Exporturile moldovenești cresc, dar balanța comercială rămâne deficitară

moldova

Statisticile oficiale oferite de către Biroul Național de Statistică al republicii Moldova arată faptul că în anul 2018 exporturile de mărfuri s-au ridicat la cota de 2,7 miliarde dolari americani, ceea ce înseamnă o creștere de 11,6% a exportului cu mărfuri moldovenești comparativ cu anul 2017i.

Uniunea Europeană își consolidează poziția de lideri în topul importatorilor de produse moldovenești

Uniunea Europeană își consolidează poziția de cel mai important partener comercial al Republicii Moldova și în anul 2018. Exporturile de mărfuri moldovenești spre U.E. au constituit 1,9 miliarde dolari S.U.A. Privită în comparație cu anul 2017, rezultatul consemnat în următorul an reprezintă o creștere cu 16,6%. În 2018, Uniunea Europeană a fost locul unde au plecat 68,8% dintre produsele moldovenești. Datele oficiale consemnează o creștere cu 3% a cotei ocupate de U.E. în topul celor mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova (65,8% în anul 2017)ii.

C.S.I pierde teren în topul importatorilor de produse moldovenești

În contrast însă, ponderea C.S.I. în ceea ce privește exporturile de produse moldovenești în anul 2018, se produce o scădere a ponderii ocupate de C.S.I. în calitate de importatoare de produse moldovenești. În anul 2018, exporturile de produse moldovenești spre C.S.I. au constituit 15,4% din totalul exporturilor din Republica Moldova în 2018, ceea ce înseamnă o scădere de 1,7% față de anul precedent (19,1% în 2017). Scăderea rolului avut de C.SI. în topul celor mai mari importatori de produse din Republica Moldova se produce pe fundalul creșterii constate a rolului avut de Uniunea Europeană în acest sensiii.

Exporturile moldovenești cunoscu o tendință de creștere în ultimii 4 ani

Datele statistice consemnează o tendință pozitivă a exporturilor de produse moldovenești în anul 2018 în comparație cu anii precedenți. Cifrele referitoare la anul trecut atestă o cotă de 2,7 miliarde dolari americani, ceea ce înseamnă că anul 2018 a fost al patrulea an consecutiv în care exporturile de produse din Republica Moldova cunosc un trend pozitiv. Dacă este să analizăm perioade de referință, putem observa o creștere semnificativă a cotei exporturilor de produse moldovenești. În această ordine de idei, trebuie subliniat faptul potrivit căruia volumul bunurilor exportate a crescut de la:1,96 miliarde dolari americani în 2015, la 2,04 miliarde dolari S.U.A. (2016) și 2,4 miliarde dolari americani în 2017, precum și 2,7 miliarde dolari S.U.A. în 2018iv. Aceste date confirmă un trend pozitiv, deși destul de lent, al economiei moldovenești în ultimii ani. Totodată însă, acest trend semnifică faptul că implementarea Acordului de Asocierev și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC)viviiviii începe să dea primele roade. Să însemne aceste date faptul că economia moldovenească se revigorează? Încă nu se știe. Trebuie să mai așteptăm încă vreo doi-trei ani în care , dacă trendul va fi păstrat, atunci vom putea discuta despre o redresare în sensul adevărat al economiei Republicii Moldova.

