Republica Moldova, în pragul unei grave crize energetice

finanțat

La 1 ianuarie, 2020, Republica Moldova poate ajunge într-o criză energetică fără precedent. În cazul neîncheierii unui nou acord dintre Naftogaz Ucraina și concernul rusesc de stat Gazprom privind tranzitul de gaze prin Ucraina, aceasta ar putea rămâne fără gazele rusești, de care depinde în proporție de sută la sută. Surprinzător, soluția cea mai fezabilă trece prin România.

Recent, președintele moldovean, Igor Dodon a ajuns iarăși subiect de critici din partea presei, fiind învinuit că își arogă fără niciun temei meritul unor anticipate ieftiniri ale gazelor pe care Republica Moldova le procură din Rusia.

Merite nemeritate

După o vizită de o zi la Moscova Dodon a anunțat că a convenit cu președintele rus Vladimir Putin ieftinirea gazelor livrate de către concernul rusesc de stat Gazprom Republicii Moldova.

Părțile au ajuns la o înțelegere de principiu și au coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Astfel, începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, se spune într-un comunicat al Președinției.

Prețurile pe piața europeană sunt de două ori mai mici

Mai mulți experți au contestat însă meritele lui Dodon privind ieftinirea preconizată a gazului.

În UE prețurile sunt în scădere. Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE prețul a scăzut sub 120 de dolari deja. Deci, oricum – indiferent de ce se înțelege Dodon cu Putin –, prețul pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor” a menționat expertul Sergiu Tofilat într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă.

Prețul se calculează potrivit unui acord din 2007

În prezent, prețul la gazele furnizate de către Gazporm Republicii Moldova sunt calculate conform unei formule aprobată de ambele părți și inclusă în Acordul din 2007, în vigoare până în prezent. Acest acord a fost prelungit la finele fiecărui an deoarece autoritățile moldovenești nu s-au încumetat să ceară un nou acord.

Prețul de furnizare, potrivit contractului este calculat în baza unei formule complexe, ținându-se cont de prețurile medii pe piața europeană la motorină, gaze și păcură din ultimele trei trimestre, anterioare calculării. În plus, se mai adaugă o taxă pe care Gazprom o aplică pentru țările din Străinătatea Îndepărtată a Rusiei (așa numita Dalnee Zarubejie), care în prezent se ridică la 30% din prețul de livrare către Moldova-Gaz.

Potrivit lui Tofilat, ar fi fost o realizare modificarea formulei de calcul sau eliminarea taxei suplimentare. Însă așa cum se arată acum, ieftinirea ce urmează este un factor absolut firesc iar asumarea meritelor pentru ea este cel puțin dezonorantă.

Se așteaptă o reconfigurare a pieței regionale

Deși declarația președintelui Dodon a provocat controverse, nu prețul de achiziție a gazelor este cea mai mare problemă cu care se poate confrunta sectorul energetic moldovenesc la începutul anului viitor.

La sfârșitul anului 2019 se creează condiții pentru schimbări cardinale pe piața regională a gazelor.

La 31 decembrie curent expiră contractele de furnizare a gazelor pentru Republica Moldova din partea Gazprom, expiră contractele de tranzit al gazelor prin Republica Moldova între Moldova-Gaz și Gazprom, expiră contractul de tranzit al gazelor între Naftogaz Ucraina și Gazprom și se finalizează construcția gazoductului Turkish Stream, fluxul turcesc.

Iată că finalizarea gazoductului Turkish Stream oferă puncte în plus Gazprom-ului în negocierile sale cu Ucraina privind prețul la gazele plătite de Ucraina către Gazprom și cel plătit de ultimul pentru tranzitarea teritoriului ucrainean. Așa cum părțile nu au ajuns la un numitor comun în această privință, se aștepta ca acordul de tranzit să nu fie, pur și simplu prelungit iar gazele rusești să nu ajungă la un șir de consumatori europeni.

Deși există unele informații că Comisia Europeană încearcă să faciliteze găsirea unui compromis dintre cele două părți, pe 19 septembrie fiind anticipată o rundă de negocieri la Bruxelles la subiectul tranzitului gazelor prin Ucraina, riscul că acordul nu va fi semnat este destul de mare.

În prag de criză

În acest caz, Republica Moldova, care depinde în proporție de sută la sută de gazele rusești, poate ajunge într-o gravă criză energetică.

Până acum statul moldovenesc nu și-a asigurat un depozit unde să stocheze rezerve de gaze pentru vremuri grele dar nici nu a definitivat o sursă alternativă de alimentare cu gaze. De fapt, această problemă nu este prea luată în serios de către autoritățile moldovenești până când nu se ajunge în pragul unei crize precum cea care se prefigurează acum la orizont.

În cadrul unei vizite la Bruxelles de săptămâna trecută, ministrul economiei Vadim Brânzan a avut o întrevedere cu directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová. Cei doi au discutat printre altele și obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020 dar și despre ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova pentru a asigura securitatea energetică a țării.

Împrumutul s-ar ridica însă la suma de 100 de milioane de dolari sau circa 1,7 miliarde de lei moldovenești, iar pentru construcția depozitului mai este nevoie de circa 15 miliarde de lei moldovenești (circa 750 milioane de euro), potrivit www.mold-street.md.

Soluția-procurarea gazelor de la ruși prin România

În aceste condiții, singura soluție fezabilă pentru asigurarea Republicii Moldova cu gaze în cazul neîncheierii unui nou acord dintre Naftogaz Ucraina și concernul rusesc de stat Gazprom privind tranzitul de gaze prin Ucraina rămâne deocamdată pomparea gazului în regim revers din Isaccea, România. Surprinzător, însă gazele pompate în regim revers din stația Isaccea, județul Brăila, vor fi cumpărate tot de la Gazprom. Cel puțin așa a comunicat pentru www.economica.md noul director general al Moldova-Gaz Vadim Ceban.

Potrivit lui Ceban, în prezent se duc negocieri cu partea românească privind asigurarea condițiilor tehnice pentru a pompa gazele în regim revers din Isaccea către Republica Moldova. Din conducta de tranzit, care asigură la moment țările din Balcani cu gaze rusești, gazele vor fi introduse în rețeaua gazieră din Republica Moldova prin stațiile de la Vulcănești și Căușeni.

Ceban spune că furnizorul va rămâne concernul rusesc Gazprom. Cum e posibil acest lucru!? Potrivit directorului Moldova-Gaz, Gazprom va achiziționa gaze de pe piața europeană care vor fi aduse prin coridorul transbalcanic până la Isaccea.

Va aduce din Turcia sau România, este o schemă prin Swap de gaze”, a comunicat directorul Moldova-Gaz.

Însă și în acest caz prețul va rămâne a fi calculat potrivit formulei aprobate și incluse în contractual din 2007. Vadim Ceban a confirmat că va fi prelungit vechiul acord de achiziție a gazelor din Rusia iar în preț va fi introdusă în continuare și taxa pe care Gazpromul o aplică pentru țările din Străinătatea Îndepărtată a Rusiei (Dalnee Zarubejie), care în prezent se ridică la 30% din prețul de livrare către Moldova-Gaz.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × three =