Certitudinea anticipatelor la Chișinău crește

PD

Săptămâna aceasta s-a perindat un joc al declarațiilor din partea celor trei forțe politice importante din noul legislativ de pe Bîc, care au conturat poziția fiecăreia din ele. Dacă blocul ACUM insistă pe dezoligarhizarea statului, apoi socialiștii pun în prim plan schimbarea priorităților geopolitice și cer undă verde propagandei rusești. La rândul lor, democrații se pregătesc cinic de anticipate, anunțând proiecte „sociale” fără nicio acoperire bugetară.

Marți, 9 aprilie, la 45 de zile de la alegerile parlamentare din Republica Moldova două din cele trei forțe politice intrate în legislativul de la Chișinău, care sunt într-un fel sau altul vizate în crearea coalițiilor de guvernare, au ieșit în conferințe de presă pentru a-și expune poziția vizavi de participarea într-o posibilă alianță la guvernarea statului.

Cea mai așteptată a fost declarația socialiștilor, care erau așteptați de o lună să dea curs invitației blocului electoral ACUM format din două partide de centru-dreapta PAS și PPDA, să voteze un set de legi și să adopte o serie de măsuri pentru a dezoligarhiza statul și a-l scoate de sub controlul Partidului Democrat și al clanului oligarhic al liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc.

Pachetul de dezoligarhizare a statului drept piatră de temelie pentru o coaliție de guvernare

Mai exact, pe data de 12 martie, blocul ACUM a propus un pachet de acte legislative care include:

  • Adoptarea declarației parlamentului cu privire la caracterul capturat al statului R. Moldova

  • Demiterea procurorului general și numirea unui procuror european. Demiterea șefului Serviciului de Informații și Securitate, conducerii Comisiei Electorale Centrale, șefului Centrului Național Anticorupție, demiterea conducerii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Agenției Naționale de Integritate și Curții Supreme de Justiție.

  • Anularea sistemului electoral mixt, în baza căruia se votează atât pentru listele de partid cât și pentru candidați pe circumscripții electorale și revenirea doar la sistemul proporțional (votarea doar a listelor de partid).

  • Crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc în anul 2014, de prezentare a celui de-al doilea raport al companiei britanice Kroll, care a efectuat investigații privind acel furt, de anchetare a operațiunilor de spălare a banilor și a anulării legii amnistiei capitalului, care, se presupune că ar fi fost adoptate anul trecut pentru a crea o bază legală pentru ca beneficiarii furtului miliardului să poată introduce banii furați în R. Moldova.

  • Adoptarea Legii Magnițki , astfel au denumit experții proiectul actului normativ, inspirați de o normă similară votată mai multe state, inclusiv SUA, Marea Britanie, Canada sau Estonia, și care presupune interdicții de intrare în țară și sancționarea persoanelor bănuite de serioase violări ale drepturilor omului sau fraude fiscale. Legea poartă numele lui Serghei Magnițki, fost avocat rus, decedat într-o închisoare din Moscova în 2008, după ce descoperise o schemă de delapidare a bugetului rusesc.

La momentul propunerii acestui set de legi și măsuri, cele două partide de centru-dreapta au declarat că dacă PSRM nu va da curs acestor propuneri și nici nu vor crea o alianță cu PD, cu care se află într-o alianță informală de mai mult timp, atunci ei și democrații se vor face vinovați de provocarea alegerilor anticipate „odată cu alegerile locale, pentru a semăna și mai multă confuzie”.

Amintim că mai devreme atât PD, cât și PSRM au chemat blocul ACUM la negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare, invitații respinse pe motivul că astfel de negocieri ar reprezenta niște practice obscure de împărțire a sferelor de influență între partide și n-au nimic comun cu interesele reale ale alegătorilor. De aceea blocul a și insistat ca discuțiile să se producă deschis, la vedere, chiar în ședințele Parlamentului.

Noi nu suntem ca ei, ne respectăm cuvântul dat și angajamentele. Nu vom intra în acest joc perfid prin care pur și simplu se tranzacționează puterea. Dacă am face asta, am ucide speranța oamenilor că Moldova are viitor. Nu avem de gând să negociem votul oamenilor, principii și valori și viitorul țării”, a spus liderul PPDA, Andrei Năstase.

