Dualitatea puterii la Chișinău. Joi

chisinau

Ziua de joi a început cu difuzarea pe rețelele de socializare a unui articol apărut în Washington Post despre situația din Republica Moldova. Prestigiosul ziar american scrie că a fost un șoc pentru toată lumea când cele mai pro-occidentale și cel mai pro-Putin partide politice ale țării au format o coaliție de guvernământ.

Și asta pentru a pune capăt subordonării instituțiilor statului unui oligarh acuzat de practici corupte – care în Moldova, ca și în mai multe țări din fostul bloc sovietic, este perceput drept o amenințare mai mare pentru guvernarea eficientă decât populismul, chiar și decât putinismul.

WP subliniază că acordul dintre cele două componente ale alianței este limitat. ”Ei intenționează să restabilească independența sistemului judiciar și a comisiei electorale naționale și să inverseze modificările legislației electorale făcut în favoarea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Apoi ar fi posibil să se organizeze noi alegeri.

Autorul articolului spune că dacă reforma va reuși, Moldova va completa valul încurajator anticorupție din regiune.

România învecinată l-a încarcerat pe cel mai puternic politician, Liviu Dragnea, care anterior și-a folosit controlul asupra guvernului pentru a schimba legile anticorupție în beneficiul său personal. În martie, Slovacia a ales un președinte reformist după luni de proteste populare împotriva corupției. Și demonstrații uriașe în Praga, în ultimele săptămâni, au cerut eliminarea premierului Andrej Babis, care evită eventualele acuzații de fraudă”, se spune în articol.

Autorul dă dovadă a realității din Republica Moldova și de o cunoaștere bună a practicilor utilizate de regimul Plahotniuc.

Strategia dlui Plahotniuc pentru menținerea poziției sale depinde în mare măsură de modul în care va convinge Washingtonul că este pro-occidental. Lobbyștii săi din DC îl descriu drept anti-rus, chiar dacă tocmai a încercat să încheie o înțelegere cu socialiștii pro-Putin. Marți, disperat să câștige favoarea administrației Trump, guvernul rival de la Chișinău pe care îl sprijină a anunțat că va muta la Ierusalim Ambasada Moldovei din Israel și va oferi o primă parcelă de teren pentru o nouă Ambasadă a SUA la Chișinău”, menționează autorul articolului.

Totuși, autorul spune că administrația Trump nu ar trebui să fie păcălită de astfel de tactici. ”Până în prezent, Departamentul de Stat a abordat o poziție prudentă, cerând respectarea rezultatelor ultimelor alegeri parlamentare. Conducerea Uniunii Europene și a unor mari democrații  occidentale, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, au mers mai departe, aprobând pe deplin noua coaliție anticorupție. Statele Unite ar trebui să li se alăture.”, conchide Washington Post.

Igor Dodon cheamă funcționarii să recunoască noul Guvern

Deși există multe declarații de susținere a guvernului Sandu din partea mai multor autorități raionale, orășenești și comunale, a asociațiilor profesionale, patronate etc., funcționarii publici, cu mici excepții continuă să se subordoneze guvernului Filip.

Joi dimineață, președintele Dodon a venit cu un apel către funcționarii publici, colaboratorii structurilor de forță și militarilor.

Luați decizii de recunoaștere a noului Guvern și declarați public despre aceasta. Vă garantez că nimeni nu vă va pedepsi pentru aceasta”, cheamă Dodon.

Dumneavoastră puteți deveni elementul de bază care va lansa procesul de transmitere pașnică a puterii, dumneavoastră puteți salva țara de destabilizare”, spune președintele.

Partidul Democrat și reprezentanții săi nu mai au dreptul să se numească guvernare….Sunt convins că cetățenii noștri nu vor permite PDM să guverneze țara și mai departe”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Putin îl sprijină pe Dodon în lupta împotriva „uzurpatorilor”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că Moscova îl va sprijini pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în actuala situație complicată din această țară, informează joi TASS.

Noi, fără îndoială, îl vom sprijini și pe președintele Dodon, și pe actualii săi parteneri de coaliție, pentru ca ei să scape în sfârșit de cei care au uzurpat puterea până de curând în Moldova și pentru ca, în pofida unor posibile contradicții interne, să găsească forțe să conlucreze în interesele statului și poporului moldovean. Fără îndoială, îi vom susține”, a declarat șeful statului rus într-un interviu pentru compania de radio și televiziune „Mir”.

