Ultima oră: Alegeri legislative cruciale pentru R. Moldova

Moldova

Republica Moldova aflată la joncțiunea dintre Est și Vest își alege astăzi viitorul parlament. Pentru prima oara, scrutinul legislativ este mixt – proportional adică pe liste de partid pentru 50 de locuri în Parlament si scrutine locale, uninominal pe circumscriptii electorale pentru restul de 51 de locuri. Dacă pe liste de partid, rezultatele sondajelor de opinie au reliefat un clasament (PSRM, ACUM, PDM, Partidul Șor), rezultatele votului uninominal ar putea schimba această ordine. Va exista vreun partid care să obțină majoritatea? Care vor fi pozițiile partidelor înainte de începerea negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare? Vor fi declanșate alegeri anticipate?

Toate aceste întrebări își vor afla răspunsul după finalizarea scrutinului legislativ. Dar până atunci să vedem cum s-a desfășurat procesul de votare.

Participare masivă la alegerile parlamentare din Republica Moldova

Până la ora 13.00 în alegerile parlamentare din Republica Moldova au votat peste 27% din alegătorii înscriși în listele electorale acesta fiind una din cele mai bune prezențe la urne în ultimii 20 de ani. Spre comparație, în scrutinul din 2014, la ora 13.00 a fost înregistrată o prezență de 21%. Cele mai active, de dimineață au fost persoanele de vârsta a treia. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani reprezentau, la ora 13.00, 38,5% din numărul total al votanților sau circa 300 de mii. 25% îl reprezentau persoanele de vârstă medie (41-55 ani). Tinerii cu vârsta cuprinsă între 26 și 40 de ani au reprezentat 20% din voturi iar bătrânii de 71 de ani și peste – în proporție de 9,18%. Cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Ponderea acestora în numărul total al alegătorilor era de doar 6,57%. Încă de dimineață mai mulți observatori au semnalat participarea masivă la scrutin a cetățenilor moldoveni domiciliați în regiunea transnistreană, care sunt aduși organizat, cu autobuzele la birourile electorale. Până la ora 11.00 au participat la scrutin deja opt mii de alegători, cifra fiind apropiată de cea înregistrată la alegerile parlamentare precedente, din 2014 pe parcursul întregului scrutin.

Urnă din Federația Rusă?

Pe o urnă de vot din secția de votare din Comrat a fost lipită stema Federației Ruse în loc de cea a Republicii Moldova, transmite Gagauzinfo.md. Potrivit sursei citate, membrii biroului electoral și observatorii au descoperit prezența stemei numai după publicarea unei fotografii pe rețelele sociale. Stema Federației Ruse a fost ulterior acoperită cu o foaie de hârtie.

Amintim că alegerile actuale din Republica Moldova se desfășoară potrivit unui nou sistem electoral conform căruia 50 de deputați din cei 101 vor fi aleși pe liste de partid, ca și mai înainte iar ceilalți 51 – pe circumscripții uninominale, 46 pe teritoriul țării , trei în afară (Europa de Vest, Circumscripția de est, SUA și Canada.

Concomitent cu scrutinul, se desfășoară și două referendumuri. Unul pentru diminuarea numărului de deputați de la 101 la 61 iar cel de-al doilea – pentru a permite revocarea de către alegători a deputaților aleși pe circumscripțiile uninominale.

O treime a votat pentru viitorul Parlament

La ora 14.00 votase deja o aproape o treime din alegători. Ponderea persoanelor de vârsta a treia încet se diminuează iar cea a tinerilor crește. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au anunțat că aducerea organizată a alegătorilor la vot nu reprezintă o încălcare a legislației electorale.

Turism electoral din Transnistria

O alegătoare din Tiraspol susține că a fost adusă organizat împreună cu alți locuitori ai regiunii secesioniste la secțiile de vot. Femeia spune că niște persoane i-au propus la finele săptămânii 400 de lei (cca 20 de euro) ca să-l voteze pe Dodon.

Declarațiile se regăsesc într-un video postat pe Facebook de un observator la o secție de votare pentru regiunea transnistreană. „Am venit de la Tiraspol. Dacă Dodon a organizat transport trebuia să se gândească cu capul. O doamnă care stă în rând mi-a spus că vineri s-au apropiat niște oameni la zavod (n.red „uzină”), au întrebat-o dacă are cetățenie moldovenească și i-au propus să-l voteze pe Dodon pentru suma de 400 de lei”, a declarat femeia.
Recordul din turul doi al prezidenţialelor din 2016, când votaseră în total în jur de 17 mii de alegători domiciliaţi în Transnistria – mai mulţi decât la toate scrutinele precedente – a fost atins deja la orele prânzului. Acum, cifra votanţilor transnistreni e de peste 33 de mii, aproape dublu faţă de cifra înregistrată în 2016.

