Demiteri pe bandă rulantă la Chișinău. Până unde va merge marea curățenie a Maiei Sandu

maia

Curățenie generală la Chișinău. Guvernul Sandu a demis joi mai mulți oameni de-ai lui Plahotniuc plantați de acesta în funcții cheie din instituții importante ale statului.

Totodată au demarat procedurile prin care afacerile și schemele care alimentează financiar din contul statului caracatița acestuia, urmează a fi desființate.

Demisii pe bandă rulantă

Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a fost eliberată din funcție în baza cererii depuse. Directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici a fost demis, fiind dispusă o anchetă de serviciu la această instituție. A mai fost demis șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula, au fost acceptate cererile de demisie ale ambasadoarei Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan, și a secretarului general din MAI, Simion Carp.

Joi după-masă, Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia din funcția de judecător și de președinte al Curții Constituționale iar președintele Igor Dodon i-a îndemnat și pe ceilalți membri ai Curții să-i urmeze exemplul.

La rândul său, Parlamentul a simplificat procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Astfel, membrii CEC vor putea fi demiși de autoritatea care i-a numit în funcție, fără a mai fi nevoie ca demisia să fie confirmată de instanțele de judecată.

Maia Sandu a cerut și demisia conducerii „Poştei Moldovei”, amintind despre implicarea conducerii acesteia de-a lungul timpului, în cazuri grave de trafic cu anabolizante și alte situații.

Schemele de stoarcere a statului de bani urmează a fi desființate

Premierul a dispus și o anchetă de serviciu la „Moldtelecom” şi „Metal Feros”, menționând că acestea au fost folosite de regimul precedent pentru finanțarea partidelor, fiind astfel delapidate.

Ea a solicitat Ministerului Justiţiei şi Ministerului de interne să elaboreze de urgență un proiect care să nu mai admită ca instituțiile statului să fie apărate de structurile militare și paramilitare private în contextul în care o investigație recentă a arătat că două întreprinderi private câștigă de mai mulți ani licitații pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că benzinăriile duty-free, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și în regiunea transnistreană vor fi interzise.

„Am rugat colegii mei din Parlament să elaboreze și să înregistreze în regim de urgență un proiect de lege prin care se anulează benzinăriile ”duty free”, precum și posibilitatea existenței magazinelor, barurilor și restaurantelor cu regim ”duty free” la intrarea în Republica Moldova și la intrarea în regiunea transnistreană. Dincolo de faptul că prevederi legale de genul celor menționate nu există în nicio țară din lume, bugetul public suportă pierderi de sute de milioane de lei drept urmare a implementării acestor legi, iar beneficiarul acestora este un personaj toxic implicat în afaceri dubioase, inclusiv în furtul miliardului,” se anunță într-un comunicat al Guvernului cu referire la Ilan Șor și afacerile acestuia.

Primul ministru a solicitat Agenției Proprietății Publice (APP) să întreprindă toate acțiunile legale pentru a suspenda procesele de privatizare ilegale și netransparente, iar funcționarilor le-a cerut să înceteze să comită acte de corupție.

”Mă adresez instituțiilor publice care acum s-au apucat repede să facă achiziții de milioane, în special APP, care continuă cu privatizările netransparente – ordinul meu este să încetați, să găsiți metodele legale prin care toate aceste tranzacții, privatizări ilegale, să fie stopate. Acest Guvern nu o să admită privatizări așa cum s-a întâmplat la gările și stațiile auto, la Aeroportul Internațional Chișinău sau la compania Air Moldova”, a spus Maia Sandu. Totodată, șeful Executivului a accentuat că în Parlament a fost creată o Comisie de investigare a proceselor de privatizare.

Ce se întâmplă cu PDM și partidul lui Șor

Gruparea lui Plahotniuc primește astfel lovitură după lovitură, partidele și structurile loiale acestuia pierd persoane importante din administrație și justiție, pierd surse de finanțare și șansele ei de a-și reveni devin tot mai mici.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu se plânge deja că PDM va rămâne în scurt timp fără mai mulți membri de partid, din care fac parte primari de localități, consilieri, funcționari, care au fost loiali și au desfășurat activități în favoarea vechiului guvern. Potrivit democratului, persoanele ce s-au alăturat PD-ului, iar acum susțin Guvernul Sandu, sunt „profitori care s-au alipit de partid atunci când era la guvernare”.

Totodată, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a anunțat pe blogul său că, în scurt timp partidul lui Ilan Șor, satelitul politic al lui Plahotniuc, va înceta să mai existe. De remarcat că fracțiunea acestui  partid formată din șapte oameni așa și nu a mai venit în Parlament după crearea noului Guvern.

Ce se va întâmpla cu alianța

În aceste ritmuri, există șanse ca programul minimum al coaliției ACUM-PSRM de scoatere a sistemului de stat de sub controlul lui Plahotniuc să se încheie mai devreme decât s-a așteptat. Odată îndeplinit acest obiectiv, ce-i va mai ține pe actualii aliați împreună?

Cu o zi mai înainte de avalanșa de demiteri președintele moldovean Igor Dodon și-a reafirmat speranța că actuala majoritate parlamentară și guvernul pe care îl susține va dura un mandat întreg de patru ani…

„Consider că pentru realizarea tuturor reformelor necesare țării va fi nevoie de cel puțin un an, însă ar fi ideal ca actuala configurare a guvernării să fie menținută pentru toți cei patru ani de mandat parlamentar”, a precizat Dodon în cadrul întâlnirii de miercuri, la Chișinău, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru vecinătate.

Pentru a asigura o colaborare cât mai durabilă între cele două entități foarte diferite Dodon a propus anterior chiar instituirea unui moratoriu pe subiecte de ordin ideologic și geopolitic în cadrul alianței de guvernare.

