Alegeri parlamentare noi în aceeași zi cu alegerile generale locale

Nici nu a trecut o jumătate de an de la ultimul scrutin parlamentar din Republica Moldova, iar noi cunoaștem data următoarelor două alegeri din Republica Moldova. Este vorba despre alegerile parlamentare noi, precum și de alegerile generale locale, scrutine ce vor fi organizate în data de 20 octombrie curent.

Schimbările turbulente din Republica Moldova au dus la noi alegeri parlamentare

Alegerile parlamentare noi vor fi organizate, așa cum s-a mai menționat, la data de 20 octombrie 2019. Data în cauză nu a fost aleasă întâmplător, aceasta fiind data la care se vor organiza și alegerile generale locale decalate din cauza haosului provocat după alegerile din luna februarie a acestui an. În toată această poveste există un aspect pozitiv și anume faptul potrivit căruia alegerile parlamentare nu vizează înlocuirea întregului legislativ din Republica Moldova, ci organizarea de alegeri parlamentare pentru circumscripțiile uninominale nr. 33, 48 și 50. De ce este nevoie de alegeri pentru aceste circumscripții uninominale? Răspunsul este unul simplu. În urma preluării puterii de către guvernul condus de Maia Sandu, unele locuri în Parlament au rămas vacante. Mai exact, Sandu a depus mandatul de parlamentar (loc câștigat în Parlament după victoria sa pe listele circumscripției uninominale nr. 50) după ce a devenit prim-ministru al Republicii Moldova. În aceiași situație s-a aflat și Andrei Năstase. Reamintim faptul potrivit căruia co-președintele Blocului ACUM a câștigat un mandat de deputat în urma succesului său pe listele circumscripției uninominale nr. 35. După formarea noului guvern, Năstase a ocupat funcția de Ministru al Afacerilor Interne, fapt ce l-a obligat să depună mandatul său de deputat din Parlamentul Republicii Moldova.

De asemenea, funcția de deputat din partea circumscripției uninominale nr. 48 a rămas vacantă după ce Viorel Melnic și-a depus mandatul spunând că rolul deputaților independenți este redus la zero.

Pentru alegerile parlamentare vor fi cheltuiți foarte mulți bani

Comitetul Electoral Central al Republicii Moldova a făcut public anunțul potrivit căruia pentru alegerile parlamentare noi pentru circumscripțiile uninominale nr. 33, 48 și 50 vor fi cheltuiți nici mai mult nici mai puțin de 11,9 milioane lei moldovenești. Trebuie precizat faptul potrivit căruia această sumă este una exorbitantă dat fiind faptul că pentru alegerile parlamentare din luna februarie a anului în curs au fost cheltuiți 110 milioane de leiiii. Reieșind din faptul că pentru alegerile parlamentare noi din luna octombrie a acestui an vor fi aleși doar patru noi deputați este foarte clar faptul că suma cheltuită pare una exagerat de mare.

USB va participa la alegerile parlamentare și locale din 20 octombrie

În luna iulie a acestui an, o nouă formațiune politică a luat naștere pe scena politică din Republica Moldova și anume Uniunea Salvați Basarabia. Această formațiune politică, condusă de fostul vicepreședinte al Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, se prezintă a fi o formațiune politică unionistă. De asemenea, formațiunea în cauză se declară în opoziție cu actuala guvernare PSRM-ACUMiii. Din informațiile mai recente aflăm faptul că această formațiune are că obiectiv participarea la alegerile parlamentare noi, precum și la alegerile locale, ambele scrutine fiind programate pentru data de 20 octombrie curentiv.

Gheorghe Cazacu


i https://voceabasarabiei.md/politic/item/16821-statul-va-cheltui-12-milioane-de-lei-pentru-a-alege-patru-noi-deputati

ii https://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/cati-bani-vor-fi-cheltuiti-pentru-organizarea-alegerilor-parlamentare-din-24-februarie

iii https://agora.md/stiri/59653

iv https://voceabasarabiei.md/politic/item/16800-partidul-condus-de-valeriu-munteanu-va-participa-la-alegerile-parlamentare-noi-din-circumscriptii-dar-si-la-cele-locale

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × one =