Automotive & Mechatronics Cluster Days 2019 – Delivering Value and Driving Growth

automotive cluster

În perioada 14-15 noiembrie 2019, la Chișinău se va desfășura Automotive & Mechatronics Cluster Days”, un eveniment dedicat aspectelor legate de mecatronică, clusterizare, cercetare și dezvoltare (R&D) și care va reuni peste 50 de speakeri și peste 1000 de antreprenori, investitori, importatori, finanțatori.

Dacă în 2018 s-a lansat Automotive Cluster Days ca o platformă unică pentru stabilirea conexiunilor reciproc avantajoase între companiile multinaționale care produc piese auto și potențialii furnizori locali și internaționali în cadrul industriei auto, în 2019 evenimentul este orientat către un segment mai restrâns, cu accent pe mecatronică.

Mecatronica a devenit soluția pentru multe produse și procese diferite. Sistemele moderne au a atins un nivel ridicat de complexitate care ar fi fost imposibil de imaginat, folosind metode tradiționale. Mecatronica integrează domeniile clasice ale mecanicii asistate de computer, electrotehnicii și ale ingineriei precum și ale tehnologiei informaționale pentru a stabili principiile de bază pentru o metodologie de proiectare contemporană.

Cu toate acestea, investițiile în acest domeniu se confruntă cu multe obstacole și riscuri, în special marcate de o intensificare a concurenței fără precedent. Prin urmare, chiar și în Republica Moldova este necesară crearea unei platforme de cooperare între companii, prin consolidarea rețelelor de furnizori și producători de produse finite în termeni ce privesc reducerea costurilor, modernizarea, diversificarea și creșterea calității de producție.

Riscurile și barierele menționate mai sus pot fi depășite prin clusterizare, deoarece schimbul de know-how, elaborarea obiectivelor comune și concentrarea pe propriile puncte forte sunt acele caracteristici care disting clusterele între ele.

Astăzi, inovațiile sunt dezvoltate printr-o strânsă colaborare între instituțiile cheie și companiile interesate. Partea dificilă a acestui proces constă în identificarea unui partener de încredere. Clusterele oferă remarcabile oportunități pentru acest lucru, deoarece creează un mediu în care se promovează proximitatea, familiaritatea și menținerea cooperării.

De asemenea, conectarea furnizorilor locali la corporațiile transnaționale (TNC) va genera o creștere a numărul de locuri de muncă și va încuraja dezvoltarea competențelor locale, transferul de tehnologie și furnizarea de capital pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) locale.

Astfel, Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare va organiza în perioada 14-15 noiembrie 2019 Automotive & Mechatronics Cluster Days, încorporat într-un eveniment mai amplu, Moldova Business Week 2019 și organizat în parteneriat cu Zona Economică Liberă Bălți și Agenția de Investiții a R. Moldova.

Obiectivele evenimentului „Automotive & Mechatronics Cluster Days” sunt:

  • Crearea unei platforme pentru stabilirea conexiunilor reciproc avantajoase între companiile multinațioanle producătoare de piese auto și potențialii furnizori locali și internaționali din industria auto;
  • Înlocuirea importurilor pentru corporațiile transnaționale (TNC) care realizează proiecte de investiții în Republica Moldova;
  • Asistența TNC-urilor în procesul de căutare a furnizorilor;
  • Creșterea competitivității IMM-urilor din industria auto;
  • Facilitarea unui flux crescut de informații și transfer de tehnologie;
  • Eliminarea barierelor tehnice;
  • Stabilirea de noi oportunități de afaceri;
  • Diseminarea informațiilor despre furnizorii locali;

APIP – Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare – este o organizație necomercială, neguvernamentală, independentă și non-politică, stabilită de liberul arbitru al membrilor săi, întreprinderi care se ocupă în principal de producția din Republica Moldova și furnizarea de servicii conexe acestui sector.

APIP este una dintre cele mai reprezentative asociații din instruia prelucrătoare, care exprimă interesele producătorilor din acest sector, cu scopul de a-și consolida eforturile pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri și de investiții mai bun în Republica Moldova.

Moldova Automotive Cluster” este primul cluster înființat în Republica Moldova. Inițiativa de a crea un asemenea cluster a apărut spontan, ca reacție la cererile pieței și la necesitatea de a valorifica interconexiunile dintre companii, administrația locală și centrală, dar și instituții de cercetare și formare, după modelul „Triple helix”.

Zona Economică Liberă „Bălți” – De la începutul activității sale, ZEL „Bălți” a reușit să devină un centru de revitalizare industrială și dezvoltare regională. În prezent, ZEL „Bălți” administrează 18 subzone, amplasate în 10 localități, incluzând toate cele 3 regiuni de dezvoltare din țară.

Peste 60 de rezidenți, inclusiv companii internaționale cunoscute, cum ar fi „Draxlmaier Automotive”, „Gebauer & Griller”, „Sumitomo Electric Bordnetze ”, LaTrivinetaCavi Development ”, Fritzmeier”, „Coroplast Tehnologia Harness etc., își desfășoară activitatea în cadrul ZEL „Bălți”. Volumul investițiilor atrase a fost de 185 de milioane de dolari, ceea ce a contribuit la crearea a peste 10.000 locuri de muncă directe.

Agenția de Investiții a R. Moldova este o autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului, care implementează politica de stat în domeniile promovării și atragerii investițiilor și are misiunea de a contribui la dezvoltarea și creșterea economică a țării prin promovarea, atragerea și localizarea investițiilor, promovarea exporturilor și turism.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 − five =