Oamenii de afaceri operează acum într-un mediu în care se așteaptă, în orice moment, o ordonanță de urgență care să le influențeze operațiunile și profitabilitatea

afaceri

De câțiva ani, sondajul Consiliului Investitorilor Străini (FIC) a remarcat o dihotomie importantă: companiile se așteptau la o creștere puternică, dar erau tot mai îngrijorate de predictibilitatea mediului reglementar, legislativ și fiscal. Ceea ce este diferit în ediția din martie 2019 este că firmele continuă să fie îngrijorate de calitatea reglementărilor și de lipsa de previzibilitate, însă, în plus, un număr de membri ai FIC sunt mai sceptici în privința creșterii economice în continuare:

  • 24% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să se contracte comparativ cu 14% în urmă cu un an;
  • 20% se așteaptă ca afacerile lor să contracteze, comparativ cu 12% în martie 2018;
  • Aproximativ 20% se confruntă atât cu contractul de export, cât și cu cel al pieței interne, dublu față de 6 luni în urmă;
  • 30% se așteaptă ca rezultatele lor pentru următoarele 12 luni să fie mai slabe decât cele anterioare, de la 15% în 2018;
  • 35% se confruntă cu o scădere a investițiilor lor, comparativ cu 19% în 2018;
  • 37% se așteaptă să angajeze mai puțini lucrători, comparativ cu 17% acum un an;

Încă există un număr consistent de respondenți care se așteaptă ca afacerea lor să crească și cine va continua să investească, dar există semne că această tendință este probabil inversă. Este prea devreme să se știe dacă este vorba despre o schimbare pe termen scurt sau ceva mai structural. O nouă imagine a mediului de afaceri va apare o dată cu noul studiu din septembrie 2019.

Privind la aceste rezultate, credem că trebuie tras un semnal de alarmă deoarece lipsa totală de previzibilitate pe care am văzut-o în anii trecuți începe să ia amploare.

Aproape 85% dintre respondenți declară că mediul de afaceri din România sa înrăutățit, cel mai mare număr înregistrat până acum. OUG 79 și OuG 114/2018 au avut un impact puternic asupra unor sectoare importante ale economiei românești și a condus la o puternică scădere a bursei atât din cauza provizioanelor sale, cât și din cauza absenței absolute a dialogului și transparenței. Afacerile operează acum într-un mediu în care se așteaptă, în orice moment, o ordonanță de urgență care să le influențeze operațiunile și profitabilitatea.

În plus, mediul de afaceri se confruntă în prezent cu noi preocupări privind modificările propuse în legea dialogului social, incertitudinile privind sistemul Pilonul 2 și piața de capital din România, lipsa forței de muncă sau slăbirea cererii în zona euro. Accentul puternic al factorilor de decizie asupra reformei judiciare, care este criticat de către Comisia Europeană, este, de asemenea, slăbirea sentimentului, deoarece duce la impresia că un mediu de afaceri bun nu este o prioritate de vârf.

Deși nu știm încă cât de persistent este declinul sentimentului printre investitori, credem că fereastra pentru reforme ușoare și stimulente fiscale se încheie. Dacă România va continua să crească la nivelul actual, trebuie să existe o schimbare serioasă în procesul legislativ și este nevoie de un dialog cuprinzător cu mediul de afaceri. Legislația importantă nu trebuie aprobată fără dialog și evaluări de impact, infrastructura trebuie să fie construită, administrarea digitalizată și reformată, iar întreprinderile trebuie să se deplaseze mai sus în lanțul valoric global.

Niciunul dintre aceste lucruri nu va fi ușor de implementat și nu este probabil să se întâmple dacă factorii de decizie politică nu se consultă în mod corespunzător cu sectorul de afaceri. FIC crede că dialogul deschis cu factorii de decizie politică ar putea aborda unele dintre problemele care riscă să afecteze creșterea și dezvoltarea pe termen lung.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, au angajat aproximativ 185.000 de persoane și au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc. Ca atare, FIC este profund angajată în creșterea sustenabilă a economiei și bunăstarea angajaților și a cetățenilor români.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

15 − 2 =