Chișinău asediat de către UE, Rusia și SUA

Moldova

Vizitele la Chişinău, la începutul lunii iunie curent, a vicepremierului rus Dmitri Kozak, a comisarului european Johannes Hahn şi reprezentantul Departamentului de Stat american Bradley Freden au precedat plecarea de la puterea a Partidului Democrat din Moldova, care era doar o umbrelă pentru afacerile tenebre ale oligarhului Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova a intrat sub guvernare externă?

Chiar dacă, oficial, a fost anunțat că aceste vizite nu au nimic în comun cu tensionarea situației social-politice din Republica Moldova, pe fundalul intenției oligarhului Plahotniuc de a se crampona cu orice preț de putere, se pare că Uniunea Europeană, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii au convenit asupra unui proiect comun. Acest proiect poartă semnele distinctive ale instaurării neoficiale a unei guvernări externe a Republicii Moldova, marii actori ai lumii moderne negociindu-și interesele lor individuale în această stare de consens. Statele Unite s-ar părea că-și dorește ameliorarea relațiilor bilaterale cu Federația Rusă, în contrapunere cu rivalitățile tot mai accentuate cu China, care depășesc deja spațiul intereselor pur comerciale. Pe de altă parte, locomotivele comunității europene, Germania și Franța, par să accepte detensionarea relațiilor cu Rusia, fie interesate de hidrocarburile din est, fie și din intenția de a revalorifica în forță piața rusească. Cert este că principalele cancelarii europene au votat readucerea Moscovei în cadrul APCE, în pofida ostilităților din estul Ucrainei și a cotropirii Crimeei. Interesul SUA pentru Republica Moldova este confirmat de către preconizata vizită a Subsecretarului de stat american pentru afaceri politice, David Hale, care va veni la Chișinău, în perioada 13-14 iulie. Într-un comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii se precizează că David Hale se va întâlni cu premierul Maia Sandu și cu alți oficiali de la Chișinău, pentru a discuta despre eforturile noului guvern din Republica Moldova de a implementa reforme constructive, precum și despre sprijinul Statelor Unite în ceea ce privește măsurile anticorupție. Vizita subsecretarului de stat american David Hale la Chișinău face parte dintr-un turneu al oficialului în Finlanda, Estonia, Republica Cehă, Republica Moldova și Marea Britanie.

Noii ”oligarhi” în Republica Moldova și Ucraina – UE, Rusia și SUA

Consensul de ultimă oră a Statelor Unite, Uniunii Europene și a Rusiei se pare că vizează schimbări importante nu doar în Republica Moldova, ci și în Ucraina. În primul rând, nu se exclude asumarea unor politici comune pentru îndepărtarea oligarhilor din centrele de putere, în ambele țări. Dacă în Republica Moldova ecuația este mult mai simplă și, practic, s-a rezolvat odată cu fuga rușinoasă a singurului oligarh, Vlad Plahotniuc, atunci în Ucraina situația este mult mai complicată. Pe motiv că țara vecină este una mult mai mare și mai importantă, iar oligarhii din Ucraina sunt mult mai puternici decât același Plahotniuc. Fiind, în mare parte, împărțită în sferele de influență a patru oligarhi, s-a demonstrat că respectivii își urmăresc propriile interese și că folosesc resursele statului ucrainean pentru propria înavuțire. Și toate aceste se întâmplă atunci când țara suferă de pe urma unui conflict sângeros la hotarul de est, ba și Crimeea a fost anexată de Rusia.

În situația în care Republica Moldova și Ucraina sunt dependente de finanțările oferite de partenerii de dezvoltare, deoarece independent nu-și pot hrăni cetățenii, atunci este firesc ca partenerii de dezvoltare să se intereseze, într-o bună zi, cum au fost gestionați banii oferiți și cine a îndrăznit să-și bage mâinile în banii oferiți de către contribuabilul american sau muncitorul german. Astăzi, se pare, a venit revizorul, care îi va pune la respect pe toți cei care, la un moment, s-au crezut intangibili.

Guvernul Maia Sandu – sub semnul provizoratului ?

Marți, 9 iulie, la Chișinău a fost demis procurorul general al Republicii Moldova, o piesă grea în fosta armată de jaf și opresiune a oligarhului certat cu legea Vlad Plahotniuc. Premierul Maia Sandu a declarat că „următorul procuror general, care va fi selectat în mod transparent și pe baza principiilor meritocrației și integrității, va avea două sarcini majore. În primul rând, de a asigura aplicarea legii prin tragerea la răspundere a tuturor celor care și-au bătut joc de poporul acestei țări.

În al doilea rând, de a începe procesul de reformă reală, astfel încât procuratura să nu mai ajungă niciodată așa cum a fost în ultimii ani. Vom insista pe toate căile legale pe realizarea ambelor deziderate”. De asemenea, Maia Sandu l-a acuzat pe Eduard Harunjen că sub conducerea acestuia procuratura ar fi mușamalizat ilegalități și că ar fi protejat beneficiarii furtului miliardului.

Procesul de îndepărtare din zona de decizie a persoanelor docile fostului regim cleptocrat instalat de PDM este în plină desfășurare, în pofida unor încercări de ripostă tot mai energice ale acestora. Pe lângă eforturile disperate ale deputaților în parlament ai PDM, noua guvernare este aspru criticată de către scribii regimului, care nu se pot consola cu gândul că stăpânul a fugit și nu le va mai da să roadă osul. Bloggeri analfabeți și chiar jurnaliști consacrați, care au aderat la tabăra bogată a lui Plahotniuc, insistă să bage fel de fel de strâmbe. În primul rând, ei declară că Maia Sandu și Andrei Năstase ar face parte, chipurile, dintr-un scenariu al Moscovei, care urmărește numai nu binele Republicii Moldova. Dar, în același timp, trec prea ușor cu vederea faptul că noua guvernare a Republicii Moldova a fost salutată de către marile puteri occidentale și că premierul Maia Sandu, bunăoară, a fost invitată de către cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul României, Viorica Dăncilă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski etc.

Clanul cleptocrat nu renunță de bună voie

Cronicarii regimului lui Plahotniuc au fost loviți de amnezie privind atașamentul acestui clan la cele mai obscure și criminale practici de jaf a bunului public. Ministrului Economiei, Vadim Brânzan, a declarat recent că fosta guvernare democrată ar fi creat mai multe scheme în diferite ramuri ale economiei pentru a colecta ilegal bani de la oamenii de afaceri, iar sumele se ridicau la 400 milioane de lei pe lună. Ministrul Economiei a adus drept exemplu o schemă care ar fi fost organizată la Calea Ferată a Moldovei. Despre aceasta a aflat din scrisorile parvenite de la agenți economici. „La Calea Ferată, în mod regulat se percepea de la 2 la 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul R. Moldova. Anul trecut au fost transportate 10 milioane de tone de marfă. Faceți calcule – de la 20 la 50 milioane de euro în bani cash, murdari transmiși din offshore sau în numerar către acești baroni. Sute de milioane de euro în fiecare an se aduceau prin sistemul Căilor Ferate”, a precizat Vadim Brânzan.

Oficialul a adresat un mesaj către „noii plahotniuci, care se cred în formare și se bucură că vor prelua aceste scheme”. „O să tăiem din fașă aceste porniri. O să-i oprim pe cei care se visează baroni, barsetce sau în alte roluri… Cei care au slujit grupului de interese vor pleca: care la pensie, care în pușcărie”, afirmă Vadim Brânzan.

Eduard Balan

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nineteen + 15 =