Dualitatea puterii de la Chișinău. Marți

chisinau

Primul eveniment de marți a fost convocarea de către președintele Igor Dodon a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al statului,  în care au fost cooptați Maia Sandu și membri ai noului cabinet de miniștri.

CSS și-a asumat să ceară Procuraturii Generale şi Băncii Naţionale să prezinte în regim de urgenţă la CSS raportul Kroll, care a investigat furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc și a fost secretizat de guvernul PDM.   Decizia a fost luată marți în cadrul şedinţei CSS.

Se distrug probele furtului miliardului?

Totodată, CSS a adoptat câteva decizii cu privire la distrugerea probelor privind diverse infracţiuni, despre care a anunţat Igor Dodon.

În adresa membrilor CSS  parvin informaţii ca cei care au pierdut guvernarea în regim de urgenţă scot mijloace băneşti din ţară. Pentru a preîntâmpina, solicităm să fim informaţi zilnic”, a declarat Dodon, după şedinţa CSS.

De asemenea, referindu-se la informaţiile care au ajuns la şeful statului, conform cărora la CNA şi la SIS au fost arse documente legate de furtul miliardului, Igor Dodon a prevenit angajaţii acestor instituţii că au o „responsbailitate personală” faţă de actele ce se regăsesc în clădirile acestor instituţii.

La rândul său Partidul Democrat califică drept minciuni şi invenţii declaraţiile făcute de Dodon cu privire la faptul că „cei care au pierdut guvernarea scot bani din ţară”, dar şi cu privire la faptul că în CNA şi SIS au fost arse probe din dosarul furtului miliardului.

O reacție în acest sens a fost oferită de către vicepreședintele Partidului Vladimir Cebotari, în cadrul unui briefing de presă.

Anularea sistemului mixt de vot, o revendicare clară a blocului ACUM, a fost votată tot marți în prima lectură de către Parlament precum și o altă serie de modificări care facilitează votarea în Diaspora.

Filip nu recunoaște nicio poziție din exterior, doar cea a Curții Constituționale, controlate de Plahotniuc

Fiind întrebat despre comunicatul UE în care recunoaște Guvernul Maiei Sandu, Pavel Filip s-a întrebat retoric: ”Eu, ca om responsabil, trebuie să mă subordonez unui comunicat?

Ieri am avut o întrevedere cu ambasadorii UE, unde ne-a fost prezentat comunicatul UE.  Eu, ca om responsabil, trebuie să mă subordonez unui comunicat de presă, unei poziții exprimate, sau unei hotărâri a Curții Constituționale? Această întrebare o au toți funcționarii care lucrează în instituții de stat.

Cel care își pune semnătura pentru a efectua un transfer bancar se teme, pentru că își pune întrebarea „în fața cui eu voi răspunde?”. Pe de o parte avem un Guvern care a fost instalat ilegal, conform hotărârilor CC, pe de altă parte avem un alt Guvern. De aceea cred că trebuie să pornească dialogul politic, iar politicienii, măcar în al doisprezecelea ceas să- și asume responsabilitatea și să rezolve ei singuri problemele dar nu să le pună pe seama oamenilor”, a declarat Pavel Filip.

Maia Sandu: Traian Băsescu trebuie să-și redobândească cetățenia Moldovei 

Altă declarație interesantă de marți aparține premierului Maia Sandu. Aceasta este de părere că ex-președintele României, Traian Băsescu, trebuie să-și redobândească cetățenia Republicii Moldova, după ce în ianuarie 2017, președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a retras-o.

Domnul Băsescu trebuie să-și primească cetățenia înapoi pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut pentru noi. Știu că Traian Băsescu acum este în discuții cu oficialii europeni și încearcă să vadă ce se mai poate face pentru Republica Moldova ca să depășim în mod pașnic această criză și ca noul Guvern să poată să intre în funcție deplină”, a declarat Maia Sandu în cadrul unu briefing de presă.

Amintim că Traian Băsescu și soția lui au primit cetățenia Republicii Moldova în vara anului 2016, prin decretul semnat de Nicolae Timofti. Ulterior, însă, noul președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Traian Băsescu, dar nu și soției acestuia.

Mită pentru americani?

Într-o ședință convocată marți seară Guvernul Filip a decis să aprobe mutarea Ambasada Republicii Moldova din Statul Israel din Tel Aviv în Ierusalim după modelul SUA.

De asemenea, Cabinetul de miniștri a hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova, chiar dacă Departamentul de Stat al SUA a recunoscut Guvernul Sandu.

Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere instabilitatea și incertitudinea politică din țară, dar și ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste două proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea. Sunt două angajamente pe care le-am făcut anterior și vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate”, a menționat Pavel Filip.

De remarcat că ședința a avut loc departe de ochii presei, deoarece nu a fost anunțat anterior că va avea loc, așa cum se făcea în trecut.

Maia Sandu: un gest disperat

Opinia publică a comentat aceste decizii un gest de disperare a PDM, care încearcă astfel să atragă simpatiile SUA în conflictul politic din R. Moldova.

Și Maia Sandu, a declarat că decizia Guvernului Filip de marți, 11 iunie, de a muta Ambasada Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și hotărârea de a semna Acordul cu privire la vânzarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova „denotă disperare”.

Cred că sunt o ofensă la adresa SUA, atunci când un Guvern expirat, care nu mai are putere legitimă, se apucă să ia asemenea decizii politice, în momentul în care știu că nu au nicio putere juridică. Sunt sigură că SUA nu o să aprecieze această atitudine și această acțiune în bătaie de joc din partea lui Filip”, a declarat premierul ales Maia Sandu la o emisiunea de la TV8.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 + 3 =