Uniunea Europeană contribuie la creșterea exporturilor Republicii Moldova

Creșterea volumului de bunuri exportate de Republica Moldova este favorizată, în mod special, de sporirea rolului avut de Uniunea Europeană în ceea ce privește importurile de produse din Republica Moldova. Datele referitoare la ultimii ani arată o creștere semnificativă a cotei exporturilor de produse originare din Republica Moldova spre Uniunea Europeană. În anul 2015, Uniunea Europeană importa bunuri în valoare de 1,21 miliarde dolari S.U.A. în anul 2015. În următorii trei ani creșterea volumului de bunuri moldovenești exportate în U.E. a fost semnificativă. În 2016, exporturile moldovenești spre U.E au constituit 1,33 miliarde dolari S.U.A. În 2017, la un an de la intrarea în vigoare a tuturor stipulațiunilor Acordului de Asociere și ale Z.L.S.A.C., cota exporturilor de bunuri din Republica Moldova pe piața europeană a constituit 1,59 miliarde dolari S.U.A., iar în 2018 aceasta s-a ridicat la cota de 1,86 miliarde dolari S.U.A. Creșterea rolului avut de Uniunea Europeană în balanța economică a Republicii Moldova a contribuit la acoperirea găurii lăsate de scăderea schimburilor comerciale cu statele membre ale C.S.I. În ultimii ani, ponderea C.S.I. în calitate de importator de produse moldovenești a cunoscut o scădere constantă. Datele oficiale indică faptul potrivit căruia în 2015, statele C.S.I. importau din Moldova bunuri în valoare de 492 milioane dolari americani. În 2016, ponderea ocupată de statele C.S.I. în topul importatorilor de produse moldovenești a scăzut de la 492 milioane dolari americani la 414 milioane dolari S.U.A. Următorii doi ani au consemnat continuarea scăderii ponderii statelor C.S.I. în acest top. În 2017, a fost o creștere a volumului bunurilor moldovenești exportate în C.S.I. la cota de 462 milioane dolari americani. În schimb însă, anul trecut a consemnat un nou regres al volumului bunurilor de proveniență moldovenească spre statele C.S.I. de la 462 milioane dolari S.UA. (2017) la 416 milioane dolari americani în 2018ix.

Balanța comercială a Republicii Moldova rămâne deficitară

Cu toate aceste date care ne bucură privirea, există un motiv serios care ar trebui să ne îngrijoreze. Acest motiv este agravarea balanței comerciale a Republicii Moldova. Datele oficiale arată o creștere a deficitului comercial al Republicii Moldova în ultimii ani. Pe parcursul ultimilor patru ani (2015-2018) deficitul comercial (balanța comercială) a Republicii Moldova a crescut în mod constant. În anul 2015, deficitul dintre export și import era de 2 miliarde dolari americani. În 2016, deficitul s-a mai ameliorat puțin și a ajuns la cota de 1,97 miliarde dolari americani. În anul 2017, situația s-a înrăutățit și deficitul a atins cota de 2,4 miliarde dolari americani, iar în 2018, situația s-a complicat și mai mult, iar deficitul balanței comerciale să depășească suma de 3 miliarde dolari americanix.

Care ar putea fi soluțiile în această situație?

Situația de față cere măsuri urgente. Într-o astfel de situație pot fi luate mai multe măsuri. O primă măsură ar fi protecționismul. Acest tip de măsuri ar fi creșterea taxelor pentru produsele de import și scăderea taxelor pentru cele de export. O altă soluție, una mai eficientă, ar fi atragerea de investiții autohtone și străine pentru a stimula producția întreprinderilor moldovenești și transformarea, treptată, a țării dintr-un consumator într-o țară care mai și produce bunuri de calitate. Este nevoie de a stimula moldovenii să consume produse moldovenești. Republica Moldova trebuie să controleze deficitul din balanța comercială.

Una din prioritățile guvernului de la Chișinău ar trebui să fie stimularea economiei naționale și creșterea productivității industriale a țării. Chișinău are nevoie urgentă de investiții interne și externe care să stimuleze economia țării.

Posibile evoluții ulterioare

Cel mai probabil, exporturile moldovenești vor cunoaște o continuare a trendului deja existent. Este foarte important de văzut dacă guvernul de la Chișinău va reuși să atragă investiții interne și externe. Ameliorarea situației din Republica Moldova va fi posibilă, în primul rând, datorită îmbunătățirii situației în economia națională și, mai ales, în ceea ce privește ameliorarea balanței comerciale a Republicii Moldova.

Cazacu Gheorghe


NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

18 + twelve =