Cum propaganda rusă încearcă să slăbească pozițiile membrilor Blocului ACUM și să declanșeze alegeri anticipate în Republica Moldova

Moldova

Mass media de limbă rusă de la Chișinău insistă asupra ideii potrivit căreia în Republica Moldova există forțe ce doresc destrămarea coaliției de guvernare dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM. De asemenea, această presă susține că structurile de dreapta aflate la conducerea Republicii Moldova au un plan prin care doresc să lupte împotriva distrugerii Partidului Democrat condus de către Vlad Plahotniuc. Acesta ar fi unul dintre planurile puse la cale de către Statele Unite ale Americii în Republica Moldova. Mai mult de atât, în resursele propagandistice de limbă rusă se arată faptul că scopul „ascuns” al Blocului ACUM este acela de a îl readuce pe Vlad Plahotniuc și partidul său înapoi la guvernare în Republica Moldova.

Partidul Democrat și Partidul Acțiune și Solidaritate au același program electoral și scopuri comune

Jurnaliștii moldoveni de la kp.md sunt de părere că Partidul Democrat din Moldova și Partidul Acțiune și Solidaritate au același program electoral și aceleași obiective. La această concluzie s-a ajuns în urma analizei acțiunilor din ultimele luni ale Maiei Sandu și a membrilor Bloclui ACUM. Potrivit editorialiștilor mai sus menționatei publicații, „deși la începutul verii, membrii blocului ACUM erau luptători „fervenți” împotriva lui Plahotniuc, aceștia s-au dovedit a fi aliații acestuia”.

Potrivit publicației mai sus menționate, scopurile celor două formațiuni politice sunt similare: „fără Plahotniuc (…) PAS și PDM au, în linii mari, același program electoral. Acesta include parteneriatul strategic cu Statele Unite, orientarea către FMI și asocierea cu Uniunea Europeană, integrarea cu România (ședințele comune ale guvernelor, unificarea rețelelor energetice și de gaze, formarea unui spațiu informațional și cultural comun ș.a.), dezvoltarea relațiilor cu NATO și chiar și lupta împotriva corupției (…) Membrii Blocului ACUM sunt conștienți de faptul că existența coaliției cu socialiștii este un fenomen temporar. Sarcinile și orientările politice ale „partenerilor” nu coincid și prin urmare, la un moment dat, [PAS] va avea nevoie de un aliat diferit, care să aibă un spirit apropiat. Și nu există nicio îndoială că PDM va fi unul dintre acești parteneri de coaliție. Cine va deveni celălalt aliat este, de asemenea, un lucru bine înțeles – grupul coagulat forțat al unioniștilor”.

Editorialiștii de la kp.md consideră că întreaga nebunie din Republica Moldova este opera consilierilor americani. Există dovezi fără echivoc că toată această tergiversare, în care s-a transformat „dezoligarhizarea”, a fost doar realizarea atitudinilor „curatorilor” din SUA.

În ceea ce privește atitudinea editorialiștilor kp.md vizavi de Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc, această formațiune este văzută drept criminală și trebuie interzisă.

Într-adevăr, având în vedere gama uriașă de scheme criminale puse în aplicare de guvernul lui Plahotniuc-Filip, corupția monstruoasă în cadrul autorităților de aplicare a legii și de reglementare, inclusiv a procurorului general, prezența infracțiunii la toate nivelurile guvernului, apoi, potrivit faptelor, PDM ar trebui interzis și recunoscut ca grup infracțional. Dar asta nu s-a făcut (…) De ce [democrații] nu sunt scoși în afara legii? Regimul Plahotniuc a fost creat de SUA, susținut de ei și a fost un „ecran” bun pentru realizarea intereselor americane. Incriminarea excesivă a PDM ridică în mod inevitabil problema rolului și a patronatului Washingtonului în crearea și funcționarea guvernului Plahotniuc-Filip și, de fapt, a grupului criminalității organizate”, se menționează în materialul publicat de cei de la kp.md.

Declarații menite să destabilizeze coaliția de guvernare și să slăbească pozițiile membrilor Blocului ACUM. Scopul: alegeri anticipate

Materialul diseminat de publicația „Komsomolskaia Pravda”, poate fi catalogat ca făcând parte din propaganda rusă, încercându-se astfel să se exercite o presiune (prin apariția îndoielilor cu privire la activitatea Blocului ACUM) asupra forțelor politice pro-europene. Prin această acțiune se urmărește slăbirea pozițiile membrilor Blocului ACUM și pregătirea terenului pentru socialiști la următoarele alegeri. Astfel de declarații au rolul și scopul de a destabiliza și mai mult situația internă din Republica Moldova. În contextul de față, astfel de articole urmăresc depunerea tuturor eforturilor necesare pentru declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova.

Gheorghe Cazacu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eighteen − 9 =