Blocul ACUM Platforma DA și PAS cere observatorilor să nu recunoască alegerile din circumscripțiile deschise pentru regiunea transnistreană. „Zeci de mii de oameni au fost transportați organizat în schimbul unei retribuții de 20 de dolari SUA din regiunea transnistreană pentru a vota la alegerile parlamentare. În plus, în Transnistria opoziția nu a avut posibilitate de a desfășura campanie electorală, or accesul liderilor opoziției în acestă regiune a fost interzis”, au declarat Andrei Năstase și Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Constatăm încălcarea principiului votului liber exprimat în aceste două circumscripții uninominale, fapt pentru care nu recunoaștem valabilitatea scrutinului. De asemenea, chemăm misiunile de observare a alegerilor să declare alegerile în aceste două circumscripții ca fiind contrare standardelor OSCE și ale Consiliului Europei și să nu le recunoască”, au declarat reprezentanții opoziției.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a primit mai multe sesizări care se referă la transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană”, a declarat Alina Russu, președinta CEC în cadrul unui briefing care a avut loc la ora 18.30. Șefa CEC a menționat că deși legislația nu interzice organizarea și transportarea alegătorilor la secțiile de vot, urmează să fie documentat dacă în acest proces nu au existat elemente de corupere. „Inspectoratul General al Poliției a fost sesizat. Vor fi documentate cazurile, iar ulterior vom aduce la cunoștință rezultatele”, a punctat Russu.

Președinta CEC a constatat că „se atestă o participare activă” a alegătorilor din stânga Nistrului. Până la ora 18.30, peste 35 de mii de persoane cu domiciliul în regiunea transnistreană au votat deja, cifră care reprezintă un record pentru istoria alegerilor parlamentare din R. Moldova.

Cum a votat diaspora

În secțiile de votare din străinătate, se atestă o prezenţă mai redusă la vot decât în scrutinul prezidenţial din 2016. Atunci, în turul doi numărul de votanţi a fost de 138 de mii. În scrutinul actual, la această oră avem de două ori mai puțini votanți ăn secțiile de peste hotareloe țării, circa 70 de mii. Cei mai mulți dintre ei, circa 61 de mii au votat în circumscripția Europa de Vest. Peste șapte mii au votat în circumscripția la est de Republica Moldova iar în SUA și Canada puțin peste 1500 de alegători. Ce-i drept , secțiile de vot de pe continentul american s-au deschis mai târziu. În secțiile din străinătate ar putea să se mai mărească numărul de votanț însă este puțin probabil că acesta se va apropia de cel din 2016.

Prezența mai redusă la urne, pe lângă dezamăgirea alegătorilor, este cauzată și de faptul că autoritățile au interzis votarea în baza pașapoartelor străine expirate. O bună parte, însă, din moldovenii aflați în UE, se află acolo în baza pașapoartelor românești și nu și-au reînnoit pașapoartele moldovenești de care nu mai au nevoie.

Această categorie de alegători, destul de numeroasă, este, astfel privată de dreptul de a-și exercita dreptul la vot. Pe circumscripţiile din străinătate mizează mult blocul electoral ACUM. Chiar liderul blocului, Maia Sandu este candidatul ACUM pentru circumscripţia 50, în care votează cei mai mulţi migranţi moldoveni.

STOP VOT!

Rata de participare la alegeri a fost de 49%; Procesul de votare s-a încheiat la ora 21.00. Potrivit datelor preliminare, rata de participare la vot în cadrul scrutinului parlamentar este de 49 la sută. La secțiile de votare s-au prezentat peste 1 milion 445 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, arată datele premilinare ale CEC.

Maia Sandu: Am avut cel mai nedemocratic scrutin din istoria Republicii Moldova

Maia Sandu a mulțumit cetățenilor pentru votul acordat și a atras atenția la mai multe ilegalități. „Dragi cetățeni, mulțumim foarte mult pentru că ați avut timp și ați ajuns la vot. Aceste alegeri au fost nici libere și nici corecte, au fost cele mai nedemocratice alegeri în Republica Moldova. Am văzut cum au fost folosite resurse ilegale de către regim. Am asistat la o campanie de denigrare a opoziției prin televiziuni. În aceste circumstanțe, noi nu am putut ajunge la fiecare cetățean. Respectiv, aceste alegeri nu pot fi calificate drept libere și corecte”, a evidențiat Sandu.

