Cronica dualității puterii de la Chișinău. Luni

parlament

La începutul săptămânii de lucru la Chișinău s-au întrunit în ședință două  guverne, cel al Maiei Sandu, ales de către alianța situațională dintre socialiști și blocul ACUM și cel al premierului Pavel Filip, membrii căruia trebuia, în mod normal să-și depună mandatele și să cedeze locul noului cabinet. Filip nu doar nu s-a retras ci și a devenit președinte interimar cu girul Curții Constituționale.

Până la acel moment, Curtea Constituțională a declarat alegerea Zinaidei Greceanîi în fruntea Parlamentului ilegală, numirea guvernului nou și legile adoptate de noul Parlament ca fiind nule și l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de șef al statului.

În același timp, mai multe instituții europene au confirmat că sunt gata să lucreze cu Guvernul Sandu.

Două Guverne, fiecare cu ședința sa

Guvernul Maiei Sandu, care s-a întrunit luni în clădirea Parlamentului deoarece nu are acces în clădirea Guvernului, pichetată de către așa numiții protestatari ai lui Plahotniuc, este format din șapte miniștri ce reprezintă blocul ACUM și trei care reprezintă PSRM. În ședința de luni a guvernului au fost demiși șeful Inspectoratului General de Poliție și directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Totodată, Maia Sandu a spus că va trimite o scrisoare către Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei, în care va expune opinia noii guvernări privind „așa-numitele decizii ale Curții Constituționale”.

La ședință a participat și Vadim Ceban, guvernatorul interimar al Găgăuziei.

Tot luni și Pavel Filip și-a convocat în ședință miniștrii, secretarii de stat, șefii de agenții și instituții publice pentru a discuta despre modul de funcționare a Guvernului Filip în contextul actualei situații politice. Asta chiar dacă noul Parlament condus de Zinaida Greceanîi a declarat Guvernul Filip în afara legii.

Există Constituția și legile țării, de care ne ghidăm în activitatea noastră. Instituțiile publice vor funcționa în regim normal, astfel încât cetățenii să nu aibă de suferit în urma acestui blocaj, care poate fi depășit prin dialog între forțele politice”, a spus Filip.

Ministrul Meleșcanu și opinia lui personală

În aceeași zi ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, a oferit în cadrul unei conferințe de presă o reacție față de evenimentele din ultimele zile din Republica Moldova și față de noul Guvern învestit sâmbătă la Chișinău.

Nu există instituția recunoașterii guvernului, există recunoașterea unui stat. Noi suntem preocupați că există o situație explozivă și vrem să subliniem că trebuie găsite modalități de a fi depășită această situație. Atunci când lucrurile se încurcă, soluția e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din șase septembrie nu ar fi o mare problemă”, a spus Meleșcanu, subliniind că aceasta este opinia sa personală și că urmează să se decidă și o poziție oficială a României în raport cu cele ce se întâmplă la Chișinău.

De remarcat că declarația lui  Meleșcanu venea după ce noul Guvern condus de Maia Sandu a fost recunoscut de Uniunea Europeană și SUA, iar numeroși parteneri internaționali au transmis mesaje de susținere și apeluri la calm și dialog politic.

Comisia de la Veneția va lua o decizie săptămâna viitoare

Comisia de la Veneția spune că va examina săptămâna viitoare deciziile Curții Constituționale moldovene, care au furnizat Partidului Democrat baza juridică pentru refuzul de a ceda puterea noii majorități parlamentare PSRM-ACUM și a dizolva Parlamentul. Într-un răspuns dat Ziarului de Gardă, Comisia de la Veneția a confirmat primirea acestei solicitări din partea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de a examina în regim de urgență situația din R. Moldova. Intervenția lui Jagaland și răspunsul Comisiei pot oferi o cale pentru revizuirea deciziilor Curții Constituționale moldovene și spulbera argumentele Partidului Democrat, care refuză să transfere puterea către guvernul Maiei Sandu instalat sâmbătă de majoritatea PSRM-ACUM.

