Alegeri prezidentiale in Ucraina

parlamentare

După procesarea a 55,5 la sută din procesele verbale, liderul cursei pentru prezidențiale, în urma scrutinului de duminică, este Vladimir Zelenski.
Duminică, 31 martie, au avut loc alegeri prezidențiale în Ucraina. Actualul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, este pe poziția a doua, conform rezultatelor preliminare, la prelucrarea a 55,5 la sută din proceselor verbale, ale Comisiei Electorale Centrale.

Liderul cursei pentru prezidențiale este showmen-ul Vladimir Zelenski, cu 30,25%, urmat de Petro Poroșenko, cu 16,54%. Pe locul trei se plasează Iulia Timoșenko, candidatul Parttidului

Batkivshchyna, cu 13,09%, iar pe locul patru – liderul „Platformei de opoziție – pentru viață”, Yuriy Boyko, cu 11,51%.

Zelenski, un nou-venit în politica ucraineană, a făcut campanie pe o platformă anticorupție și imaginea unui personaj (președintele ucrainean) pe care l-a jucat într-un show de satiră TV popular, „Servant of the People”. Criticii spun că este doar o figură a magnatului Igor Kolomoisky, o afirmație pe care ambii o negă.

Liderul cursei prezidențiale, Zelenski, și-a exprimat recunoștința față de acei ucraineni care l-au votat.

Campania lui Poroșenko s-a concentrat pe promisiunea că într-o zi Ucraina va adera la UE și NATO, o aspirație care a fost consacrată în constituția ucraineană în timpul primului său mandat. El se prezintă, de asemenea, ca un naționalist ferm, deoarece a propus restricționarea utilizării limbii ruse în Ucraina pentru a promova limba ucraineană și și-a exprimat sprijinul față de Biserica Ortodoxă din Ucraina recent formată, pe care Biserica Ortodoxă Rusă o vede ca o forță schismatică.

Iulia Timoșenko, veteran al politicii ucrainene, se află pe locul trei. În timp ce datele oficiale sugerează altfel, Timoșenko a susținut că ea este pe locul doi și va fi în al doilea tur al alegerilor, acuzând Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) de ingerință în sondaje.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × five =