui sondaj al Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldovai.

Turul doi al alegerilor – cea mai plauzibilă variantă pentru alegerea primarului Chișinăului

Din datele de mai sus reiese foarte clar faptul că în cazul alegerilor locale din capitala Republicii Moldova va exista, în proporție de 99%, un al doilea tur al alegerilor. Din datele de mai sus, reiese foarte clar faptul potrivit căruia în turul al doilea își vor măsura forțele Ion Ceban (din partea PSRM) și Andrei Năstase (Blocul ACUM/Partidul Politic Platforma „Demnitate și Adevăr”).

Presa din Republica Moldova susține faptul că Ion Ceban și Andrei Năstase vor continua lupta și în turul doi

De aceeași părere sunt reprezentanții majorității resurselor media din Republica Moldova. Pornind de la aceste considerente, unele resurse de informare în masă de la Chișinău au considerat că ar fi util să realizeze câte un profil electoral al celor mai importanți doi candidați înscriși în cursa electorală. Din unele informații oferite de către cei de la agora.md, aflăm detalii biografice și de program electoral al celor doi candidați cu șanse reale (mai bine zis, sigure) de a intra în al doilea tur al alegerilor locale de la Chișinău din 20 octombrie 2019. În ceea ce privește studiile lui Andrei Năstase, este important să precizăm faptul că între 1993-1997 acesta a studiat în cadrul Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În perioada 1992-1993, Andrei Năstase a urmat cursurile Facultății de Istorie și Geografie „Ștefan cel Mare” din Iași, iar între 1982-1992 acesta a studiat în cadrul Școlii Medii din Mândrești (raionul Telenești) din Republica Moldova. După cum se poate observa din studiile lui Andrei Năstase, acesta are o formație multidisciplinară, acesta având competențe în domeniul juridic, al științelor istorice și al geografiei. În ceea ce privește studiile avute de Ion Ceban, trebuie precizat faptul potrivit căruia candidatul din partea PSRM la funcția de primar al Chișinăului vine din domeniul științelor exacte. Acesta a obținut diploma de licență în cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova. Începând cu anul 2018, Ion Ceban urmează cursurile de masterat ale Școlii de Administrare din Berlin. Începând cu anul 2019, Ion Ceban a început studiile doctorale ale Academiei Prezidențiale Ruse de Economie Națională și Administrare Publică (RANHIGS). După cum se poate observa, cei doi principali contracandidați au studii superioare și aprofundate în domeniile lor de formare academică, ceea ce reprezintă un atuu pentru ambii candidați.

În ceea ce privește activitatea profesională (politică) a lui Andrei Năstase trebuie menționat faptul potrivit căruia acesta a deținut, începând cu anul 2015, funcția de președinte al Partidului Politic Platforma „Demnitate și Adevăr”. În anul 2018, a fost ales primar al Chișinăului (alegeri invalidate), iar începând cu data de 8 iunie 2019 deține funcția de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova. În ceea ce îl privește pe Ion Ceban, între 2000-2002 acesta a activat în cadrul Primăriei Chișinăului și a avut responsabilități legate de elaborare, coordonare proiecte și programe în domeniul social. Între 2015-2019, Ion Ceban a fost consilier municipal și președinte al fracțiunii PSRM din cadrul Consiliului Municipal Chișinău. Din februarie 2019, Ion Ceban este deputat și vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. După cum se poate observa din biografiile celor doi contracandidați, reiese clar faptul că ambii au beneficiat de o traiectorie ascendentă în domeniul politic și că ambii au experiența necesară pentru a deveni primari ai Chișinăului.

În ceea ce privește programul electoral al lui Andrei Năstase trebuie precizat faptul potrivit căruia un punct interesant în programului liderului PPDA este faptul că, în eventualitatea victoriei la alegerile locale pentru funcția de primar a Chișinăului, acesta va dori să implementeze „numirea unui viceprimar dedicat problemelor suburbiilor” Chișinăului. De asemenea, în programul său electoral, Andrei Năstase se declară drept un luptător împotriva corupției. Acesta are în programul său electoral o mențiune la dorința sa referitoare la „demiterea persoanelor corupte”. După cum se poate observa din programul electoral al lui Andrei Năstase, liderul PPDA s-a înscris cu un program care conține prevederi de ordin social și de ordin politic pe agenda electorală.