În același timp, Andrei Năstase s-a adresat alegătorilor. „Plahotniuc va fi din nou parlamentar și va încerca să se ascundă dupa imunitate. Astăzi, mii de oameni plătiți au fost mânați de la o secție de votare la alta. Mulțumesc tuturor celor care au acordat un vot democrației. Începând din această seară, Republica Moldova se va schimba, indiferent ce vor unii sau alții. O să protejăm acest vot, dacă va fi nevoie – și în stradă”, a conchis Năstase.

Partidul Democrat este dispus să discute cu toate forțele

Partidul Democrat este dispus să discute cu toate forțele din viitorul Parlament pentru a asigura continuitatea proiectelor în folosul cetățenilor, a declarat la scurt timp după închiderea secțiilor de vot, liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc.

Indiferent de diferențele doctrinare dintre partide, politicienii trebuie să aibă un singur scop – să facă viața noastră mai bună. Nu suntem supărați pe nimeni, nu sunt politicieni cu care nu acceptăm să discutăm, nu vom pune condiții, dar nu vom accepta nici condiționalități”, a declarat Vlad Plahotniuc. În același timp, premierul Pavel Filip, care este și prim-vicepreședinte al PDM, a salutat modul în care s-au desfășurat alegerile, în special în diaspora, menționând că neregulile înregistrate „nu pot influența rezultatul votului”.

Peste 500 de nereguli în ziua alegerilor

Observatorii Promo-LEX au raportat peste 500 de nereguli în ziua alegerilor. Cele mai multe cazuri observate țin de fotografierea buletinelor de vot (36 de cazuri) și deficiențele în listele electorale (33 de cazuri).

Observatorii misiunii Promo-LEX au mai raportat 27 de cazuri de tentative și situații de recompensare materială sau bănească a alegătorilor. De exemplu, trei alegători din regiunea Transnistriană au declarat că pentru votul pentru candidatul PDM se oferă o recompensă de 20 de dolari.

Alte 24 de cazuri au fost semnalate pentru votarea în grup. Mai exact, mai multe persoane s-ar fi aflat concomitent în aceeași cabină de vot. La o secție de votare din Durlești, două doamne au intrat in cabina de vot pentru a vota împreuna. După unele observații ele nu au reacționat și au votat în comun.

Observatorii au raportat și circa 23 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Fenomenul transportării organizate a fost semnalată prepoderent în cele două circumscripții din stânga Nistrului.

Atacuri cibernetice asupra sistemului informațional al CEC

Sistemul informaţional al Comisiei Electorale Centrale a fost astăzi ţinta mai multor atacuri cibernetice. Declaraţia a fost făcută de reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei cu puţin timp în urmă. Oamenii legii au mai adăugat că toate tentativele de spargere a serverelor CEC au fost contracarate.

Astăzi au avut loc mai multe încercări de a bloca sistemul informațional al Comisiei Electorale Centrale prin atacuri cibernetice. Astfel serviciul tehnologiei informaționale și securitatea cibernetică al serviciului sistemului de alegere au blocat aceste atacuri și respectiv au asigurat ca sistemul informatic să funcționeze fără devieri”.

Rezultate preliminari la ora 24:00

La ora 24:00, după procesarea a 33% din procesele verbale pentru alegerile proporționale, pe primul loc se situeaza PSRM cu 29,92% din voturi. Acesta este urmat de PDM cu 28,04% și Blocul ACUM cu 22,51% din voturi. Ultima formațiune politică care a trecut pragul electoral este Partidul Șor care a obținut 9,86% din voturi.

Primul partid situat sub linie este PCRM care a reușit să obțină 4,02% din voturi.

În ceea ce privește alegerile legislative uninominale, câștigătorii sunt candidații situați pe primul loc în circumscripția în care au candidat. La ora 24:00, dupa procesarea a 35%din procesele verbale, situația se prezintă astfel:

Rezultatele preliminarii după procesarea a 97% din procesele verbale

Alegerile pentru legislativul moldovenesc s-au încheiat, inclusiv în ultimele circumscripții din SUA și Canada, deschise pentru diaspora. Conform datelor preliminare, după procesarea a 97% din procesele verbale, pot fi făcute primele concluzii și poate fi configurată structura viitorului parlament moldovean.

Potrivit votului pe liste de partid, pe circumscripția națională, în momentul de față avem următorul tablou:

 1. PSRM 31.37% (431.648 de voturi)
 2. ACUM” – DA și PAS 26.17% (360.146 de voturi)
 3. PDM 23.99% (330.120 de voturi)
 4. PP „Șor” 8.46% (116.393 de voturi)

 5. PCRM 3.79% (52.106 de voturi)
 6. PPPN 2.90% (39.969 de voturi)
 7. PL 1.24% (17.052 de voturi)

În conformitate cu aceste date, PSRM urmează să obțină circa 18 mandate din cele 50 stabilite pe lista națională, Blocul electoral ACUM ar putea avea 15 mandate, PDM – 12 mandate și partidul Șor – 5 mandate.