Soluția este adoptarea în regim de urgență de către deputați a unui set de legi ce vizează eliberarea instituțiilor de sub controlul lui Plahotniuc”, a punctat președinta PAS Maia Sandu, la rândul său.

Concomitent cu acest set de legi și măsuri, blocul ACUM l-a propus în funcția de președinte al Parlamentului pe Andrei Năstase și în funcția de prim-ministru pe Maia Sandu, dând de înțeles că nu e o cerință bătută în cuie primordială fiind adoptarea pachetului de legi anti-oligarhice.

Socialiștii vor să controleze politica externă și să dea undă verde propagandei rusești

Anume pe această cerință, însă a pus accent Partidul Socialiștilor, care în conferința de presă din 9 aprilie a anunțat că nu va susține învestirea unui Guvern minoritar, ACUM deținând doar 26 din cele 101 mandate de deputați. Totodată, socialiștii spun că alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru deblocarea situației politice.

Susținem toate eforturile președintelui Republicii Moldova (ex-socialistul Igor Dodon și liderul informal al acestora) în vederea depășirii crizei politice din țară. PSRM urmărește să fie creată o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, un Guvern și plan de guvernare. Nu considerăm posibilă susținerea unui Guvern minoritar. Cea mai bună soluție este deblocarea situației și neadmiterea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat secretarul formațiunii Ion Ceban.

În același timp, PSRM a venit cu un pachet de legi și condiții pentru a forma o alianță de guvernare. Printre acestea se numără și funcția de președinte al Parlamentului, care ar urma să revină socialiștilor. În această funcție PSRM o propune pe Zinaida Greceanîi.

Printre solicitările socialiștilor se numără și revenirea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea șefului statului, declararea limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova și anularea „legii anti-propagandă”, lege care a limitat difuzarea emisiunilor propagandistice rusești în R. Moldova. Totodată, PSRM va insista ca în cadrul viitorului Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.

Dacă nu va fi posibil de identificat acest compromis și un dialog, PSRM e pregătit să meargă în alegeri anticipate”, a mai adăugat Ceban.

Program social de la democrați

Declarațiile socialiștilor vin la scurt timp după ce Partidul Democrat a prezentat un pachet social care va sta la baza negocierilor privind formarea unei majorități parlamentare.

În cadrul briefingului tradițional de marți, Partidul Democrat, prin prim vice-președintele său, premierul Pavel Filip, a anunțat lansarea Pachetului social Pentru Moldova. Acesta ar urma să stea, potrivit democraților la baza negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare și a guvernării cu toate partidele care vor susține implementarea inițiativelor propuse.

Îmbunătățirea vieții oamenilor prin salarii și pensii mai bune, noi facilități pentru procurarea unei locuințe, proiecte de infrastructură, majorarea unor alocații – sunt doar câteva din inițiativele programului social al democraților.

De remarcat că acesta vine după ce acum o săptămână, în urma discuțiilor comune inițiate de Igor Dodon, liderii PDM și PSRM declarau că cele două partide au viziuni comune în ceea ce privește domeniul social, însă opiniile cu privire la domeniul politic sunt diferite.

Totodată, un sondaj realizat la comanda democraților și publicat recent sugerează că cetățenii și-ar dori formarea unei coaliții între PSRM și PDM.

Ar fi, de fapt, formalizarea unei alianțe tacite care a funcționat și în legislativul precedent, când socialiștii și democrații au promovat de comun acord unele proiecte de legi, care îi avantajau ce-i drept mai mult pe democrați, inclusiv legea privind sistemul electoral mixt, care în scrutinul recent i-a avantajat doar pe democrați.

Îi interesează funcții și nu dezoligarhizarea țării”

În acest context, cele două partide din Blocul ACUM spun că PSRM evită în mod deliberat să recunoască că Republica Moldova este un stat capturat, iar agenda pe care o propun socialiștii este una care va menține țara în captivitate.