În seara zilei de luni Igor Dodon a spus în cadrul unei emisiuni TV că are informații că democrații au trimis oameni la Comisia de la Veneția pentru a negocia în favoarea lor

Am informații că democrații au trimis o echipă ca să încerce să lucreze cu ei, au trimis toate forțele încolo să încerce să convingă specialiștii Comisiei de la Veneția”, a conchis șeful statului.

Comentatorul politic Anatol Țăranu afirmă că Comisa de la Veneția este o instituție extrem de serioasă şi respectabilă. „Numai că deciziile ei nu au putere juridică pe teritoriul Republicii Moldova. În caz dacă sunt acceptate atunci devin putere juridică, dar noi ținem minte că nu o dată recomandările Comisiei de la Veneția au rămas cuvânt rostit în van”, a spus Țăranu.

Ulterior și ex-spicherul parlamentului Andrian Candu a spus că PDM nu va recunoaște decizia Comisiei.

Ce trebuie să se întâmple pentru ca oligarhul să plece

Tot luni seara, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova deputatul blocului ACUM, istoricul Octavian Ţîcu a calificat Curtea Constituțională drept Curtea personală a lui Vlad Plahotniuc

Ţîcu este de părere că pentru a doborî regimul oligarhic sunt necesare trei lucruri importante. Unul dintre acestea este recunoașterea internațională „care vine și va veni treptat”.  Un al doilea lucru se referă la suportul poporului. „Nici noi și nici socialiștii încă nu și-au scos oamenii în piață. Și vă asigur că prin eforturile comune ale socialiștilor și a Platformei Demnitate și Adevăr și a PAS-ului, piața va fi plină. Vor fi sute de mii de oameni care vor veni în susținerea noastră. Noi nu am făcut apelul acesta, pentru că există încă speranță că acest regim va cădea în mod pașnic”. Și un al treilea lucru ține de decizia fiecărui cetățean în parte, „de decizia pe care o ia în privința susținerii sau nu a acestui regim oligarhic și a axei de putere formată în mod constituțional”.

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu  consideră că această criză în care se află Republica Moldova „poate să degenereze în confruntări violente cu toate consecințele”.

Țăranu crede că dacă în piață vor veni sute de mii de susținători ai blocului ACUM și ai PSRM, „crizei politice îi va fi pus punct. Crize de felul acesta, de obicei, se soluționează în stradă, atunci când nu există un dialog politic. Inexistența dialogului politic este înlocuit cu manifestații stradale. Nu întotdeauna manifestațiile stradale degenerează în violențe, dar foarte des acest lucru se întâmplă”.

Alegerile anticipate ar costa Moldova, aflată în preajma unei crize economice de proporții, 110 milioane de lei

Octiavian Ţîcu spune că scopul final al guvernărilor este bunăstarea și binele poporului, dar și evitarea la maximul posibil a alegerilor anticipate. „Pe noi alegerile ne-au costat 110 milioane. Alte 110 milioane cine le-ar fi achitat? Cetățenii Republicii Moldova pentru că e un moft al Partidului Democrat?

Țîcu a mai precizat că dacă scopul unui partid ar fi căutarea unei soluții pentru cetățenii Republicii Moldova, acesta nicidecum nu ar recurge la dizolvarea parlamentului „pentru a lansa țara în alegeri anticipate, știind că astea sunt costuri directe. Este o gaură enormă în bugetul Republicii Moldova care trebuia cumva evitată. Și noi am făcut acest lucru în opt iunie, am dat dovadă de maturitate într-un context care nu este deloc ușor pentru noi din mai multe puncte de vedere. Dar noi am evitat acest scenariu al alegerilor anticipate. Și am evitat ca acest regim oligarhic să-și extindă în continuare aceste tentacule pentru a sufoca definitiv societatea”.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × two =