Guvernul de la Chișinău intră într-un proces de ”dezoligarhizare” de uzură. Până unde va merge coaliția dintre socialiști și pro-ocidentali?

unirea

Vineri Partidul Democrat din Moldova al oligarhului Vladimir Plahotniuc,  s-a retras de la putere după o vizită de un sfert de oră a ambasadorului SUA la sediul partidului, care tocmai se afla în ședința Consiliului Național.

Într-un briefing de presă, vice-președintele formațiunii, Vladimir Cebotari a dat citire unui comunicat în care retragerea era motivată prin dorința democraților de a păstra pacea civică. La o oră de la citirea declarației, la Aeroportul din Chișinău au fost observate mai multe avioane  care, după cum s-a stabilit ulterior, efectuau niște curse charter și i-au transportat pe unii fruntași PD dar și apropiați ai lui Ilan Șor, unul din sateliții lui Plahotniuc. Ultimul, la fel ca și Șor, n-a fost înregistrat că ar fi zburat din Aeroportul Chișinău însă a doua zi s-a aflat că el a ajuns în SUA prin Kiev.

Sâmbătă Curtea Constituțională și-a anulat deciziile adoptate cu o săptămână în urmă, care puneau președintele Dodon, Parlamentul și Guvernul în ilegalitate.

Luni, toți miniștrii au fost prezentați de către premierul Maia Sandu angajaților ministerelor, aceasta subliniind de fiecare dată misiunea lor, necesitatea dezoligarhizării statului și toleranță zero pentru corupție.

La rândul său, ex-prim ministrul Pavel Filip a anunțat că Partidul Democrat va veni în Parlament pentru a-și îndeplini rolul de opoziție. Filip a menționat, de altfel, că democrații vor avea o abordare constructivă și vor susține inițiativele, pe care le vor considera benefice pentru popor.

Între timp, fără a-și dezvălui locul aflării, președintele PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, dispărut în grabă după cedarea puterii, a anunțat printr-o postare pe Facebook că se află împreună cu familia și că se va întoarce în curând în Republica Moldova. Ce-i drept, acesta a menționat că acum Republica Moldova este un loc nesigur pentru el, familia sa dar și pentru cetățeni.

Alt membru al PDM, Sergiu Sîrbu a declarat că va veni în parlament și va fi ”coșmarul” alianței de guvernare.

Din toate aceste evenimente și declarații poate fi dedus deja un scenariu ipotetic de evoluție a lucrurilor în Republica Moldova după ce Guvernul Maia Sandu, susținut de o alianță considerată de mulți nefirească dintre pro-ocidentali și pro-ruși, a început să funcționeze.

Guvernarea se arată foarte determinată să dezoligarhizeze și să curețe instituțiile statului de influența politicului și a grupurilor de interese. În practică, aceasta înseamnă încetarea practicilor de subordonare a funcționarilor altor interese decât celor ale statului. Și cum acest sistem de relații și subordonări au fost clădite în jurul Partidului Democrat, dezoligarhizarea ar trebui să reducă la zero aceste influențe și să repună instituțiile în rolul lor firesc, de slujire a intereselor statului. Cu siguranță, în funcțiile cheie sunt plasate persoane fidele PDM și este logic să ne așteptăm că acestea vor tergiversa, obstrucționa și chiar sabota acest proces de dezoligarhizare. Noile autorități sunt conștiente de acest risc, premierul Sandu menționând deja că persoanele care se vor opune procesului de dezoligarhizare vor fi demise.

Și este foarte probabil ca în aceste cazuri să intre pe fir  opoziția ”constructivă” a PDM, care va invoca presiuni politice asupra unor instituții pe care ei le pretind a fi ”independente”. Altfel spus, procesul de dezoligarhizare va fi etichetat drept atac la independența instituțiilor statului.

Despre cât de amplă va fi această rezistență a regimului la schimbare putem presupune din gradul de subordonare existent până acum în instituțiile statului față de Partidul Democrat. O mulțime de funcționari: judecători, procurori, secretari de stat, șefi de instituții, șefi de direcții din ministere au fost plantați pe posturi în funcție de gradul de devotament pe care îl aveau față de PDM. Și este de așteptat ca aceștia să se opună schimbărilor. Fiind demiși, ei vor ataca guvernul în instanță iar opoziția ”democrată” va trâmbița despre ”teroarea” politică. Pavel Filip a menționat deja despre pretinse presiuni asupra unor funcționari din partea premierului Maia Sandu. La rândul său aceasta a numit și cine sunt acești funcționari menționând că există bănuieli rezonabile că ei au servit regimul Plahotniuc și nu statul și că ar fi mai bine să depună cereri de demisie.