În opinia lui Putin, „ceea ce a fost făcut acum de președintele Dodon și până de curând oponenții săi din partea partidelor pro-occidentale constituie un pas în direcția construirii unui stat deplin, civilizat, modern”.

Declarația lui Putin a fost primită cu multă ironie de o bună parte a opiniei publice proocidentale de la Chișinău dat fiind faptul că Putin conduce cel mai mare regim oligarhic la momentul de față.

Primii doi președinți ai R. Moldova cheamă la dialog

Alegerile au fost recunoscute ca valabile. O parte din deputații aleși au format o majoritate, care a și fost recunoscută de organismele internaționale. Ar fi mare păcat să nu prețuim la nivelul cuvenit sfaturile și susținerea lor. Semnificativ este faptul că toți cei implicați în conflict apelează la dialog, dar nu purced la discuții”, se arată în declarația semnată de Mircea Snegur și Petru Lucinschi.

Regimul lui Plahotniuc scoate banii din țară?

Noul ministru al Economiei din Guvernul Sandu, Vadim Brînzan susţine că deține informații conform cărora din contul companiilor cu capital de stat sunt extrași bani, fie în numerar, fie sunt transferați pe contul unor firme din offshore.

Această creștere subită a tranzacțiilor cu caracter dubios, care nu țin de activitatea zilnică normală a acestor companii de stat, este suspicioasă și extrem de alarmantă”, a declarat Brînzan în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul a făcut un apel către instituțiile de stat cu competențe de monitorizare a fluxurilor financiare, către directorii companiilor și instituțiilor de stat, către agenții economici, dar și către partenerii externi, că „putem deveni martori a unor fraude unui grup de indivizi care încă mai dețin controlul asupra companiilor și instituțiilor de stat”.

Vadim Brînzan spune că se va face un audit asupra acestor tranzacții din ultima perioadă, iar toate persoanele care au adus prejudicii statului delapidând averea statului, toate persoanele implicate vor fi trase la răspundere, în conformitate cu legea.

Amintim că marți declarații asemănătoare au fost făcute și de către Președintele Igor Dodon.

Ministrul de Externe s-a întâlnit cu 50 de diplomați din statele G7

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Guvernul Sandu, s-a întâlnit joii la Ministerul de Externe al Franței cu circa 50 de diplomați din statele G7 (grupul celor şapte ţări puternic industrializate): Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii).

Acesta susține că a fost invitat să prezinte „un briefing referitor la situația din țara noastră”. Despre acest lucru, Popescu a anunțat pe pagina sa de Facebook.

La Paris, Popescu a avut o întrevedere și cu Amélie de Montchalin, ministra pentru Afaceri Europene a Franței.

Într-o postare pe Twitter, aceasta a scris că a avut un schimb de opinii cu Nicu Popescu cu privire la „condițiile care trebuie îndeplinite pentru realizarea tranziției pașnice a puterii în Moldova și asigurarea protecției statului de drept”.

Poporul este chemat la marș

Duminică, la data de 16 iunie, ora 11:00, în fața Parlamentul Republicii Moldova va avea loc un marș în susținerea noii guvernări. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon după ce a consultat fracțiunile parlamentare – PSRM, PAS și Platforma DA.

Am avut o discuție cu Maia Sandu, Andrei Năstase și Zinaida Greceanîi despre situația actuală și acțiunile întreprinse în zilele următoare. La ziua de azi această nouă guvernare este susținută de tot mai multă lume din interiorul țării, aleși locali, consilieri, vin sute de mesaje. Vă rog să ieșiți cu declarații în susținerea guvernului legitim. Nu vă temeți. Dați dovadă de curaj. Dacă în următoarele zile vom fi mai mulți, atunci transmiterea pașnică a puterii va fi mai simplă și rapidă. Dacă veți aștepta, poate va ajunge la destabilizare. Mă bucur că partenerii noștri vin cu susținerea Guvernului legitim. Presiunea externă crește și va crește în continuare. Împreună cu conducerea partidelor am decis să chemăm cetățenii la un marș al poporului în susținerea noului Guvern: Duminică la 11:00, în fața Parlamentului Republicii Moldova, va fi un miting pașnic. Cu cât mai mulți vom fi cu atât transmiterea puterii va fi mai pașnică”, a declarat Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

6 − 1 =