Dualitatea puterii la Chișinău. Miercuri: primele altercații

chisinau

Ziua de miercuri a început cu o nouă fisură în sistemul controlat de PDM. Un comandant de brigadă din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare, și-a scris cererea de demisie, pentru că nu mai recunoaște Guvernul Filip și nu intenționează să se supună ordinelor care vin de la democrați.

Prima altercație

Tot miercuri dimineață, un grup de mascați a descins la biroul unuia dintre colaboratorii poliției care în ajun își manifestase susținerea pentru Guvernul condus de Maia Sandu. Ulterior Alexandru Pânzari, șeful IGP, demis de Guvernul Sandu, a declarat că toți cei 6 polițiști, care și-au exprimat susținerea au fost suspendați din funcție.

Ministrul de interne în guvernul nou, recunoscut la nivel internațional, Andrei Năstase a mers la fața locului unde s-a iscat o altercație cu Pânzari. Este prima de acest gen pe parcursul crizei politice de la Chișinău.

Ulterior, noul premier Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă s-a adresat tuturor oamenilor legii și, în special, lui Alexandru Pânzari, pe care l-a demis anterior din funcția de șef al IGP, să nu se opună instalării noii puteri.

Domnule Pânzari, sunt sigură că înțelegeți, fiecare acțiune ilegală a dumneavoastră din aceste zile înseamnă ani grei de pușcărie pentru complicitate sau chiar participare la uzurparea puterii de stat. Sunteți gata să vă asumați acest lucru pentru un bandit?”, a întrebat Maia Sandu.

Maia Sandu face apel la calm

Totodată, prim-ministrul moldovean a anunțat că primește sute de mesaje în care oamenii își declară dorința de a scăpa de regimul lui Plahotniuc și că sute de mii de cetățeni sunt gata să apere Constituția și guvernarea legitimă. Maia Sandu a făcut un apel la calm, pentru moment, însă și-a chemat susținătorii să fie gata, dacă va fi nevoie.

Primim sute de mesaje în fiecare zi, știm cât de mare este tensiunea în societate și cât de puternică este dorința tuturor de a scăpa odată și pentru totdeauna de regimul lui Plahotniuc, înțeleg că vreți să veniți în stradă și să le arătați că puterea este a poporului. Sute de mii de cetățeni sunt gata să apere Constituția și guvernarea legitimă, însă deocamdată vă rog sa păstrați calmul să rămâneți acasă, pentru că noi ne dorim rezolvarea pașnică a acestei situații de criză. Încercăm pe toate căile legale și pașnice cu ajutorul partenerilor internaționali să oprim uzurpatorii, dar să fim gata, dacă ei vor merge la distrugerea totală a țării, noi, milioane de cetățeni vom ieși să o apărăm,” se arată în adresarea prim-ministrului.

Actele comisiilor anterioare de anchetă privind furtul miliardului au dispărut din Parlament

Mai multe documente obținute de deputații din vechea legislatură, care au investigat în cadrul a două comisii de anchetă furtul miliardului din sistemul bancar, au dispărut de la Parlament. Despre asta a anunțat Alexandru Slusari, președintele comisiei de anchetă creată în Parlament pentru investigarea furtului miliardului.

Sliusari spune că membrii comisiei de anchetă intenționează să se adreseze direct companiei britanice „Kroll”, care a investigat frauda la cererea autorităților, pentru a cere rezultatele anchetei  „Kroll2”, deoarece nu au reușit să obțină dosarul de la Banca Națională a Moldovei, nici de la Procuratura Generală.

APCE recunoaște Guvernul Sandu drept unul complet operațional

Co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea Republicii Moldova, Egidijus Vareikis şi Maryvonne Blondin, și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația creată.

Timp de trei zile, țara se află într-o stare de confuzie juridică și politică, ca urmare a interpretării de către Curtea Constituțională a termenului limită pentru crearea unui guvern și dizolvarea parlamentului, asta în timp ce s-a ajuns la un acord politic, fapt ce a condus la formarea unei coaliții de guvernământ și a unui guvern complet operațional”, au declarat co-raportorii.

Îngrijorați de viteza luării deciziilor de Curtea Constituțională

Comisia Internațională a Juriștilor se arată îngrijorată de „viteza” cu care aprobă hotărâri Curtea Constituțională de la Chișinău

Pe parcursul săptămânii trecute Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dispus dizolvarea Parlamentului, a invalidat alegerea șefului Legislativului, a numirii unui nou guvern și a înlăturat președintele țării. ICJ este deosebit de preocupat de procedura excesiv de rapidă prin care Curtea Constituțională a aprobat hotărârile sale de a dizolva Parlamentul și de a înlătura un Președinte și un premier”, se arată în comunicatul emis de Comisie.

