De ce este diferită cultura organizațională de la GEBAUER&GRILLER din cadrul ZEL „Bălți”

  cultura organizațională

  Prezența DRAXLMAIER în R. Moldova a însemnat și venirea, în anul 2012, a companiei austriece GEBAUER&GRILLER, producător de cablu și cablaje pentru industria auto, trenurile de mare viteză, telecomunicații, care furnizează aproximativ 80% din ceea ce produce către DRAXLMAIER. Compania internațională GEBAUER&GRILLER, cu sediul central în Austria, are un renume de peste 70 de ani în piața internațională a cablurilor industriale, fiind unul dintre cei mai mari producători de cabluri și fire din cupru, aluminiu și oțel pentru industria automotive și ascensoare de capacitate sporită. Fabrica nr.1 ridicată în ZEL Bălțiare 103 angajați și o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro. A fost construită deja Fabrica nr.2, iar numărul angajaților va ajunge la 600.

  Filiala din Republica Moldova este condusă de un român, un ardelean născut la Bistrița. Domnul Dan Călin Botean, în vârstă de 37 de ani, a construit de la zero proiectul GEBAUER&GRILLER din Republica Moldova. Pentru acesta „a fost o provocare. Am fost patru manageri cu experiență automotive, din România, din zona de Vest, am preluat această provocare de a veni în Republica Moldova și de a face un greenfield, pentru că această zonă și locația în care ne aflăm era complet gri, rămășițe din fostele fabrici, depozite. Cei de la DRAXLMAIER cu care noi colaborăm de mai bine de 20 de ani pe segmentul de producere de cabluri ne-au cerut acest lucru. În industria automotive se practică aceste apropieri în ideea în care discutăm despre faptul că furnizorul își urmează clientul. Planurile noastre au început în anul 2012 când s-a luat decizia la nivelul boardului de management în Austria, la Viena, și am realizat acest proiect de succes, ulterior lansând și a doua fabrică în ZEL „Bălți” unde producem cablaje și care este mult mai mare.”

  Domnul Botean a lucrat foarte mult la dezvoltarea unei culturi organizaționale în cadrul celor două fabrici GEBAUER&GRILLER din Republica Moldova, cultură organizațională diferită față de a altor companii multinaționale. Așa cum a afirmat și domnul Botean, în centrul organizației GEBAUER&GRILLER se află omul și se pune foarte mare accent pe furnizarea tuturor condițiilor și facilităților astfel încât angajatul să fie plăcut surprins la locul de muncă unde, ce-i drept, își petrece o treime din zi.

  Efectele nu au întârziat să apară. „Nivelul de retenție al angajaților este foarte mare la GEBAUER&GRILLER, iar această companie a fost de mai multe ori catalogată de autoritățile moldovenești drept cel mai bun angajator din R. Moldova. Am decis, imediat suntem la a doua ediție, să organizăm un „Loyalty Event” în cadrul căruia să fie premiați angajații care se află de cel puțin 5 ani în companie și au obținut rezultate foarte bune în cadrul activității depuse și la evaluările noastre”.

  Pentru a atinge acest nivel, se pune foarte mare accent pe om, pe dezvoltarea personală și profesională a angajatului. După ce o persoană este angajată la GEBAUER&GRILLER, consilierii de carieră discută cu aceasta și stabilește împreună cu ea așa numitul Career Development Plan. Dacă angajatul este serios, conștiincios și dă dovadă de implicare atunci, într-o perioadă de 5 ani poate ajunge să fie numit manager de produs. La ora actuală, la fabrica nr. 1 din GEBAUER&GRILLER de aici din Bălți există deja un număr de manageri de produs care au pornit de jos, de la primul nivel. O parte dintre aceștia își vor desfășura activitatea în fabrica nr.2, ocupând alte poziții, funcție de abilitățile fiecăruia.” a adăugat managerul de țară al GEBAUER&GRILLER din Republica Moldova, domnul Botean.

  Totodată, pe lângă sprijinul în dezvoltarea profesională a fiecărui angajat, managementul companiei pune un mare accent și pe prevenție. Legat de acest lucru, domnul Botean a afirmat: „Aici, noi ne focalizăm foarte, foarte, foarte mult pe respectarea regulamentelor de ordine interioară și de prevenție a accidentelor de muncă și a incendiilor. Angajații sunt supuși pregătirii și testărilor periodic, adică lunar. Acel angajat care nu trece de baremul impus de noi, mai are o șansă după câteva zile. Dacă nu trece nici acum acest test de prevenție atunci îl rugăm să-și caute un loc de muncă în altă parte. Ca o consecință a acestei politici, GEBAUER&GRILLER din Bălți nu a avut niciun accident de muncă din 2013 încoace. Și credeți-mă, autoritățile stau cu ochii pe noi ca pe ouă”.

  La sediul companiei austriece din Bălți angajații se și relaxează. Pe suprafața închiriată în cadrul ZEL „Bălți” se află un teren de volei, baschet și fotbal. Acum 2-3 ani în urmă, echipa de fotbal a GEBAUER&GRILLER din Bălți a câștigat campionatul de fotbal la nivel de multinațională. Aceste sporturi se practică mai mult când vremea îți permite, îndeosebi primăvara-toamna, însă pentru perioada de iarnă, managementul companiei a decis să fie construit și un patinoar care să fie utilizat atât de angajați cât și de copiii acestora.

  În ceea ce privește colaborarea cu alte entități, GEBAUER&GRILLER din R. Moldova a dat dovadă de deschidere maximă: acordă sprijin studenților de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți la întocmirea lucrărilor de licență, susține, material și financiar, conducerea ZEL „Bălți” în toate proiectele investiționale, susține material și financiar Colegiul de Inginerie de la Strășeni, organizează „green day”, când personalul fabricilor participă la ecologizarea spațiilor verzi din orașul Bălți și ajută un centru de reabilitare a copiilor cu handicap din Bălți.

  Cultura organizațională implementată și dezvoltată de domnul Botean începând cu anul 2012-2013 a convins managementul GEBAUER&GRILLER de la Viena, datorită obținerii performanțelor peste așteptări în cadrul grupului, să acorde sprijin total în deschiderea fabricii nr. 2 la Bălți.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  nineteen − eight =