Din declarația PSRM de azi am înțeles că pe ei îi interesează funcții. Au trecut cu vederea orice subiect ce ține de lupta anticorupție și cu regimul oligarhic. S-au făcut că plouă. Au venit cu subiecte care divizează societatea. Ei cred că cea mai mare problemă este limba rusă. Ei consideră că NATO e vinovată de sărăcie și lipsa locurilor de muncă. Au încercat să distragă atenția de la problemele țării și au venit cu o agendă foarte diferită de ce am propus noi: să eliberăm mai întâi statul din captivitate”, a declarat Maia Sandu, adăugând că „semnalele de astăzi (n.r. – de la PSRM) au fost destul de proaste ca să ne facem speranță că e cineva acolo care are curajul să înfrunte regimul”.

Blocul ACUM a luat act de poziționarea PSRM. Am văzut cu toții că invitația noastră anterioară , făcută deputaților aflați în afara influenței regimului oligarhic a fost respinsă. Din păcate, un partid care astăzi are cel mai mare nr. de mandate în Parlament, a ales o agendă alta decât cea pe care avut-o în campania electorală. A ales agenda PDM. Această agendă face să mențină RM în continuare în captivitate”, a declarat Andrei Năstase.

Președintele se așteaptă la anticipate

Președintele Igor Dodon are îndoieli că va fi creată o coaliție și afirmă cu o probabilitate de 60% că vor fi organizate alegeri anticipate. Totuși, acesta spune că pentru negocieri legate de potențiale coaliții și alianțe mai sunt încă două luni. Potrivit lui Dodon, dacă până în luna iunie nu se va contura crearea unei coaliții, atunci el va fi nevoit să dizolve legislativul și să anunțe alegeri parlamentare anticipate.

Dacă până la mijlocul lunii iunie, adică timp de trei luni în legislativ nu va fi nicio lege, dacă nu este ales un președinte de Parlament, atunci la expirarea acestor trei luni eu pot să dizolv Parlamentul. De astăzi mai sunt două luni”, a declarat șeful statului la o ediție specială la postul de televiziune NTV Moldova. În opinia șefului statului, cu cât se va apropia data eventualei dizolvări a Parlamentului, cu atât deputații vor fi mai „vorbăreți”. „Mi se pare că, în caz de alegeri anticipate, cel mai mult vor avea de suferit cei de dreapta”, spune Igor Dodon.

Deputat: Dodon îi face jocul lui Plahotniuc”

În acest context, deputatul Octavian Țîcu, din partea blocului ACUM ajunge la concluzia că atât PDM cât și PSRM se pregătesc de alegeri anticipate pentru a scoate definitiv Blocul ACUM din cărțile puterii.

Ambele partide au început Campania electorală, afișând extinse programe sociale fără acoperire economică și financiară (adică minciuni gogonate), convocând oameni pe la adunări și înverziri de spații prin teritorii. Probabilitatea unei coaliții de guvernare între PSRM și PDM, după declarațiile făcute astăzi de socialiști este imposibilă. Din contră, poziția tranșantă a PSRM cu statalitatea, reîntregirea, limba rusă și orientarea spre Rusia, vine să întărească convingerea că PSRM are altă părere decât Plahotniuc, iar acesta la rândul lui poate manipula Occidentul că este garantul stabilității contra acestei „ofensive politice” a socialiștilor.”, menționează Țîcu.

Deputatul crede că prin alegeri anticipate, Dodon scapă de acuzația că ar fi parte a binomului, iar Plahotniuc îi întărește acestuia reputația de contestatar al traseului european, iar pe sine se poziționează drept „salvator”.

În realitate, Dodon și socialiștii fac un joc comun cu Plahotniuc, pentru victoria cauzei de la Răsărit, chiar dacă fiecare cu piatra sa în sân, din dorința de a câștiga grațiile lui Putin. PS: Pe unde-s tovarășii experți, pseudo-experți și alte categorii de dat cu părerea, care ne împingeau la alianțe și coaliții cu socialiștii?”, a scris Octavian Țîcu pe pagina sa de Facebook.

Chislea Ion

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × 1 =