Un tsunami în mlaștina politică din Republica Moldova

maia

Zilele trecute, Republica Moldova a confirmat, în mod repetat, că elitele sale politice nu depășesc condiția unor actori de bâlci. O apă și un pământ, guvernarea și opoziția, deghizați, laolaltă, în oameni de stat. Care conduc destinele unui teritoriu depopulat intens, din care cetățenii evadează ca dintr-un lagăr de concentrare. Protipendada politică din stânga Prutului nu are niciun proiect politic de viitor, care să ofere cetățenilor o perspectivă clară, iar fojgăiala din țarcul puterii, vreme de 28 ani de independență de stat a R.Moldova, așa și nu a adus cetățenilor săi liniște și condiții decente de trai. Nu inspiră prea mult optimism nici noua coaliție de guvernare, dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova, care, luni, 16 septembrie, au semnat un nou acord de colaborare.

Ce prevede acordul dintre ACUM și PSRM

Obiectivul primordial al înțelegerii semnate de către Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor este păstrarea majorității parlamentare în scopul promovării reformelor-cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova. În document nu se specifică perioada pentru care este încheiat acest acord, însă se menționează că „înțelegerea se reflectă inclusiv asupra Programului de guvernare și Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020”. Acordul, publicat de către Partidul Acțiune și Solidaritate (condus de premierul Maia Sandu), conține și semnăturile președintelui Igor Dodon, premierului Maia Sandu și președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Potrivit înțelegerii semnate luni seara, părțile semnatare își asumă angajamentul de a guverna în condițiile de respectare a statului de drept, legalității, ordinii constituționale și respectului reciproc. Părțile vor promova și respecta angajamentele internaționale ale Republicii Moldova în ceea ce privește aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată, părțile vor continua cooperarea în contextul acordurilor economice, sociale și culturale semnate în cadrul Comunității Statelor Independente și altor acorduri semnate de Republica Moldova. Părțile se vor abține de la acțiuni care subminează activitatea guvernării în interes public. De asemenea, părțile se vor abține de la declarații și acțiuni ce contribuie la dezbinarea societății, inclusiv etnice, geopolitice, religioase etc.

În eventualitatea înaintării de către forțele politice parlamentare de opoziție a unor proiecte care ar putea ridica nivelul de viață al cetățenilor Republicii Moldova sau ar fi benefice pentru dezvoltarea social-economică a țării, părțile semnatare ale înțelegerii ar putea să susțină aceste proiecte, după consultarea prealabilă în cadrul majorității parlamentare.

Acordul dintre ACUM și PSRM mai prevede reformarea Curții Supreme de Justiție prin revederea competențelor, modificarea condițiilor și a criteriilor de numire a judecătorilor, precum și reducerea numărului acestora. Alte prevederi în domeniul justiției țin de modificarea Constituției în vederea excluderii prezumției caracterului ilicit al proprietății pentru demnitarii și funcționarii publici.

În ceea ce privește alegerile locale generale din 20 octombrie, cele două formațiuni și-au asumat angajamentul de a se abține de la atacuri la persoană – „în scopul eliminării elementelor sistemului oligarhic din cadrul administrației publice locale”. De asemenea, părțile semnatare au convenit că nu vor susține candidații la funcția de primar, afiliați fostului „regim oligarhic și partidelor compromise, în cazul accederii acestora în turul doi al alegerilor”.

Semnatarii înțelegerii își asumă respectarea angajamentelor pentru implementarea Acordului de Asociere și accesarea asistenței macrofinanciare și suportului bugetar sectorial din partea UE, în principal, în vederea adoptării sau modificării cadrului legal. Și anume în ceea ce ține de independența financiară a Curții de Conturi, regimul de sancțiuni pentru spălarea banilor etc.

Ce nu se spune în acordul ACUM și PSRM

Exponenți ai unor viziuni geopolitice adverse, liderii Blocului Acum, promotori ai vectorului european, și cei ai PSRM, tradițional pro-Moscova, nu dezvăluie detalii despre durata noului pact, dar nici despre faptul dacă socialiștii vor renunța sau ba la intențiile de a înscrie R.Moldova pe orbita intereselor Federației Ruse. Precum nu se specifică pozițiile alianților în contextul soluționării politice a diferendului transnistrean, socialiștii fiin suspectați că ar fi adepții reeditării unui nou plan Kozak, care ar duce la confederalizarea țării și ar împiedica enorm implementarea politicilor de reformare europeană a R.Moldova.

