Din ce cauză ar putea eșua noua guvernare de la Chișinău

guvern

Acum două luni, Guvernul Republicii Moldova încă mai era aliniat săptămânal în jurul unei mese imense și, in corpore, asculta ordinele unui individ. Prim-ministrul, ministrul Justiției, cel de la Educație, cel de la Interne și toți restul, au fost reduși la condiția unor rațe mute, cărora li se permitea doar să execute ordinele primite de la conducerea Partidului Democrat din Moldova. Ani de-a rândul, acest partid și liderii săi și-au bătut joc de oameni, și-au șters picioarele de Constituție și au transformat justiția într-o simplă prostituată. Iar prostituția nu distruge numai căsniciile, familiile și viețile, ci distruge și duhul și sufletul într-un fel care duce la moarte fizică și psihică. Așa scrie în Biblie. Și exact așa a degradat societatea din stânga Prutului, fizic și psihic, sfâșiată de poftele nesăbuite ale unei haite de criminali, care astăzi brusc o fac pe mironosița.

În Republica Moldova puterea legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin. Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. Așa scrie în Constituția Republicii Moldova. Ani de-a rândul, însă, cei de la Partidul Democrat din Moldova au condus această palmă de pământ din biroul șefului de partid, care deținea puterea absolută în stat.

Separarea puterilor legislativă, executivă şi judecătorească era o poveste de adormit partenerii de dezvoltare, cu scopul de a le adormi vigilența și de a-i mulge în continuare de bani, chipurile pentru reforme. „Reformele”, însă, erau gândite și implementate din același birou al Partidului Democrat, încât banii externi intrau direct în buzunarele hoților de la guvernare. Așa s-a reformat justiția și așa s-au promovat reformele de modernizare europeană a economiei naționale. Despre sănătate publică nici nu este cazul să vorbim, în situația în care, în lipsă de insulină, bolnavii de diabet din R. Moldova sunt folosiți pe post de cobai, pentru testarea diverselor medicamente de alternativă, aduse de pe aiurea. Și dacă situația este deosebit de gravă, în domeniile enumerate mai sus, unica excepție se atestă în domeniul culturii, unde lucrurile, sub democrați, au mers ca pe roate.

Până și cei mai consecvenți critici ai regimului Plahotniuc recunosc acest adevăr, toată lumea urmărind, pe rețelele de socializare, cât de frumos cântau și dansau căpeteniile PDM-ului, la hramuri, nunți și bairamuri. Ei se distrau, iar lumea nu-și vedea capul de griji și nevoi. Foarte mulți au plecat peste hotare, au abandonat averi și afaceri, disperați de tortura zilnică, metodică, din partea reprezentanților unui clan criminal, camuflat sub umbrela de partid politic. După tentativa eșuată de lovitură de stat, prin care guvernarea oligarhului Vlad Plahotniuc a încercat să-și păstreze puterea, astăzi lumea revine la normalitate și apar tot mai mulți martori, care vin cu probe ce demonstrează caracterul corupt și criminal al guvernării conduse de către Partidul Democrat din Moldova. Iar cel mai fidel aliat al regimului Plahotniuc a fost sistemul de justiţie din R. Moldova, care a fost și mai este unul costisitor, corupt, netransparent și inechitabil. Potrivit unor estimări de ultimă oră, bunăoară, circa 20 la sută din întemnițații unui penitenciar din Chișinău nu au nicio vină, în realitate fiind izolați în temniță cu intenția criminală de a li se prelua afacerile sau de a fi extorcați de bani.

Justiția moldovenească infestată de criminali

Fugar peste hotare, oligarhul Plahotniuc continuă să controleze sectoare întregi ale justiției din Republica Moldova, prin persoane instalate cu grijă în toate funcțiile de conducere. După ce și-au revenit din șocul provocat de evadarea lui Vlad Plahotniuc, aceste persoane încearcă să compromită toate eforturile noii guvernări, orientate spre deratizarea justiției basarabene. Mercenarii vechiului regim, defenestrați, se întorc în funcțiile deținute, prin decizii de judecată, că doar există nu doar solidaritate de breaslă, la magistrați, ci și norme de conduită obligatorie, la mafioți.

Restabilirea unui ins compromis în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție a oripilat opinia publică și a fost aspru criticată de către șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău, Maia Sandu. „Este o dovadă clară că sistemul de mercenari politici ai lui Plahotniuc din justiție este încă viu. Acest lucru demonstrează că ei nu au comis abuzuri doar de frica stăpânului, ci pentru că, în esență, ei sunt la fel de toxici și periculoși pentru stat de drept și justiție echitabilă ca și criminalii din vechiul regim”, a menționat premierul.

Problemele generate de justiția moldovenească, coruptă și compromisă iremediabil, au fost prezentate partenerilor internaționali, la varii forumuri publice. Aceeași Maia Sandu a declarat, la Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție”, cu participarea unor experți din România și Georgia, că în ultima perioadă, în R. Moldova „a lipsit cu desăvârșire dreptatea”, deși toți cetățenii trebuiau să fie egali în fața legii, în sistem au fost promovați „oameni corupți și vulnerabili” care nu au pedepsit neregulile, iar „fără o justiție independentă și responsabilă eforturile din alte domenii riscă să devină zadarnice și de scurtă durată.