Nu trebuie de uitat nici despre mijloacele media, televiziunile ce aparțin oligarhului Pahotniuc și care vor continua subtil să discrediteze guvernul manipulând și dezinformând.

Pe de altă parte, ar fi foarte posibilă o activizare a lumii interlope, scăpate de sub supravegherea grupării lui Plahotniuc, care o controla inclusiv prin metode caracteristice  acestei lumi și care va trebui pusă la respect de către autorități doar pe cale legală, lucru care nu prea s-a întâmplat până în prezent. În acest context, Ministerul de Interne, condus de liderul PPDA Andrei Năstase, ar avea unul din rolurile cheie în toată această ecuație.

Și în final, nu trebuie de uitat nici de faptul că economia Republicii Moldova a fost subordonată prin monopoluri, întreprinderi de stat, autorități de supraveghere a pieței, clanului aflat la guvernare până acum. Și cu siguranță, acestea n-au încetat să funcționeze odată cu schimbarea guvernului.

Și autoritățile, atât președintele Dodon cât și premierul Maia Sandu sunt conștienți de toate aceste pericole și de misiunea enormă care le stă în cale.

Luni, Dodon a chemat forțele politice aflate în alianță să pună capăt oricăror confruntări de ordin ideologic sau geopolitic pentru ca să se axeze pe redarea independenței întregului sistem de stat.

Pentru a face față tuturor problemelor și provocărilor din partea regimului care a plecat, este foarte important ca majoritatea parlamentară și guvernul să acționeze în comun și într-o echipă unită. Promit că, în calitate de Președinte al țării, voi face tot posibilul pentru a ajuta în depășirea tuturor dificultăților, contradicțiilor și dezbinărilor care, cu siguranță, vor apărea”, promite Igor Dodon.

Ca noua guvernare să se consolideze și să reziste este extrem de important ca cel puțin pentru o perioadă de timp, să anunțăm un moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice care ne dezbină”, afirmă președintele.

Dezoligarhizarea este și mesajul central transmis de Maia Sandu în toate luările de cuvânt de până acum.

Desigur, în toată această luptă contează foarte mult susținerea poporului, care este legată nemijlocit de credibilitatea guvernării. Iar credibilitatea se construiește pe corectitudine și transparență maximă.

De aceea este de așteptat că orice greșeală a guvernării va fi exploatată la maximum de democrați și mass-media loială acestora.

Nu putem măcar presupune până unde va merge această colaborare dintre socialiști și ACUM. Dintr-un discurs al lui Igor Dodon rezultă că acesta se așteaptă chiar la patru ani, adică până la finele termenului legal al actualului legislativ.

Maia Sandu, la rândul ei, este  mai precaută. „Parteneriatul va dura până în momentul în care socialiștii nu vor mai sprijini acest guvern. Atât va dura. Nu avem o perioadă de timp indicată în acest acord. Însuși procesul de curățare a instituțiilor statului, de consolidare a independenței este unul de durată, dar evident că nu putem spune sigur până când vor vrea să meargă în acest parteneriat”, a declarat prim-ministrul ales de Parlament în cadrul unei emisiuni TV.

De fapt, urmează să vedem până unde sunt dispuși să cedeze actualii parteneri, mergând la compromis. Chiar și fără momentele ideologice sau geopolitice ar putea exista mai multe momente sensibile între cele două forte.

Deși aflați în opoziție în ultimii patru ani, socialiștii au beneficiat și ei într-o oarecare măsură de sistemul de stat compromis. Vor dori ei să renunțe la aceste beneficii? Vor susține proiectele de interconectare energetică cu România, care diminuează influența Rusiei în R. Moldova, vor accepta încetarea procurării electricității de la centrala de la Cuciurgan, care întreține bugetul Transnistriei, vor accepta o poziție mai tranșantă a guvernului moldovenesc în cadrul Moldova-Gaz?

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × two =