Criza politică de la Chișinău afectează exporturile Republicii Moldova în al doilea trimestru din 2019

exporturile moldovenești

Datele oficiale publicate de către Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova arată faptul potrivit căruia exporturile de mărfuri realizate în luna iunie 2019 s-au cifrat la 202,3 mil. dolari SUA, ceea ce reprezintă o scădere de 4,0% comparativ cu luna mai a anului în curs. De asemenea, datele înregistrate pentru luna iunie a acestui an au consemnat o scădere cu 5,5% față de luna iunie a anului 2018.

Este foarte important de precizat, totuși, faptul potrivit căruia pentru perioada ianuarie-iunie 2019 exporturile de mărfuri au însumat 1,36 miliarde dolari SUA, ceea ce reprezintă un volum superior înregistrat în perioada similară a anului 2018 cu 3,5%.

Figura 1. Evoluția lunară a exporturilor de mărfurii

Trimestrul al doilea a adus o scădere a volumului exporturilor de mărfuri

Din graficul de mai sus reiese faptul potrivit căruia începând cu luna aprilie a anului 2019 volumul exportului de mărfuri din Republica Moldova a cunoscut o scădere vizibilă. Scăderea ce se poate vedea din grafic este determinată de criza parlamentară și guvernamentală din Republica Moldova după alegerile legislative din 24 februarie curent. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că situația de dincolo de Prut a fost încurcată și mai mult de recenta criză legată de incapacitatea formațiunilor intrate în Parlament de a forma o coaliție guvernamentală. Aici se mai adaugă faptul că guvernul, așa cum se cunoaște, a fost constituit în grabă și că, pentru o vreme, în Republica Moldova a fost instituită o stare de dualitate a puterii. Nu în ultimul rând, trebuie să discutăm și despre faptul că la mijlocul lunii iunie 2019, Partidul Democrat din Moldova s-a retras de la guvernare, iar liderul acestuia, oligarhul Vlad Plahotniuc, a fugit din Republica Moldova. Aceste evenimente prezentate mai sus au influențat în mod negativ volumul exporturilor de produse din Republica Moldova. Pornind de la aceste considerente trebuie menționat faptul potrivit căruia este foarte posibil ca această dinamică negativă a exporturilor de produse din Republica Moldova să urmeze un trend descendent pentru următoarele luni. Dacă această afirmație se va adeveri vom vedea odată cu apariția altor date la finalul acestui an sau în prima parte a anului următor.

Uniunea Europeană rămâne cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova

Cele mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică al republicii Moldova arată foarte clar faptul că Uniunea europeană își consolidează poziția de cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Conform datelor oficiale publicate la data de 15 august 2019, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 880,2 mil. dolari SUA (cu 2,2% mai puțin, față de ianuarie-iunie 2018), deținând o cotă de 64,6% în total exporturi (68,5% – în ianuarie-iunie 2018).

Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 14,9% (în ianuarie-iunie 2018 – 15,8%), ce corespunde unei valori de 202,5 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 2,8%, comparativ cu ianuarie-iunie 2018ii.

Figura 2. Structura exporturilor pe grupe de țăriiii

Creșterea rolului avut de Uniunea Europeană în topul celor mai mari importatori de produse din Republica Moldova este susținută de Acordul de Asociere

Dacă ne uităm la graficul de mai sus, vom putea observa faptul potrivit căruia Acordul de Asociere a contribuit la creșterea semnificativă a rolului avut de U.E. în topul celor mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Luând în considerare faptul potrivit căruia Acordul de Asociere dintre cele două părți a fost semnat la 27 iunie 2014 și a intrat în vigoare cu toată forța abia la 1 iulie 2016, putem lua spre comparație datele din 2010 (înainte de semnarea Acordului de Asociere) și 2015 (înainte de intrarea în vigoare a tuturor prerogativelor legate de Acordul de Asociere și Z.L.S.A.C.). Datele din 2010 arată faptul potrivit căruia Uniunea Europeană reprezenta 49,0% din totalul exporturilor realizate de Republica Moldova, în timp ce în 2015 cota reprezentată de U.E. în topul celor mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova se ridica la 63,1%. În aceiași ordine de idei, trebuie amintit faptul potrivit căruia în 2018, Uniunea Europeană a avut o pondere de 68,5% în topul importatorilor de produse din republica Moldova, în timp ce pentru lunile ianuarie-iunie 2019 ponderea U.E. în acest top a suferit o ușoară scădere și a ajuns la 64,6%. Cu toate datele prezentate în cadrul acestei secțiuni, nu putem ignora faptul potrivit căruia Acordul de Asociere a contribuit la sporirea rolului avut de Uniunea Europeană în topul celor mai mari importatori de produse originare din Republica Moldova.

O posibilă evoluție a evenimentelor următoare

Este foarte posibil ca în următoarele luni să asistăm la o accentuare a regresului volumului de bunuri exportate de Republica Moldova. Pentru a contracara această dinamică, elita politică de la Chișinău trebuie să facă orice pentru a depăși criza politică în care se află țara. Este foarte important pentru ca atât Guvernul cât și Parlamentul de la Chișinău trebuie să consolideze guvernarea și să încerce să coopereze pentru a evita alegerile anticipate care nu se știe unde vor duce, dar, cu siguranță, vor duce la scăderea exporturilor de produse din Republica Moldova.

Gheorghe Cazacu


NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × 2 =