Un alt motiv de îngrijorare trezește faptul că socialiștii președintelui Igor Dodon nu declară că sunt pregătiți să renunțe la ”limba moldovenească” sau ”Istoria Moldovei”, ambele găselnițe venind din arsenalul lui Iosif Stalin. Iar ”limba moldovenească” reprezintă un vârf de lance al politicilor asumate de către Igor Dodon, prin care se încearcă separarea Moldovei de matricea istorică și promovarea, în regiune, a intereselor revanșarde ale Federației Ruse. Ținând cont de vizitele nenumărate ale lui Dodon la Moscova și obediența demonstrată țarului Putin, este prea puțin probabil că adevărul istoric va triumfa. Precum este greu de crezut că Moscova a consimțit defenestrarea lui Vlad Plahotniuc, fostul coordonator al guvernării Partidului Democrat din Moldova, din mare respect pentru independența R.Moldova și dreptul ei suveran de a-și decide independent viitorul. Înlăturarea guvernării PDM s-a făcut cu asentimentul celor trei mari actori ai lumii, nefiind cunoscute, deocamdată, care au fost detaliile asupra cărora au convenit Uniunea Europeană, SUA și Federația Rusă.

Unde și cum clachează noua guvernare

La instalarea, la Chișinău, a noului arc guvernamental, cineva din media a avut inspirația să compare ce studii au membrii guvernului condus de Maia Sandu și miniștrii de la București, subalterni ai premierului Viorica Dăncilă. Scorul a fost în defavoarea Bucureștiului, mai mulți guvernamentali de pe malurile Bâcului fluturând diplome de la Harvard sau Oxford. Nu a durat mult, însă, până guvernul de la Chișinău a devenit subiect de bancuri. Lentoarea de care au dat dovadă la demontarea regimului Plahotniuc, lipsa de experiență și așteptările prea mari ale cetățenilor etc., toate au atras valuri de critici asupra noului guvern. Chit că unii miniștri au oferit deliberat multe motive pentru a fi criticați, precum, bunăoară, ministrul de Interne, Andrei Năstase, care nu a pregetat să se etaleze public în compania unor popi și mitropoliți, exact în maniera reprobabilă a președintelui Igor Dodon. Ultimul, apropo, i-a folosit pe clerici la prezidențialele din 2016, asmuțându-i pe mercenarii în sutană contra lui Maia Sandu, actualul aliat al lui Andrei Năstase în Blocul Acum, totodată prim-ministru a R.Moldova. O altă mostră de amatorism este livrată de către ministra Agriculturii, care a găsit soluția pentru poama afectată de grindină: Vom face must pentru elevi!

Ultimele acțiuni cresc, totuși, ratingul guvernului de la Chișinău

Luni, 16 septembrie curent, s-a consumat un alt epizod, de prea mult timp așteptat de către adepții noii guvernări de la Chișinău. Astfel, forul legislativ a votat ridicarea imunității parlamentare pentru două doamne deputat, membre ale Partidului Șor, suspectate de implicare în furtul miliardului. Către asfințitul zilei, acestea au fost reținute de către organele de forță, în pofida unor tentative de a mobiliza cetățenii orașului Orhei în apărarea lor.

Marți, la scrierea acestor rânduri, unele mijloace de informare în masă de la Chișinău au titrat că a fost reținut și directorul „Sputnik-Moldova”, în același dosar legat de furtul miliardului. Agenția „Sputnik-Moldova”și-a cucerit faima de bâtă de propagandă a Kremlinului, iar direcorul acesteia se spune că ar fi fost un apropiat al lui Ilan Șor.

Asociate cu eforturile de întoarcere a Aeroportului Chișinău în proprietatea statului, cu demontarea schemelor de delapidare ale banului public etc., aceste acțiuni ale guvernului de la Chișinău oferă o doză de optimism adepților săi, care așteaptă acțiuni și mai ferme. Pe acest fundal, însă, crește și ratingul socialiștilor, Igor Dodon lăudîndu-se că anume el cel ”care a contribuit decisiv la formarea actualei majorități parlamentare, care a luat asupra sa riscuri enorme atunci când a decis să elibereze țara din captivitatea fostei guvernări și să elibereze instituțiile statului”. Câți îi dau crezare lui I.Dodon și câți moldoveni își leagă speranțele de Blocul ACUM, vom vedea la alegerile locale din octombrie ce vine. Dar și la alegerile prezidențiale de anul viitor, socialiștii, la televiziunile controlate, promovând deja insistent ideea unei republici prezidențiale puternice.

Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 + 9 =