Consiliul Naţional Secuiesc: iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale este o cauză a întregii naţiuni maghiare

Iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale este o cauză a întregii naţiuni, deoarece cu ajutorul fondurilor UE pentru dezvoltare se poate îmbunătăţi, în mod direct, capacitatea de retenţie a populaţiei din aceste regiuni, a declarat Attila Dabis, însărcinatul pentru relaţii externe din cadrul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), vineri, pentru postul public de ştiri M1 din Ungaria.

Attila Dabis a reamintit: CNS a început în luna mai colectarea semnăturilor de susţinere a protecţiei regiunilor naţionale, iar în decursul unui an este nevoie de adunarea a un milion de semnături pentru a determina Comisia Europeană să susţină o audiere publică cu privire la acest subiect.

Scopul iniţiativei este acela ca Uniunea Europeană să sprijine în mod prioritar acele regiuni, care se deosebesc de regiunile din jurul lor prin particularităţile lor naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice, a adăugat reprezentantul CNS.

Din luna mai şi până în prezent, pe platforma online au fost colectate doar 22 000 de semnături, însă Attila Dabis crede că se va reuşi colectarea a un milion de semnături, deoarece naţiunile autohtone ale Europei sunt suficient de puternice pentru asta.

În acest scop, pe pagina de Facebook a iniţiativei se va publica un clip de promovare, iar după ce trec alegerile locale din
Ungaria, se doreşte prezentarea iniţiativei în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Coeziune Naţională din cadrul Parlamentului de la Budapesta, astfel încât să fie obţinut şi sprijinul opoziţiei, alături de cel al partidelor guvernamentale, a explicat Dabis.

În cadrul emisiunii “Bună dimineaţa, Ungaria!” de la postul maghiar de radio Kossuth, Attila Dabis a vorbit despre faptul că în aproape fiecare stat membru al UE există comunităţi naţionale autohtone, aceştia reprezentând 10% din populaţia UE.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

7 − three =