A fost aşezată piatra de temelie a noii creşe şi grădiniţe reformate din Săcueni

transfrontaliere

Piatra de temelie a noii creşe şi grădiniţe reformate din Săcueni, care va fi ridicată ca parte a programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, finanţat de către Guvernul Ungariei, a fost aşezată la sfârșitul lunii iulie 2019.

La eveniment a participat István Grezsa, însărcinat ministerial din partea Secretariatului de Stat pentru Politici Naţionale din Ungaria, care a relatat, pentru agenţia ungară de presă MTI, că noua facilitate este una deosebită, întrucât în Săcueni, o așezare cu o comunitate foarte numeroasă de maghiari, nu a existat niciodată o creşă maghiară. Grădiniţa va găzdui două grupe maghiare cu program prelungit, astfel că va fi restabilit acel sistem educaţional reformat, care a existat în urmă cu o sută de ani în urmă, a spus Grezsa.

Oficialul ungar a reamintit că bugetul total al programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic este de 47,6 miliarde de forinţi, din care se construiesc 152 de grădiniţe noi, respectiv vor fi renovate peste 450. În opinia sa, aşezarea pietrei de temelie este un moment important al programului, mai ales în contextul în care în curtea Episcopiei din Oradea a fost înfiinţată deja o creşă cu două grupe.

Ca răspuns la o întrebare a MTI, Grezsa a explicat: au ales Săcueni pentru că este o localitate importantă a zonei, iar apropierea frontierei reprezintă un risc mai mare de emigrare, astfel că se doreşte dezvoltarea comunităţii maghiare din regiunea frontierei, ceea ce se poate realiza numai prin înfiinţarea unor instituţii şi dezvoltarea celor existente. A reamintit că, în prima fază a programului de dezvoltare a grădiniţelor, s-au concentrat în primul rând pe aşezările din etnosporă, în cea de-a doua şi a treia parte, însă, s-a acordat atenţie şi localităţilor în care trăiesc comunităţi maghiare numeroase.

Anul acesta şi anul viitor vor fi dedicaţi construirii unor noi grădiniţe, având în vedere că dintre cele 450 de grădiniţe care urmau să fie renovate, peste 300 au fost deja finalizate şi inaugurate, a adăugat oficialul ungar.

István Grezsa a mai spus că din cei 47,6 miliarde de forinţi, 24,5 miliarde de forinţi vor fi cheltuiţi pentru grădiniţe din Transilvania, astfel încât aici vor fi construite aproape 60 de grădiniţe noi şi vor fi renovate circa 180.

Programul înseamnă nu doar construirea şi renovarea clădirilor, ci şi o dezvoltare serioasă a resurselor umane în acele 1664 de grădiniţe din Bazinul Carpatic, unde sunt înscrişi copii maghiari, a adăugat însărcinatul ministerial.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 + 8 =