Fără să precizeze ce teme ar urma să fie evitate în discuțiile dintre socialiștii pro-ruși și blocul pro-european ACUM, Dodon spune, într-o lungă postare pe Facebook, că alianța de guvernare trebuie să se concentreze mai întâi asupra chestiunilor sociale și demontării unor practici ale vechii guvernări, ca fabricarea de dosare inamicilor celor aflați la putere.

Și socialiștii au beneficiat de sistemul putred

Nu însă subiectele de ordin ideologic ar putea sta la baza destrămării alianței. Coaliția nefirească de la Chișinău ar putea să se destrame din cauze mult mai prozaice.

Tot miercuri, în timpul unei întâlniri cu reprezentanții instituțiilor media, premierul Maia Sandu a fost întrebată despre cum se va proceda în raport cu situația de pe piața publicității TV, unde la începutul anului 2018 a fost  semnalată o înțelegere de cartel între casele de vânzări de publicitate Casa Media și Exclusive Sales House.

Casa Media atrage publicitate pentru media controlată de Vladimir Plahotniuc, liderul PDM iar  Exclusive Sales House este casa de vânzări a trustului media controlat de socialiștii lui Dodon. Se vorbea despre o împărțire de 80% pentru Plahotniuc și 20% pentru Dodon. Ultimul  a negat vehement aceste afirmații însă n-a reușit să risipească suspiciunile.

Este foarte probabil ca Partidul Socialiștilor și liderul lor informal, președintele Dodon, să fi beneficiat și probabil mai beneficiază de sistemul, controlat până săptămâna trecută de regimul pe care s-au angajat să-l demonteze în alianță cu prooccidentalii de la ACUM.

Însă dacă ultimii nu sunt legați prin nimic de acest sistem, în cazul socialiștilor situația este cu totul alta.

Practici obscure de finanțare a partidului

Deși negate de Dodon și retrase într-un con de umbra pe fondul unor sarcini mai actuale ale alianței, filmulețele expuse de Plahotniuc  în spațiul public în care Dodon vorbea despre 700-800 de mii de dolari pe lună necesari pentru întreținerea partidului său, scoate în evidență, dincolo de suspiciunile de înaltă trădare, faptul că PSRM, pentru a-și menține structurile, are nevoie de sume destul de însemnate de bani. Care cu siguranță nu sunt acumulate din cotizațiile membrilor sau donațiile adepților.

Practica ce funcționa până acum în Republica Moldova, în special în cazul partidelor de la guvernare presupune controlul fluxurilor financiare prin intermediul monopolurilor la importuri, exporturi și pe piețele interne.

Deși nu s-au aflat direct la guvernare în ultimii patru ani, socialiștii au beneficiat în perioada respectivă de cel puțin un monopol, cel asupra exportului fructelor și legumelor moldovenești în Federația Rusă.

Potrivit mai multor surse inclusiv a unor fermieri, exporturile de mere în Rusia erau făcute în ultimii ani în special prin intermediul unor firme, controlate de socialiști, unele de ele deschise anume în acest scop.

În schimb acestea trebuiau să finanțeze partidul, care le-a oferit oportunitatea respectivă.

Practici și principii incompatibile

Nu se știe în acest context, cum vor conviețui practicile respective ale socialiștilor cu determinarea Guvernului Sandu de a exclude orice scheme tenebre și de a asigura o competiție deschisă în toate domeniile economiei.

Noul ministru al economiei, Vadim Brânzan, care a activat în ultimii douăzeci de ani pe piața de capital din SUA și care înțelege foarte bine cum trebuie să funcționeze o economie competitivă, și-a desemnat drept prioritate numărul unu demonopolizarea economiei.

Este, de altfel, primul ministru moldovean de resort care are o astfel de abordare tranșantă în raport cu practicile anticoncurențiale. Aici se va duce bătălia decisivă, probabil, în războiul pentru reformarea sistemului deoarece aceste monopoluri mai alimentează încă financiar structurile și televiziunile  grupării lui Plahotniuc.

Și pentru a avea susținerea populației în acest război, guvernul Sandu trebuie să fie credibil. Adică, să nu facă niciun compromis față de  monopolurile sau înțelegerile de cartel, inclusiv cele controlate de partenerii de coaliție.

Socialiștii sunt un partid tradițional moldovenesc, născut din sistem și care se hrănește din el, inclusiv prin intermediul monopolurilor.

Accesul la fluxurile financiare îi asigură resursele necesare atât pentru întreținerea structurilor cât și a mijloacelor media cu care controlează mințile oamenilor.  Și cu cât partidul are mai mulți bani, cu atât el își cumpără mai multă susținere.

Pe de altă parte determinarea blocului ACUM este alimentată de încrederea populației că acesta va demonta sistemul putred, care duce țara spre nicăieri. Demontarea presupune, firește, și  anihilarea tuturor practicilor anticoncurențiale și a practicilor ilicite de funcționare a partidelor.

Blocul ACUM nu poate face compromisuri în acest sens or  asta ar însemna pierderea singurului capital de care dispune-încrederea oamenilor.

Este vorba, deci, despre un principiu fundamental pentru blocul ACUM,  care însă nu poate fi agreat de socialiști. Vor dori oare aceștia să meargă până la capăt pe agenda partenerilor lor de coaliție și să devină un partid care se finanțează legal și transparent? Vor renunța oare socialiștii la controlul fluxurilor financiare de dragul păstrării coaliției pentru un mandat întreg de patru ani cum își dorește președintele?

Și dacă nu vor renunța definitiv, până unde vor merge cedările lui Igor Dodon, când va pune acesta piciorul în prag, provocând astfel alegeri anticipate?

Ion Chișlea

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fifteen + eleven =