Aceste evoluții apar pe fondul deficiențelor manifestate în independența instituțională a sistemului judiciar din R. Moldova, documentate într-un raport recent al ICJ”, se mai spune în comunicatul emis de ICJ.

Ambasadoarea R. Moldova în SUA, omul lui Plahotniuc, rechemată din funcție

Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a rechemat-o pe Cristina Balan, Ambasador în Statele Unite ale Americii, la Chişinău, pentru consultări. Prezenţa dumneaei este solicitată la Chişinău pentru vineri, 14 iunie 2019.

Ţin să informez opinia publică despre faptul că, printr-un ordin pe care l-am semnat astăzi, Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, dna Cristina Balan, a fost rechemată la Chişinău pentru consultări. De asemenea, am informat autorităţile americane despre decizia respectivă şi motivele ei, menţionând că din acest moment orice demersuri întreprinse de către dna Ambasador Balan nu reprezintă poziţia autorităţilor moldoveneşti legitime”, mai menţionează Nicolae Popescu, noul ministru de Externe din Guvernul Filip.

Ziarul de Gardă vine cu mențiunea că ambasadoarea Balan a fost propusă în această funcție de către Vladimir Plahotniuc.

Numele acesteia a apărut într-o investigaţie din anul 2015 a celor de la Rise Moldova „Plahotniucleaks”. Potrivit jurnaliştilor, Cristina Balan, care era atunci director general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, unde preşedinte era Vladimir Plahotniuc, reprezenta interesele companiei off-shore Power Investment LLC, una dintre companiile care au controlat până în anul 2010 Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, fondată în anul 1993.

În ultimele zile, potrivit unor surse din SUA, Cristina Balan făcea un lobby puternic pe lângă  autoritățile americane pentru a defăima guvernul Maia Sandu și a justifica acțiunile regimului Plahotniuc.

Klaus Iohannis: apel de URGENŢĂ privind  situația din R. Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situaţia din Republica Moldova, ”România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relaţie specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, şi împărtăşind o limbă, o istorie şi o cultură comune, este preocupată de evoluţiile aflate în desfăşurare la Chişinău.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum şi prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor Republicii din Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a ţării lor, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgenţă, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale printr-o soluţie negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor şi principiilor Uniunii Europene.”, se spune în apel.

Andrian Candu, la Washington

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, ar efectua în aceste zile o vizită la Washington,  scrie NewsMaker, vizita nefiind anunţată oficial.

Potrivit aceleaşi surse, vizita are loc pe fondul crizei politice din Moldova, asociată cu dorinţa PD-ului de a nu transmite puterea noii guvernări.

Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari fiind întrebat la o emisune TV dacă este sau nu Andrian Candu plecat în SUA a evitat să răspundă, declarând că ştie că este plecat din ţară, dar nu poate spună unde.

Legitimitatea noului guvern a fost deja recunoscută de aproape toţi partenerii cheie ai R. Moldova. În acelaşi timp, până acum, Washingtonul a vorbit mai puţin despre acest subiect.

Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive şi s-au desfăşurat în conformitate cu regulile de bază. Voinţa poporului moldovenesc exprimată în aceste alegeri trebuie respectată fără implicare. Asigurarea unui viitor prosper şi democratic pentru Moldova şi cetăţenii săi este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, a menţionat duminică într-o declaraţie Departamentul de Stat al SUA.

Șor iese la rampă

Un eveniment mai puțin mediatizat însă care merită a fi luat în calcul în contextul general este conferința de presă a liderului partidului Șor, Ilan Șor. Acesta, pe lângă susținerea acțiunilor democraților a anunțat în stilul său populist că, în timp ce ceilalți deputați se bat la Chișinău pentru putere, el îndeplinește promisiunile date electoratului.

Între timp noi am dat în exploatare un drum în circumscripția noastră (raionul Orhei, n.a). Chemăm toți deputații să-și îndeplinească la fel obligațiunile față de popor ca și noi”, a anunțat Șor în stilul său populist, părăsind rapid sala și fără a răspunde la întrebările presei.

Cu siguranță construirea de drumuri într-un sat nu intră în responsabilitatea deputatului, fie el ales și în acea circumscripție. El trebuie să adopte legi și să vină cu inițiative, în rezultatul cărora țara să se dezvolte pentru a fi construite drumuri în toate localităților și nu doar în cele din circumscripția lui Șor. Mai ales că există presupuneri că banii pentru drumurile respective și pentru toată activitatea lui Șor în Orhei, ar proveni din miliardul furat.

Semnalul dat însă de Șor prin această conferință, este că el lucrează, își îndeplinește promisiunile, nu pleacă nicăieri, după cum se anunțase anterior și susține Partidul Democrat. Altfel spus, se pregătește de anticipate și, deci, PDM nu are în calcul să cedeze în această confruntare.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × two =