Partidul Democrat din Moldova a intrat în campania electorală

Partidul Democrat

Chiar în prima zi oficială a campaniei electorale din Republica Moldova, Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, a lansat platforma oficială pe care se va axa partidul în următoarea lună de campanie. Nu este niciun secret faptul că P.D.M. a intrat în campania (pre)electorală cu mult mai devreme decât startul oficial al campaniei[ii][iii]. În această ordine de idei, trebuie să reamintim cititorilor faptul că, în cazul P.D.M., un prim moment foarte clar care ne dădea de înțeles că formațiunea politică aflată sub conducerea lui Vlad Plahotniuc se află în campanie electorală a fost mitingul organizat de P.D.M. la Chișinău în luna octombrie 2018 în care se enunța sintagma (programul) „P.D.M. pentru Moldova”, program ce avea să nască multe polemici în Republica Moldova, dar și nu numai[iv][v].

În cadrul mitingului organizat de PDM, președintele acestei formațiuni politice, Vlad Plahotniuc, a ținut un discurs care, așa cum se credea atunci, propunea o schimbare pe agenda politică a P.D.M. În cadrul discursului său, liderul democrat a identificat 3 direcții care au constituit baza acțiunilor de politică externă întreprinse de politicienii moldoveni în ultimii 27 de ani.

O primă direcție a politicii externe moldovenești, potrivit concepției lui Vlad Plahotniuc, a fost calea integrării europene.

Cea de-a doua opțiune identificată de președintele P.D.M. a fost opțiunea de integrare eurasiatică, iar cea de-a treia direcție menționată de acesta a fost opțiunea unirii Republicii Moldova cu România: „Timp de 27 de ani, au existat trei direcții, trei direcții pe care politicienii din Republica Moldova au încercat să-i ducă pe moldoveni: una este calea în Uniunea Europeană, alta este calea eurasiatică și cea de-a treia cale este calea unirii cu România[vi][vii], a precizat Vlad Plahotniuc.

Fără îndoială această precizare a liderului P.D.M. este una cât se poate de pertinentă în ceea ce privește parcursul Republicii Moldova de la momentul apariției acestui stat pe harta lumii până la momentul în care acest discurs a fost rostit. Republica Moldova, asemenea Ucrainei, a fost și este o țară a cărei populație a fost împărțită între cele trei opțiuni enumerate de către Vlad Plahotniuc.

Totuși, nu trebuie uitat faptul că P.D.M. a fost una dintre formațiunile politice care a contribuit în mod decisiv la crearea unei atare stări de fapt. Ceea ce vine în continuare în discursul rostit de Vlad Plahotniuc însă, nu are nicio legătură cu cele amintite mai sus. În discursul său, liderul democrat încearcă să impună logica potrivit căreia instabilitatea din Republica Moldova a fost generată de prezența acelor trei concepte de gândire geopolitică în Republica Moldova: „Fiecare dintre aceste trei direcții a avut de-a lungul timpului o anumită susținere, moldovenii mereu fiind ademeniți cu ideea că problemele lor se vor rezolva din exteriorul țării. Prea mult Moldova a așteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din afara țării. Noi însă, credem, că acum moldovenii sunt gata și sunt dornici să-și făurească viitorul cu propriile mâini, un viitor, așa cum îl vor ei, dar pentru asta, au nevoie de politicieni care să muncească pentru țară, care să le ofere stabilitate, siguranță și încredere în ziua de mâine[viii][ix], adaugă liderul P.D.M.

Este vorba despre calea pro-Moldova, pentru Moldova, calea, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor concrete ale oamenilor, ale noastre, ale tuturor. (…) Să faci politică „pentru Moldova” înseamnă să avem încredere în noi, să ne păstrăm tradițiile, valorile, originalitatea noastră ca popor, cu istorie bogată în evenimente cu victorii, dar și cu drame care ne-au marcat memoria şi sufletul[x][xi].

Politica „pentru Moldova” înseamnă să fim un popor consolidat, în care fiecare etnie să fie respectată și prețuită, înseamnă să vorbim cu toții împreună de bine, în străinătate, despre țara noastră, după exemplul altor popoare, care la fel au trecut prin greutăți, dar și-au iubit prea mult țara ca să-și permită să o ponegrească. Politica Pro Moldova este renașterea credinței în potențialul și în viitorul țării noastre!

Politica „pentru Moldova” înseamnă că satele moldovenești vor fi la fel de pline de activitate, ca altădată: sate cu infrastructură bună, cu drumuri asfaltate și aprovizionate cu apă, sate cu mulți copii, pentru care să fie renovate grădinițele și redeschise școlile, pentru care să avem medici de familie în fiecare localitate, sate cu locuri de muncă în ateliere sau în câmp, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să plece peste hotare. Și în sate, și în orașe, oamenii trebuie să primească salarii mai mari, și noi vom veni foarte curând cu o reformă bună în acest sens.

Politica „pentru Moldova” înseamnă, că noi vom continua să preluăm tot ce este mai bun din modelele de trai din Europa, astfel, încât să aducem bunăstarea aici, acasă, în Moldova, pentru viitorul copiilor noștri și pentru afirmarea noastră ca societate modernă.

Politica „pentru Moldova” înseamnă să restabilim demnitatea noastră națională și să avem un rol activ în relațiile externe. Nu mai putem tolera statutul de obiect al geopoliticii, cum am fost în ultimele decenii, când toți ne dictau ce să facem, unde să mergem, de cine să ascultăm sau la ce să visăm[xii].

