Piața gazelor naturale din Republica Moldova este dominată de Gazprom. Cum face gigantul rus acest lucru?

gazprom

Înainte de a iniția discuția referitoare la omniprezența Gazprom-ului pe piața gazelor din Republica Moldova, ar trebui să menționăm câteva aspecte introductive foarte importante pentru înțelegerea mai aprofundată a situației referitoare la comerțul cu gaze naturale în Republica Moldova.

Un aspect important ce trebuie amintit este faptul că Republica Moldova importă aproape în totalitate necesarul de gaze naturale consumabile în interiorul țăriiiii, ceea ce face țara vulnerabilă din punct de vedere al securității energetice. Asemeni unor state din Balcani, Republica Moldova importă în totalitate gazele necesare din Federația Rusă, ceea ce conferă Rusiei un avantaj strategic în Republica Moldova.

Un alt aspect important este faptul că exportul de gaze naturale din Federația Rusă îi revine în întregime Gazprom-uluiiii, ceea ce oferă gigantului rus șansa de a gestiona prețurile la gaze după bunul plac (cel puțin în cazul Republicii Moldova) și oferă Rusiei un anumit avantaj la nivel continental de care rușii încearcă să profite, dar, la nivel de continent, situația este complicată datorită concurenței altor companii de gaze naturale de pe continent. Oricare ar fi situația la nivelul întregului continent, Republica Moldova este și va rămâne dependentă de importul de gaze din Rusia.

Rusia este singura sursă de unde Republica Moldova importă gazele naturale

În momentul de față și pentru o perioadă nedeterminată, Rusia rămâne singura sursă de gaze naturale pentru Republica Moldova. Datele oficiale arată faptul că Gazprom livrează peste 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale în Republica Moldova (2,71 miliarde m3 de gaze naturale în 2017 și 2,94 miliarde m3 de gaze naturale în 2018), ceea ce reprezintă 100% din consumul de gaze naturale pe piața din Republica Moldovaivvvi. Situația va rămâne la fel până când autoritățile de la Chișinău nu vor găsi surse alternative pentru gazele rusești.

Gazprom deține monopolul asupra pieței gazelor din Republica Moldova

Pe lângă faptul că gigantul rus exportă în Moldova întregul necesar de consum de gaze naturale, Gazprom controlează și companiile de gaze naturale din Republica Moldova. Faptul că Rusia este singurul exportator de gaze naturale în Republica Moldova îi permite primei dintre acestea să dicteze prețurile la gaze și să gestioneze fluxul de gaze atât spre Republica Moldova, cât și spre alte state unde Gazprom livrează gaze naturale. Pe lângă acest aspect, concernul rus deține acțiuni în marea majoritate a companiilor de gaze naturale din Republica Moldova. Datele oficiale arată faptul că Gazprom deține controlul asupra celei mai importante companii de gaze naturale din Republica – Moldova gaz S.Aviiviiiix. Aceasta din urmă deține acțiuni în celelalte companii din domeniul gazelor naturale din Republica Moldova. Prin faptul că Gazprom deține controlul asupra Moldova gaz, gigantul rus deține controlul celorlalte companii de gaze naturale din Republica Moldova. Aici voi menționa doar câteva exemple precum Chișinău gazxxi, Orhei gazxiixiii, Bălți gazxivxv, precum și unele companii din stânga Nistruluixvi. Este important de precizat că unele companii deținute de Gazprom prin Moldova gaz controlează distribuția gazuluixvii prin conducte pe teritoriul Republicii Moldova, în timp ce alte companii comercializează gazele naturale în interiorul țăriixviii. Toate acestea, dar și multe altele, arată foarte clar faptul că Gazprom deține controlul deplin asupra pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Monopolul Gazprom-ului asupra pieței gazelor din Republica Moldova afectează securitatea energetică a Moldovei

Prin faptul că deține controlul absolut asupra a tot ceea ce mișcă în piața gazelor din Republica Moldova, Gazprom deține controlul și asupra securității energetice a țării. Acest fapt aduce grave prejudicii climatului de securitate din Republica Moldova și mai multe motive:

  • Lipsa de surse alternative la gazele rusești expun Republica Moldova în fața politicilor agresive ale Gazprom-ului.
  • Utilizatorii de gaze naturale din Republica Moldova sunt supuși măririi constante a prețurilor la gazele naturale.
  • Republica Moldova este dependentă de fluxul de gaze naturale din Federația Rusă, care poate fi oprit oricând Kremlin-ul ar avea nevoie, ceea ce face Republica Moldova vulnerabilă în fața Gazprom-ului mai ales pe timp de iarnă. Această strategie este folosită cu succes și în cazul Ucrainei.
  • Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este îngreunat de dependența în proporție de 100% față de importul de gaze naturale din Federația Rusă. Acest tip de strategie a fost văzut și pus în aplicare în Ucraina în mai multe rânduri.

Această problemă poate fi soluționată doar prin măsuri pe termen lung

O soluție pentru evitarea monopolului rusesc asupra pieței gazelor din Republica Moldova ar fi găsirea unor surse alternative de gaze, dar asta presupune investiții masive, gândire pe termen lung și ajutor străin. O altă soluție pentru atenuarea efectelor produse de sistarea livrării de gaze din Rusia ar fi crearea unor stocuri de rezervă mărite. Până când astfel de măsuri nu vor fi puse în aplicare la modul real, Republica Moldova va continua să rămână dependentă de importul de gaze naturale din Federația Rusă.

Gheorghe Cazacu


NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen + two =