Aeroportul Internațional din Chișinău va fi gestionat de familia Rothschild

Aeroportul Chisinau

Luni, 19 august 2019, între compania Avia Invest și NR Investments a fost ratificat un acord prin care NR Investments a intrat în posesia a 95% din acțiunile Aeroportului Internațional din Chișinău. Potrivit datelor furnizate de către resursele de informare din Republica Moldova, NR Investments este o cunoscută companie care are că obiectiv principal investițiile în domeniul imobiliar. Acesta nu este, însă, faptul care a atras cel mai mult atenția opiniei publice din Republica Moldova. Atenția resurselor de informare din Republica Moldova a fost captată de faptul că beneficiarul exclusiv din spatele NR Investments este Nate Rothschild.

Printre investițiile anterioare ale NR Investments Ltd trebuie amintite investițiile acestei companii întreprinse în Porto Montenegro Marina, precum și în rețeaua de studiouri cinema Cordon Studios din Budapesta, precum și alte proiecte in care compania de investiții este implicatăiii.

De ce este importantă aducerea în discuție a tranzacției înfăptuite astăzi între Avia Invest și compania NR Investments Ltd, condusă de Nate Rothschild? Cel mai important aspect este cel legat de faptul potrivit căruia Avia Invest obținuse dreptul de concesiune asupra Aeroportului Internațional din Chișinău, fapt că îi permitea să gestioneze nodul aerian de la Chișinău. Prin această tranzacție însă, compania a cărei beneficiar final este Nate Rothschild va deține controlul absolut asupra Aeroportului Internațional din Chișinău, ceea ce îi va oferi posibilitatea de a dicta propriile reguli in ceea ce privește administrarea aeroportului.

Să ne aducem aminte de concesionarea Aeroportului Internațional din Chișinău

Fără a ne da seama, consemnăm faptul că de la concesionarea Aeroportului Internațional din Chișinău s-au scurs deja șase ani. Concesionarea Aeroportului Internațional din Chișinău către Avia Invest a fost făcută la data de 30 august 2013 de către Agenția de Proprietate Publică din Republica Moldova. Acest moment semnifică, practic, faptul potrivit căruia Republica Moldova pierdea controlul asupra aeroportului din Chișinău, acesta urmând să fie gestionat de reprezentanții Avia Invest.

Ce fel de companie este Avia Invest?

Înainte de toate, este foarte important de precizat faptul potrivit căruia compania Avia Invest a fost înființată cu nici o lună înainte (începutul lunii august a anului 2013). Un alt aspect important legat de această companie este faptul că aceasta are la baza să capital străin. Potrivit informațiilor oferite de către cei de la portalul moldd-street, compania Avia Invest ar fi fost înființată la data de 2 august 2013 și a fost constituită pe bază de capital din Federația Rusă. Potrivit datelor furnizate de către mold-street, compania Avia Invest ar fi deținută în proporție de 50%-50% de către două companii din Rusia și anume Habarovski Airport și Kolomenski Zăvodiiiiv.

Situație toxică în mediu investițional din Republica Moldova

Așa cum o arată practica din domeniul investițiilor din Republica Moldova, prezența deopotrivă a capitalului rusesc și american pe piața investițiilor din Republica Moldova generează o stare de toxicitate în acest domeniu. Se pare că singurul perdant din această ecuație este statul moldovean. Din această perspectivă este foarte important că guvernul de la Chișinău să dețină măcar un control minim asupra pieței investițiilor în ceea ce privește companiile importante din țară. De asemenea, este nevoie de atragerea eficientă și nu aleatorie a investițiilor, mai ales ale celor străine.

Republica Moldova este dependentă de investiții, atât autohtone, cât și străine

Situația actuală din Republica Moldova arată faptul că țara nu poate trăi fără investiții masive in diverse domenii de activitate. Acest fapt trebuie să îi determine pe guvernanții de la Chișinău să fie cat se poate de vigilenți în această privință.

Gheorghe Cazacu


i https://m.kp.md/online/news/3577279/

ii https://voceabasarabiei.md/economic/item/16855-aeroportul-international-chisinau-a-fost-vandut

iii https://voceabasarabiei.md/economic/item/16855-aeroportul-international-chisinau-a-fost-vandut

iv https://m.kp.md/online/news/3577279/

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

9 − 1 =