Parlamentarii de la Chișinău se declară interesați de normalizarea relațiilor dintre Chișinău și Moscova

Moldova

O parte din parlamentarii din R. Moldova se declară interesați de normalizarea relațiilor dintre Chișinău și Moscova, fapt ce reiese din recentele dezbateri din legislativul moldovean.

Această poziție a parlamentarilor moldoveni este detaliată de mass-media de limba rusă din R. Moldova, subliniind faptul că atât membrii Parlamentului de la Chișinău, cât și membrii Dumei de Stat din Federația Rusă întreprind eforturi pentru normalizarea relațiilor bilaterale moldo-ruse.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova, Nicu Popescu, este de părere că decidenții politici de la Chișinău ar avea nevoie de normalizarea relațiilor moldo-ruse. În această ordine de idei, acesta a adăugat că parlamentarii moldoveni au nevoie să întreprindă eforturi pentru a ameliora relațiile cu Federația Rusă.

De cealaltă parte, într-una din recentele sale declarații, președintele Comisiei pentru politica externă din cadrul Consiliului (Sovietului) Federației Ruse (una dintre camerele legislativului rus), Konstantin Kosacev, a declarat că decidenții politici de la Moscova urmăresc cu mare atenție evoluția situației care se înregistrează în Republica Moldova. Acesta a afirmat că politicienii ruși sunt mulțumiți de situația (cu accent pe evoluția situației interne) din Republica Moldova: „Urmărim cu mare interes evoluția situației din Moldova. Observăm faptul că pe plan intern a fost atins un consens. Parlamentarii celor două țări fac eforturi pentru normalizarea relațiilor moldo-ruse.

Această declarație nu ar trebui să uimească pe nimeni. Este cât se poate de clar faptul că Rusia are nevoie ca R.Moldova să rămână, în continuare, sub influența sa. Rusia nu are nici un interes ca în statul moldovean să aibă loc evenimente și tulburări ce ar putea avea ca efect consolidarea poziției politicienilor pro-europeni. Inițierea unor discuții între reprezentanții legislativelor celor două țări este un proces care se aliniază politicii actuale a Kremlinului și care generează o anumită stabilitate în relațiile dintre Chișinău și Moscova.

Pe fondul acestor declarații, trebuie menționat faptul că, la sfârșitul primei decade a lunii septembrie 2019, o parte din mass-media de limbă rusă de la Chișinău au criticat atitudinea decidenților politici moldoveni de a nu recunoaște Crimeea ca parte a Federației Ruse.

Această critică vine în contextul în care partea rusă susține că acest gen de atitudine din partea Chișinăului denotă că legislativul moldovean nu a apreciat faptul că Rusia a fost una din primele țări care a recunoscut actuala guvernare de la Chișinău. Acest tip de șicanări de natură politică nu este doar de ieri sau de azi, ci are origini mai vechi. Această tactică folosită de către partea rusă are că efect exercitarea unei presiuni asupra guvernanților moldoveni pentru a ceda și a acționa în concordanță cu interesele Kremlinului în regiune (fapt de care Moscova are mare nevoie în contextul internațional și regional actual).

Problema (ne)recunoașterii statutului Crimeii – tactică rusească de control asupra Chișinăului

Redeschiderea acestei chestiuni este o tematică de care Kremlinul nu se poate lipsi în relațiile sale cu fostele state sovietice. Faptul potrivit căruia F. Rusă ar fi deranjată de nerecunoașterea guvernanților moldoveni a statutului Peninsulei Crimeea că parte a teritoriului rusesc este doar o iluzie. Moscova are nevoie de astfel de teme, pe de o parte de „gâlceavă” politică, pe de altă parte de dezbatere politică doar pentru a putea pune presiune pe vecinătatea sa apropiată (în cazul de față asupra Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova).

Această tactică este folosită de către Kremlin cu unicul scop de a nu pierde influența în această regiune în favoarea Occidentalilor. Polemica privind (ne)recunoașterea statutului unui nou teritoriu rusesc explică foarte clar de ce Federația Rusă a avut nevoie sa creeze atâtea conflicte înghețate în zona Mării Negre. Astfel, dezbaterea pe tema Transnistriei și Crimeii (la care se adaugă și regiunile separatiste din estul Ucrainei) sunt subiecte care afectează decisiv situația politică de la Chișinău.

Declarația politicienilor moldoveni – convenabilă Rusiei

Declarațiile liderilor politici de la Chișinău sunt binevenite pentru liderii de la Kremlin care au nevoie ca R. Moldova să rămână sub influența lor. De asemenea, această stare de fapt poate genera convingerea că opinia publică internațională asistă la o ușoară redesenare a poziției Moscovei în competiția avută cu Uniunea Europeană în ceea ce privește controlul asupra R. Moldova.

Gheorghe Cazacu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four − four =