Maia Sandu i-a interzis ministrului apărării de la Chișinău de a avea o întrevedere oficială cu ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu

pavel voicu

Potrivit mai multor resurse de informare în masă de la Chișinău, zilele acestea, prim-ministrul Maia Sandu i-ar fi interzis ministrului apărării al Republicii Moldova, Pavel Voicu, de a avea o întrunire oficială cu ministrul rus al apărăriii. Într-un comunicat oficial al Guvernului Republicii Moldova se arată faptul potrivit căruia premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, drept una privată, nu oficială. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Vizita a fost calificată drept una privată din cauza lipsei notificării Guvernului de către Ministerul Apărării și neefectuării demersurilor necesare. De asemenea, pe portalul oficial al Guvernului Republicii Moldova se arată motivația oficială ce stă în spatele solicitării făcute de Maia Sandu în cadrul ședinței Guvernului în data de 21 august 2019, ședință la care a vot decretată ziua de 23 august drept zi de doliu național în Republica Moldova pentru comemorarea victimele represiunilor hitleriste și staliniste: „Întrucât nu ați întreprins toate demersurile legale, această vizită nu poate fi una oficială. Drept urmare, Guvernul nu este implicat în această vizită și nu pot fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Ca orice cetățean străin, domnul Șoigu poate să viziteze Republica Moldova în calitate de persoană privată. Pe viitor, în condițiile în care vreți să invitați oaspeți în Republica Moldova, în calitate oficială, aceste invitații trebuie să fie făcute conform legii. Guvernul trebuie să fie notificat în scris din timp, să se întreprindă toate demersurile procedurale pentru ca să se poată asigura implicarea ministerului de Externe și ambasadelor noastre în modul corespunzător în stabilirea agendei și în asigurarea protocolului în asemenea vizite. Parcurgerea acestor pași conferă caracterul oficial al unei vizite. Neîndeplinirea acestor proceduri fac ca vizita domnului Șoigu să fie una neoficială.” a precizat Prim-ministrul Maia Sandu în adresarea sa către ministrul Apărării, Pavel Voicu. De asemenea, Maia Sandu a solicitat ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, să-l cheme pentru consultări pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova pentru a clarifica situația datăii.

Pavel Voicu intenționează să organizeze primirea oficială a ministrului rus al apărării

Potrivit unor surse din Republica Moldova, Pavel Voicu, ministrul moldovean al apărării, ar fi declarat faptul potrivit căruia acesta nu va ține cont de solicitarea făcută în cursul zilei de 21 august 2019 de către prim-ministrul Republicii Moldova și că acesta va organiza o întrevedere oficială cu ministrul rus al apărării, indiferent de ce va spune Maia Sanduiii.

Astfel de situații vor genera conflicte în continuare între instituțiile statului ale Republicii Moldova

Este cat se poate de clar faptul potrivit căruia situații, precum cea analizată în cadrul demersului de față, vor aprinde spiritele în cadrul elitei politice de la Chișinău. Situații de genul, care includ, într-o formă sau alta, Federația Rusă, vor accentua conflictul existent între președintele țării și primul-ministru Maia Sandu. În aceste condiții este foarte important de precizat faptul potrivit căruia președintele Don va face presiuni pentru a organiza întrevederea oficială a ministrului moldovean al apărării, Pavel Voicu, cu omologul său rus. Mai mult de atât, președintele Republicii Moldova va încerca în continuare să țină relațiile bilaterale cu Rusia în limita normalității care, pentru Don, înseamnă evitarea îndepărtării Republicii Moldova față de Rusia.

Vizita ministrului rus al apărării este încă un exemplu în care se arată foarte clar faptul că în Republica Moldova asistăm la o competiție extrem de dură între opțiunea integrării europene și a integrării eurasiatice a Republicii Moldova

Discuțiile generate referitor la organizarea sau nu a unei primiri oficiale a ministrului rus al apărării în ziua de 24 august, zi in care, așa cum se știe, autoritățile de la Chișinău vor organiza activități de comemorare a eroilor decedați în al doilea război mondial și de a celebra „eliberarea Moldovei de către fasciști”. Aici este, însă, un alt subiect de discuție. Oricum ar fi, dezbaterile de ieri arată foarte clar faptul potrivit căruia atât elita politică din Republica Moldova, cât și marea masă a populației acestei țări sunt scindare, sau, mai bine zis, polarizate, între ideea integrării europene și ideea integrării eurasiatice a Republicii Moldova. Totodată însă, în finalul acestui articol, trebuie făcută precizarea potrivit căreia situația din Republica Moldova va rămâne la fel cel puțin încă o vreme. Acest lucru se datorează celor două scrutine ce îi așteaptă pe moldoveni în toamnă, precum și din cauza aproprierii alegerilor prezidențiale care, în mod normal, ar trebui să aibă loc la finele anului viitor.

Gheorghe Cazacu

i https://m.kp.md/online/news/3579891/

ii https://www.gov.md/ro/content/ziua-de-23-august-fost-declarata-de-guvern-zi-de-doliu-vederea-comemorarii-victimelor

iii https://m.kp.md/daily/27019.4/408135p6/

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 − eight =