Republica Moldova, locație IT în plină expansiune

IT sector

Liderul mondial de market intelligence International Data Corporation (IDC) declară Moldova o locație de IT în plină expansiune și atractivă pentru piața internațională.

În cadrul unui eveniment organizat de Agenția pentru Investiții de la Chișinău la 23 aprilie IDC a lansat studiul cu titlul „Jucătorii IT din Republica Moldova – pregătiți pentru prezența la nivel mondial„, elaborat cu sprijinul financiar al Proiectului de Competitivitate finanțat de USAID, Guvernului Suediei și UK aid. IDC este primul furnizor mondial de servicii de informații și consultanță în domeniul pieței. Cu peste 1.100 de analiști în întreaga lume, IDC oferă expertiză globală, regională și locală în domeniul tehnologiei, oportunităților și tendințelor din industrie în peste 110 țări

Creștere anuală de 8% în următorii șase ani

Potrivit raportului „Moldova IT Market 2019 – 2024„, publicat de IDC în martie 2019 și destinat investitorilor, companiilor deja prezente pe piața Moldovei, dar și celor care doresc să activeze în cadrul unui ecosistem IT inovator, rata anuală compusă de creștere (CAGR) a serviciilor IT este prognozată la 7.86% pentru intervalul 2019 – 2024.

Această direcție pozitivă vine pe fondul decelerării creșterii unor segmente de piață (consultanță IT, servicii de mentenanță) ca urmare a maturizării acestora, fiind compensate de climatul organizațional potrivit dezvoltării de produse noi și de facilitățile economice recent implementate ce au în vedere sprijinirea acestui sector strategic pentru Republica Moldova.

Raportul evidențiază beneficiile sectorului IT din Moldova mai mult decât atât descrie întreg ecosistemul pentru această industrie, precum instituțiile care formează specialiști IT, asociațiile din domeniu și organizațiile care susțin și promovează companiile din domeniul IT.

Creștere de peste 40 de ori a serviciilor informaționale și IT

Potrivit raportului provizoriu al Băncii Naționale a Moldovei referitor la balanța de plăți, volumul exporturilor de servicii s-a cifrat anul trecut la 1,44 miliarde de dolari iar excedentul balanței comerțului cu servicii a constituit 373,3 milioane de dolari, în creștere cu 17,8 la sută față de anul precedent. Una din cele mai dinamice creșteri o înregistrează exporturile de servicii de informatică și informaționale, care au ajuns anul trecut la o valoare de 164 milioane de dolari, cu 40 la sută mai mare față de anul 2017 și de peste două ori mai mare comparativ cu indicatorul din anul 2016. Față de anul 2005 în 2005, exporturile de IT ale Moldovei au crescut de 40 de ori.

Calitatea serviciilor – avantajul competitiv al industriei IT moldovenești

Piața serviciilor IT propriu zisă, potrivit studiului, este estimată să atingă anul acesta o valoare totală de 154.5 milioane de dolari, cu 78.3% exporturi de servicii IT.

Sectorul IT este unul strategic pentru țara noastră, iar industria IT din Republica Moldova este foarte competitivă și generează o valoare adăugată mare. Estimăm că piața serviciilor IT urmează o creștere estimată de 262,26 milioane de dolari până în 2024”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Pe măsură ce piața IT din Republica Moldova devine din ce în ce mai stabilă, se decantează caracteristicile competitive ale acesteia în raport cu cele din regiune sau chiar la nivel internațional. Experiența de lucru în culturi de pe toate continentele, preocuparea pentru calitatea serviciilor și accentul pus pe mediul de lucru al angajatului fac parte din avantajele strategice de care pot beneficia companiile ce aleg să înceapă sau să extindă colaborarea lor în Republica Moldova” declară Răzvan Savu, Senior Research Analyst, IDC România.

Dezvoltarea ramurii, datorată legislației favorabile

Rezultatele se datorează în mare parte politicilor favorabile dezvoltării sectorului (în special promovării Legii Parcurilor IT), dar și investițiilor în capitalul uman, ca răspuns la necesitățile stringente ale companiilor autohtone de a suplini locurile de muncă existente și de a crește substanțial, concurând acerb pe plan regional”, se menționează în raportul recent al Asociației Naționale a companiilor din domeniul TIC (ATIC).

Înțelegând potențialul industriei, Guvernul se concentrează pe accelerarea creșterii industriei, prin simplificarea procesului de obținere a vizelor pentru străinii care vin în Moldova să lucreze în domeniul TIC.

IT Parc cu 400 de rezidenți

De menționat că după adoptarea legii în cauză, la inițiativa a 15 companii membre ATIC, la începutul anului 2018 a fost deschis Moldova IT Park, care a înregistrat recent cel de-al 400-lea rezident, depășind așteptările inițiale privind veniturile prognozate, numărul total de rezidenți și numărul de angajați. De remarcat că prognozele preliminare la începutul anului 2018 estimau atingerea numărului de 400 de rezidenți abia peste 3-5 ani.

Succesul Moldova IT Parc se datorează inclusiv lansării de acum doi ani a Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill, unul dintre cele mai mari huburi IT din Europa de Sud-Est, care contribuie enorm la pregătirea și perfecționarea specialiștilor pentru industria IT.

Tekwill reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte în domeniul dezvoltării educației, pentru a livra forța de muncă atât de necesară sectorului, precum și dezvoltarea antreprenoriatului IT din Republica Moldova. Datorită succesului de care se bucură, proiectul reprezintă un exemplu care se planifică a fi extins în afara Tekwill-ului existent”, comunică ATIC.

Raportul va fi distribuit către cei mai importanți 100 de jucători IT din România

Companiile IT din Republica Moldova contribuie la elaborarea unei game largi de produse pentru piața internă, americană sau vest-europeană, cum ar fi fintech, automobile și telecomunicații, angajarea unei platforme tehnologice – big data, cloud și Internetul lucrurilor (IoT).

În continuarea susținerii eforturilor de poziționare și promovare a Moldovei drept destinație de IT în plină expansiune, va fi lansată o campanie de promovare intensivă pe piața internațională, inclusiv distribuirea Raportului IDC către cei mai importanți 100 de jucători din industria IT din România”, a declarant Thomas Alveteg, Prim Secretarul Ambasadei Suediei la Chișinău.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 − 9 =