Cum se poate diminua deficitul de forță de muncă? Prin realizarea unui cartier

bolojan

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat că administraţia locală va realiza Cartierul Diasporei, în care se vor oferi familiilor ce se întorc acasă 11 locuri de casă, cu suprafeţe între 400 şi 650 de metri pătraţi.

“Avem un interes strategic să creăm condiţii pentru ca românii care şi-au format nişte capabilităţi în străinătate să se reîntoarcă în ţară. E un deficit de competenţă, un deficit de forţă de muncă, pe care îl constataţi cu toţii. Prin urmare, repatrierea unui număr cât mai mare de români care şi-au format anumite deprinderi în străinătate este un câştig pentru locurile în care se repatriază. Vrem ca Oradea să fie un astfel de loc. Dacă acest sistem se dovedeşte viabil într-un an, va trebui să dezvoltăm acest concept. Dacă fac şi alte localităţi, ar fi un lucru bun”, a declarat Bolojan.

Repatriaţii vor putea să primească astfel, gratuit, un teren ca loc de casă, racordat la utilităţi, urmând să-şi construiască o casă într-un termen prestabilit, cu condiţia să nu o vândă un anumit număr de ani. “Va trebui să faci proba că ai lucrat câţiva ani în străinătate, am propus cinci ani, apoi va trebui să faci proba că te repatriezi, că îţi stabileşti domiciliul în Oradea şi vei avea, probabil, o restricţie să îţi vinzi casa de câţiva ani”, a precizat Bolojan.

Primarul a dat două exemple de familii repatriate, una din Irlanda, care a deschis o afacere de succes şi o alta, revenită din Milano, care a înfiinţat prima spălătorie automată din Oradea.

Membrii Consiliului Local vor avea, în şedinţa de săptămâna viitoare, un material care va stabili pachetul de măsuri pentru realizarea Cartierului Diasporei, care cuprinde realizarea unui plan de urbanism zonal. “Ne propunem ca acest plan de urbanism zonal să fie finalizat până la jumătatea lunii decembrie, iar de astăzi planul este în consultare publică. De asemenea, va fi un termen recomandat pentru realizarea documentaţiilor tehnice pentru reţelele de utilităţi: apă, canalizare, partea de drumuri. Ne propunem ca până în martie să finalizăm aceste documentaţii, un plan parcelar care ar urma să fie realizat imediat după ce se termină planul de urbanism zonal, iar caietul de sarcini, documentaţia va fi finalizată până la 15 decembrie, asfel încât licitaţia s-o putem realiza în luna ianuarie a anului viitor,” a menţionat Bolojan.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 − 1 =