Maia Sandu a adăugat că, deși au fost adoptate mai multe legi menite să reformeze sistemul justiției, lucrurile au degradat în loc să se îmbunătățească: „Suntem obligați să spunem ferm și fără ezitare că procurorii și judecătorii nu au acționat și continuă să nu acționeze independent. Justiția a protejat grupurile de interese, nu oamenii, a fost aservită puterii și a permis furturi mari din bani publici fără nicio sancțiune. Impunitatea celor care au torturat și au dat ordine să fie torturați tinerii în urma evenimentelor din 2009, impunitatea în urma scandalului „Pădurea Domnească”, frauda bancară și lipsa progresului real de investigare a acesteia, spălarea zecilor de miliarde de dolari prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, anularea alegerilor locale din Chișinău, deciziile rușinoase ale Curții Constituționale de acum o lună, cazuri documentate de justiție selectivă și dosare politice, toate acestea arată că justiția în Republica Moldova nu a fost independentă și nu și-a îndeplinit misiunea. Ultimii ani au arătat tuturor că Republica Moldova a ajuns un stat capturat nu pentru că i-ar lipsi un cadru legal bun, ci pentru că au existat oameni care au fost mai presus de lege. Pentru că în sistemul justiției au fost promovați oameni corupți și vulnerabili. Pentru că multe persoane din instituțiile statului au permis și au închis ochii la fărădelegi. Pentru că cei care trebuiau să respecte legea o încălcau fără consecințe. Pentru că tot sistemul de justiție a fost pus în slujba unui grup restrâns de criminali, nu în slujba oamenilor”.

Din ce cauză poate eșua noua guvernare de la Chișinău

Guvernul lui Maia Sandu riscă să eșueze în eforturile de a schimba lucrurile în bine, nu doar în justiția moldovenească, dar și, per ansamblu, în turarea motoarelor integrării europene. În primul rând, sistemul corupt creat de Plahotniuc și acoliții săi nu pare că este gata să cedeze, chiar dacă premierul a reiterat apelul său către judecătorii și procurorii din R. Moldova: cei care au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale, trebuie să plece. „Nu așteptați un alt stăpân. Unicul stăpân trebuie să fie legea. Iar dacă Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor nu vor acționa prompt și ferm pentru eliminarea acestor oameni care au comis abuzuri de-a lungul timpului din funcțiile de conducere, vom fi nevoiți să luăm măsuri legislative prin care să modificăm componența și competențele CSM și CSP. Vom face tot posibilul pentru eliberarea instituțiilor de drept din mâinile celor care și-au bătut joc de ele în ultimii ani. Ne propunem reforma Curții Supreme de Justiție. Această reformă trebuie să construiască o instituție care să promoveze judecători profesioniști și cu verticalitate”, a afirmat șefa Guvernului de la Chișinău, tot mai mult asemănându-se lui Don Quijote.

Vechiul sistem nu va ceda fără asumarea unor măsuri imperative, hotărâte, în absența acestora simbriașii Partidului Democrat din Moldova ridicând capul tot mai semeț, de la o zi la alta. Ei așteaptă ca noua guvernare să clacheze, fie prin ruperea Alianței ACUM, fie prin denunțarea alianței dintre ACUM și Partidul Socialiștilor, condus de președintele R.Moldova, Igor Dodon. Proximitatea demiterii guvernului condus de către Maia Sandu și repartizarea pârghiilor de putere între socialiștii lui Dodon și democrații lui Plahotniuc tot nu este de neglijat, îndeosebi că adepții tradiționali ai socialiștilor reprezintă cea mai rusofilă categorie de electori, deloc favorabilă vectorului integrării europene. Situație și mai agravantă atunci când atestăm că nucleul PDM-ului este format preponderent din oportuniști și transfugi, pentru care primează propriul interes și nu interesul național.

Pe moment, tot mai mulți susținători ai noului guvern de la Chișinău se întreabă de ce nu are efecte, publice și juridice, declarația recentă a Parlamentului R.Moldova, cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Astfel, Parlamentul a constatat cu îngrijorare că instituţiile de stat și de drept ale țării au fost capturate și că toți cetățenii acestei țări sunt sufocați de corupția endemică, de furturile și privatizările ilicite din avutul public, de controlul total asupra sistemului judecătoresc exercitat de oligarhie și de numeroasele atacuri asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. „Noi, deputații Parlamentului Republicii Moldova, avem obligația de a opri deraierea ţării spre dictatură, edificând statul de drept şi restabilind democratia în Republica Moldova, așa cum este consfințit în Constituție”, au declarat legislatorii moldoveni acum aproape două luni și, de atunci, nicio acțiune concretă.

Și asta în timp ce oamenii așteptau să fie instituit un grup de procurori ad-hoc, cu asistență externă, care să nimicească schemele și structurile vechiului regim, să scoată PDM în afara legii etc. Dar nu a fost să fie. Din august, parlamentarii moldoveni pleacă în concediu, oferindu-le PDM-iștilor timp berechet pentru a ascunde urmele crimelor și pentru a se regrupa în voie, pentru un nou asalt asupra firavei democrații moldovenești.

Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

three × one =