Wanted – toată lumea îl caută pe Vlad Plahotniuc

Plahotniuc

Faptul că oligarhul a părăsit Republica Moldova a suscitat la maxim opinia publică din țară, dar a mai atras atenția comunității internaționale, acesta fiind dat în urmărire în mai multe țări. De asemenea, fuga lui Plahotniuc arată că situația din Republica Moldova este una foarte tensionată și că statul de drept nu prea funcționează la Chișinău. De asemenea, evenimentele de acest gen periclitează șansele Moldovei de integrare europeană.

Odată cu fuga lui Plahotniuc din Moldova a plecat și „portofelul” acestuia

Komsomolskaia Pravda – cel mai cunoscut ziar din Federația Rusă – prin ramura sa de la Chișinău, a punctat asupra faptului potrivit căruia după plecarea din țară a oligarhului, alți membri ai P.D.M. au ales aceeași opțiune. Unul dintre cei ce au plecat la finalul săptămânii trecute din Moldova este Constantin Botnari, cinci supranumit „Costea borsetca” (Costea borseta) sau „portofelul” lui Plahotniuc. Acest nu este primul și nici ultimul de astfel de plecări din Republica Moldova. Înainte de Botnari, din țară a mai plecat și Gheorghe Cavcaliuc, cel care ocupație în trecut funcția de șef al Poliției din Republica Moldova. Acest șir de plecări Demonstrează implicarea lui Plahotniuc și a colegilor săi, plecați sau nu din țară, în diverse afaceri dubioase care slăbesc și mai mult statul moldovenesci.

Plecarea lui Plahotniuc văzută dreptul rușine națională

Unul dintre foștii politicieni importanți din Republica Moldova care s-a pronunțat asupra situației rușinoase din țară este ex- premierul Vasile Tarlev. Fostul demnitar a ținut să precizeze că el vede foarte rușinos faptul că doi politicieni moldoveni au părăsit țara: „ noi am avut diverse probleme în țară, dar așa rușine ca liderul politic să fugă din țară încă nu a fost. Eu cred că prin asta am spus tot”, a comentat Tarlevii.

Să reluăm firul evenimentelor

În data de 14 iunie curent, Partidul Democrat și-a anunțat retragerea de la guvernare. Concomitent cu acest lucru, presa din Republica Moldova informa publicul cu privire la faptul că Vlad Plahotniuc a fugit din țară. După acest fapt, în presă a mai apărut informația potrivit căreia Ilan Șor ar fi părăsit și el țara împreună cu liderul democrat. Potrivit unor surse cei doi ar fi părăsit Republica Moldova prin segmentul transnistrean. Oricare ar fi situația celor doi, concluzii ce pot fi trase din aceste evenimente fac trimitere la faptul potrivit căruia astfel de situații slăbesc statul de Drept din Republica Moldova îngreunează procesul de Integrare Europeană țăriiii.

Partidul Democrat trebuie să fie dizolvat

Pe marginea acestei teme s-a pronunțat fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturdza. Unul dintre cei mai vechi membri și chiar unul dintre fondatorii P.D.M., Ion Sturdza, consideră că această formațiune „a acumulat prea multă ură” în Republica Moldova. Din acest motiv, cunoscutul lider politic moldovean susține că dizolvarea P.D.M. ar fi cea mai bună soluție. În una din recentele declarații, fostul prim-ministru declara că „Partidul [Democrat] trebuie să fie dizolvat de bună voie, în caz contrar Parlamentul trebuie să găsească argumentele constituționale pentru a declara [P.D.M.] în afara legii. După ceea ce s-a petrecut cu acest partid, cu acest grup, care a acumulat atâta ură în societatea noastră, [P.D.M.] ar trebui să dispară din societatea noastră”, a menționat Ion Sturdza. Sturdza consideră că acest lucru trebuie să aibă loc în data de 7 septembrie 2019, dată la care este programat un Congres extraordinar al P.D.M. în care, așa cum menționează liderii formațiunii, va avea loc o restructurare a partidului și alegerea unei noi conduceriiv.

Plahotniuc- căutat și în Federația rusă

Potrivit unor surse, precum agenția TASS, Comitetul de Investigații al Ministerului de Afaceri Interne al Federației Ruse a cerut judecătoriei Tver din Moscova să dispună arestarea lui Vlad Plahotniuc pentru organizarea și participarea în cadrul unor organizații criminale. Plahotniuc este învinuit de încălcarea punctelor (1) și (2) din articolul 210 al Codului Penal al Federației Ruse: „organizarea de grupuri criminale și participarea în acestea”, precum și a alineatului (3) din art. 193.1 al Codului Penal al Federației Ruse: „desfășurarea de operații valutare de transfer de resurse financiare în valută străină sau națională [rubla] a Federației Ruse pe conturi ce aparțin unor persoane nerezidente utilizând documente false”. În aceiași ordine de idei, trebuie menționat faptul că în data de 22 februarie 2019 Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse l-au învinuit pe Vlad Plahotniuc și pe businessman-ul Viaceslav Platon în organizarea așa-numitei „scheme moldovenești” prin care cei doi ar fi scos în afara Federației Ruse peste 37 miliarde ruble (aproximativ 500 milioane euro). De asemenea, în aprilie 2017 Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în Republica Moldova pentru scoatere de resurse financiare din Federația Rusă, iar Vlad Plahotniuc a fost dat în urmărire generală de către autoritățile rusev.

Un stat slăbit

Situația prezentată mai sus atestă o slăbiciune acută a instituțiilor administrației centrale, precum și a statului de drept în Republica Moldova. Fuga lui Plahotniuc din Republica Moldova arată imposibilitatea sistemului judiciar de dincolo de Prut de a controla și de a sancționa activități ale unor personaje precum Vlad Plahotniuc. Este foarte important ca autoritățile de la Chișinău să depună eforturile pentru a consolida sistemul judiciar pentru a face justiția moldovenească să fie în stare să controleze situația din domeniu și să sancționeze neregularitățile și eventualele acțiuni ilegale.

Gheorghe Cazacu


NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 + 7 =