În ce privește circumscripțiile electorale, potrivit datelor preliminare, PDM urmează să obțină 18 mandate, PSRM – 17 mandate, ACUM – 12 mandate, partidul Șor – două mandate și încă două mandate vor reveni candidaților independenți. Astfel, cele 101 de mandate în viitorul parlament ar putea să fie distribuite în felul următor:

 • PSRM – 35 de mandate;
 • PDM – 30 de mandate;
 • ACUM (DA și PAS) – 27 de mandate;
 • Partidul ȘOR – 7 mandate;
 • Candidați independenți – 2 mandate.

Drept urmare, după cum s-a și anticipat, niciun partid nu a obținut suficiente mandate pentru a guverna de unul singur. Cel mai probabil, partidul de guvernământ, PDM va face o alianță cu partidul Șor și îi va coopta pe cei doi deputați independenți. Chiar și așa, el va avea doar 39 de mandate, insuficiente pentru a asigura alegerea executivului.

Pe de altă parte, celelalte două formațiuni, Blocul electoral ACUM și socialiștii (PSRM) au declarat că nu vor face coaliție cu PDM.

În această situație sunt de așteptat două scenarii:

 1. PDM ar putea recurge la coruperea deputaților din celelalte două formațiuni pentru a-i determina să treacă de partea lor. PDM are o experiență bogată în acest sens.
 2. Dacă în trei luni nu se va reuși crearea unei coaliții de guvernare, urmează a fi convocate alegeri anticipate.

Datele se pot încă modifica pe măsura numărării voturilor rămase. Așa cum au rămas în cea mai mare parte nenumărate voturile diasporei din vest, Europa, SUA și Canada, care votează tradițional cu dreapta proeuropeană, cifrele finale s-ar putea modifica în favoarea blocului ACUM, însă nesemnificativ.

Alegerile au fost fraudate? 

Liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase le-au mulțumit cetățenilor pentru votul acordat la alegerile parlamentare. Cei doi susțin că alegerile au fost fraudate și că pe 24 februarie au fost semnalate mai multe încălcări.

Nu recunoaștem aceste alegeri drept libere și corecte”, a spus Maia Sandu. Potrivit co-președinților Blocului ACUM, în prezent formațiunea acumulează dovezi despre fraudele comise în ziua alegerilor.

Pe de altă parte, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, ales deputat pe circumscripția nr. 17, propune partidelor și candidaților independenți care acced în Parlament să se așeze la masa negocierilor cu formațiunea pe care o conduce.

Acum, o spun cu toată fermitatea, PD este gata să înceapă negocierile cu partidele și independenții care trec în Parlament, pentru a le oferi cetățenilor o majoritate parlamentară și un guvern funcțional, astfel încât să putem începe împreună îndeplinirea angajamentelor asumate față de cetățeni. Noi ne dorim ca prima discuție să o avem chiar zilele acestea, așa cum este firesc și, desigur, sperăm ca această întâlnire să fie cât mai productivă”, a declarat Plahotniuc. Potrivit acestuia, calculele preliminare arată că PSRM obține 33 de mandate, PDM -31 de mandate, blocul ACUM – 27 de mandate, Partidul „Șor” – 7 mandate, iar candidații independenți – 3 mandate.

La rândul său, lidera Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi a anunțat că formațiunea pe care conduce nu exclude organizarea alegerilor anticipate.

Potrivit ei, aceste alegeri au fost destul de complicate, fiind înregistrate mai multe cazuri de încălcare a legislației electorale. „Noi avem mai multe întrebări, neclarități pe mai multe circumscripții din țară, inclusiv pe circumscripțiile din regiunea transnistreană, inclusiv pe 2 circumscripții din municipiul Chișinău, inclusiv și pe una din nordul republicii, unde diferența foarte mică de voturi și nu doar pe circumscripție”, a spus Zinaida Greceanîi.

Potrivit lui Pavel Postica, observatorii Promo-LEX au raportat pe parcursul zilei 127 de deficiențe ale listelor electorale și 110 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot. Totodată, s-a constat transportarea organizată a alegătorilor în 91 de cazuri, iar votarea în grup – în 83 de cazuri. Pe circumscripțiile uninominale, numărătoarea paralelă arată că, în pofida unor erori constatate, învingători sunt în majoritatea cazurilor candidații anunțați de către CEC. Promo-LEX a avut observatori în toate secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, nu și în cele de peste hotare.

Vom reveni cu noutăți de la corespondentul nostru de la Chisinau, Ion Chislea.

 

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

11 − five =