Blocul ACUM și PSRM au semnat un nou acord de colaborare

Sandu

Situația internă din Republica Moldova este așa cum am fost obișnuiți de obicei – tensionată și instabilă. Din momentul alegerii actualului legislativ (la 24 februarie 2019), atmosfera de la Chișinău a fost una electrizantă. Acest lucru nu se petrecea, însă, în sensul bun al cuvântului. Criza de după alegeri a avut că efect formarea, cu mare dificultate, a unei noi coaliții guvernamentale ce avea să fie condusă de Maia Sandu care, în urma unui prim acord semnat între membrii Blocului ACUM și PSRM la data de 8 iulie 2019, a devenit prim-ministru al Republicii Moldova. Chiar și așa, lucrurile nu au evoluat în ape mai liniștite, din potrivă însă. Formarea noului guvern a nemulțumit membrii PDM care, după cum bine se știe, au decis să se retragă de la guvernare. Un alt efect al crizei din vara acestui an a fost fuga unor oligarhi precum Vlad Plahotniuc și Ilan Șor din Republica Moldova, ceea ce a dat naștere multor polemici la acea vreme. De atunci însă, criza politică din Republica Moldova pare să nu se fi ameliorat sesizabil, fapt care i-au făcut pe liderii Blocului ACUM și PSRM să se gândească la semnarea unui nou acord menit să păstreze actuala guvernare.

Socialiștii au cântărit bine situația înainte de a semna un nou acord cu Blocul ACUM

Situația înregistrată în ultima perioadă în Republica Moldova a arătat că, pentru păstrarea actualei guvernări, este nevoie de apariția unor schimbări. O schimbare în acest sens a venit zilele trecute când membrii Blocului ACUM și PSRM au semnat un nou acord de colaborare. Acest nou acord nu a venit de pe o zi pe alta. Sursele apropiate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova arată faptul că decizia membrilor PSRM de a semna un nou acord a venit în urma unor consultări între membrii facțiunii parlamentare a PSRM cu membrii partidului, în special cu cei ce fac parte din Comitetul Executiv Politic al acestei formațiuni politice. În urma negocierilor, Comitetul Executiv Politic al PSRM a recomandat facțiunii parlamentare a partidului să semneze un nou acord cu Blocul ACUM. În comunicatul de presă al Comitetului Executiv Politic al PSRM se arată faptul că membrii PSRM considerau că acordul dintre socialiști și Blocul ACUM a fost, în mare parte îndeplinit și că recomandau facțiunii parlamentare a PSRM să semneze un nou acord cu Blocul ACUM: „Comitetul Executiv Politic al PSRM a analizat situația și a ajuns la concluzia că acordul temporar semnat, la 8 iulie 2019, între membrii facțiunii parlamentare a PSRM cu Blocul ACUM a fost, în mare măsură, îndeplinit. Pe această cale recomandăm facțiunii parlamentare să semneze un nou acord cu Blocul ACUM„, se arată în comunicatul de presă al Comitetului Executiv Politic al PSRM după emiterea recomandării referitoare la modificarea acordului dintre PSRM și Blocul ACUM.

Noul acord a fost semnat la data de 16 septembrie 2019

În urma negocierilor, decidenții politici au ajuns la concluzia că acordul dintre PSRM și Blocul ACUM trebuia înnoit. Drept urmare, acest lucru s-ar petrecut la data de 16 septembrie curent. Din partea Partidului Platforma Politică „Demnitate și Adevăr” a participat Alexandru Sliusari, din partea Partidului „Acțiune și Solidaritate” a participat Mihail Popușoi, iar din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a luat parte Ion Cebanii. Referitor la semnarea noului acord, reprezentantul socialiștilor a menționat că acest acord arată că PSRM „a ținut cont de ceea ce a făcut în timpul campaniei electorale, în perioada de după alegeri, care sunt prioritățile noastre în sfera socială, în cea a justiției și în sfera economică„, a declarat Ceban. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook textul original al documentului care era însoțit și de semnăturile celor vizați.

Acord de care aveau nevoie atât Blocul ACUM cât și PSRM

Acordul semnat între cele două părți în urmă cu două zile era absolut necesar pentru Blocul ACUM și pentru PSRM in vederea stabilizării actualei guvernări de la Chișinău. Mai mult de atât, semnarea unui nou acord avea că scop (atins pentru cel puțin o perioadă) evitarea alegerilor anticipate care puteau prejudicia pozițiile ambelor părți.

Cazacu Gheorghe

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eleven − 2 =