În contrast însă, programul electoral al lui Ion Ceban este diferit de cel al lui Andrei Năstase și se axează, în principal, pe probleme sociale și urbanistice. În ceea ce privește problemele urbanistice ale Chișinăului, Ion Ceban vine cu o propunere de creare a unui plan urbanistic al Chișinăului: „Elaborarea Planului Urbanistic General într-un an și jumătate”. În aceeași ordine de idei se înscrie și o promisiune electorală a lui Ion Ceban de a crea un plan de mobilitate urbană în Chișinău: „elaborarea Planului de mobilitate urbană durabilă, în termen de doi ani”. Un aspect interesant al programului socialistului este mențiunea făcută cu referire la crearea unei hărți investiționale în Chișinău: Elaborarea unei hărți investiționale a Chișinăului, într-un an și jumătate”. De asemenea, pe lista promisiunilor făcute de către Ion Ceban alegătorilor din Chișinău se regăsește și ideea de reabilitare a centrului istoric al Chișinăului: „Aprobarea conceptului de reabilitare a zonei istorice a orașului”ii.După cum se poate vedea din cele două programe electorale ale celor doi principali contracandidați, programele sunt axate, în principal, pe nevoile comunității. Ambele programe sunt destul de generale însă. Diferența dintre cele două programe este lupta anti corupție și interesul pentru suburbii prezente în programul lui Andrei Năstase și prevederile referitoare la planul urbanistic, al unei hărți investiționale în Chișinău și reabilitarea zonei istorice – mențiuni prezente în cadrul programului electoral al lui Ion Ceban.

Chișinăuienii și locuitorii suburbiilor capitalei Republicii Moldova vor avea de făcut o alegere geopolitică

Din câte se pare până la acest moment, turul doi ale alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului pare să fie iminent. La fel ca în cazul atâtor și atâtor alegeri locale, parlamentare și prezidențiale din Republica Moldova, locuitorii Chișinăului și a suburbiilor acestuia vor mai avea de făcut o alegere de ordin geopolitic în cadrul alegerilor locale din 20 octombrie 2019. În această ordine de idei, trebuie amintit faptul că Andrei Năstase este lider al Partidului Politic Platforma „Demnitate și Adevăr” și co-președinte al Blocului ACUM – ambele fiind formațiuni politice care se declară pro europene. În același timp însă, Ion Ceban este reprezentant al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – formațiune care militează pentru aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Din acest considerente se poate de făcut precizarea că votul alegătorilor va fi, cu preponderență, unul geopolitic și care nu va ține prea mult seama de calitățile sau de defectele celor doi principali contracandidați.

Este foarte greu de presupus cine va câștiga funcția de primar al Chișinăului

Pornind de la faptul că ambii candidați sunt sprijiniți de formațiuni politice puternice și reprezintă câte un curent geopolitic – Andrei Năstase reprezentând integrarea europeană a Republicii Moldova, iar Ion Ceban fiind exponentul integrării eurasiatice a țării (prin apartenența sa la PSRM) – este foarte greu de precizat cine va câștiga alegerile. Cert este faptul potrivit căruia lupta va fi foarte strânsă, iar câștigătorul va fi determinat în turul doi al alegerilor.

Există posibilitatea repetării scenariului din vara anului 2018

Este posibil, ca în urma turului al doilea al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, să asistăm la proteste care ar putea să încurce situația politică din Republica Moldova și să se declanșeze o nouă criză politică internă la Chișinău. Mai multe însă, vom vedea după ce alegerile primarului Chișinăului se vor încheia.

Gheorghe Cazacu


i https://voceabasarabiei.md/politic/item/17297-ceban-nastase-si-ticu-favoriti-in-chisinau-video

ii https://agora.md/stiri/62692/confruntarea-electorala-dintre-ceban-si-nastase-profilul-politic–profesional-si-promisiuni-facute-in-cursa-pentru-sefia-capitalei-infografic

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × four =