Discursul lui Vlad Plahotniuc, rostit cu ocazia mitingului organizat de P.D.M. unde a fost lansată platforma „Pro Moldova” nu are nicio legătură cu opțiunile geopolitice ale Republicii Moldova. Acest discurs, care trebuie înțeles ca fiind o parte componentă a campaniei (pre)electorale a P.D.M., nu are nicio legătură cu ideea continuării sau a renunțării la vectorul european despre care au discutat unii analiști[xiii]. Programul înaintat de P.D.M. la finele lunii octombrie a anului 2018 are legătură doar cu alegerile parlamentare programate la finele acestei luni în Republica Moldova. Per ansamblu, discursul lui Vlad Plahotniuc nu este inovativ. „Pro Moldova” nu schimbă cu nimic linia de gândire a P.D.M. și nici nu aduce ceva nou referitor la modul în care trebuie să acționeze politicienii din Republica Moldova. Acest program conține cele mai obișnuite promisiuni populiste pe care le putem auzi în campaniile electorale din Republica Moldova. Singurul aspect care conferă o notă de originalitate întregului program este denumirea dată acestei platforme (pre)electorale: „Pentru Moldova” sau „Pro Moldova”!

Salariile mai mari pentru cetățenii Republicii Moldova – o altă promisiune (pre)electorală a P.D.M.

O altă promisiune electorală a P.D.M. este referitoare la măsurile ce țin de reforma salarizării: „Începând cu 1 decembrie 2018, vor intra în vigoare creșterile salariale pentru bugetari, chiar și cu până la 90% pentru unele categorii. Această creștere fără precedent în Republica Moldova va fi posibilă în cadrul reformei sistemului de salarizare, denumită ”Salarii bune pentru Moldova”. Subiectul a fost discutat astăzi la ședința săptămânală a Partidului Democrat. (…) Printre domeniile profesionale vizate de reforma salarizării sunt educația, sănătatea, asistența socială, autoritățile publice locale. Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor creste cu 20, 50 și pentru unii chiar cu 90 de procente”[xiv]. Reforma sistemului de salarizare, denumită „Salarii bune pentru Moldova”, nu este nimic altceva decât o altă piesă dintr-o campanie electorală de lungă durată menită să îmbunătățească pozițiile P.D.M. înainte de alegerile legislative din Moldova[xv].

Programul oficial al P.D.M. – continuatorul platformei „Pro Moldova”

Programul P.D.M. pentru aceste alegeri parlamentare a fost lansat chiar în prima zi oficială a campaniei electorale. „Manifestul electoral”[xvi][xvii] a fost lansat sub sloganul „Fapte, nu vorbe!”. Programul, așa cum o spune și textul acestui document, se prezintă drept continuator al platformei „Pro Moldova” făcută publică încă în luna octombrie a anului trecut. Acest aspect poate fi dedus din mai multe mențiuni prezente în text pe care le voi cita mai jos: „Construind guvernarea doar în jurul intereselor Moldovei și ale moldovenilor, am reușit să obținem rezultate concrete importante și apreciate de oameni. Am arătat prin fapte că suntem Pentru Moldova și doar Pentru Moldova! (…) Pentru Partidul Democrat, a fi Pentru Moldova înseamnă să avem încredere în adevărata valoare, în potențialul propriilor concetățeni și în resursele interne ale țârii, să ne păstrăm credința, valorile și tradițiile, să fim mândri de istoria noastră. A fi Pentru Moldova înseamnă, de asemenea, o economie puternică, modernă, de tip occidental, înseamnă bunăstare pentru oameni și armonie în societate. Și a fi Pentru Moldova înseamnă să susținem toate categoriile de cetățeni şi toate etniile, fără nicio deosebire. Înseamnă că, zi de zi, unul dintre obiectivele majore al partidului trebuie să fie acela de a ține națiunea unită și nu divizată, de a găsi mereu punctele care-i unesc pe cetățenii moldoveni și nu de a le accentua și alimenta pe acelea care îi despart. Ne angajăm deplin să fim în continuare cei dintâi Pentru Moldova, cei dintâi alături de oameni și cei dintâi în găsirea soluțiilor pentru creșterea nivelului de trai în țară[xviii], se arată în „manifestul” P.D.M. elaborat pentru aceste alegeri legislative.

Câteva aspecte referitoare la prevederi cu caracter social în „Manifestul” P.D.M.”

În documentul oficial lansat de Partidul Democrat putem observa câteva promisiuni electorale referitoare la sfera socială. În preambulul subpunctului denumit „Grija față de familii, copii, tineri și pensionari” este menționat faptul potrivit căruia guvernarea P.D.M. a reușit să majoreze salariul mediu în Moldova cu 50% și pensia medie tot cu 50%. De asemenea, în această secțiune se discută despre subiectul cel mai sensibil pentru majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova – Mărirea salariilor: „Vom majora salariile, astfel încât salariul mediu pe economie să crească de la aproape 7000 de lei (360 euro) astăzi, la peste 12600 de lei (650 euro) în următorii 4 ani”. Pensionarii sunt măguliți cu promisiunea că pensia le va fi indexată în fiecare an „așa cum am făcut și până acum, până când le vom oferi pensionarilor o viață decentă[xix]. Aceste promisiuni ale P.D.M. cu referire la domeniul social reprezintă doar o strategie populistă de a atrage cât mai multe voturi. Este foarte puțin probabil ca aceste prevederi să poată fi puse în aplicare în totalitatea lor.

Reforma infrastructurii și dezvoltarea regională în programul oficial al P.D.M.

În aceiași linie a promisiunilor de tip populist cu care ne pot „bucura” formațiunile politice în cadrul alegerilor parlamentare, partidele nu uită să discute cu privire la veșnica problemă a Republicii Moldova din punct de vedere al infrastructurii – calitatea deplorabilă și lipsa drumurilor și, cu atât mai mult, a autostrăzilor în Republica Moldova. În textul documentului, precum și în unele programe ale candidaților înscriși în cursa electorală în circumscripțiile uninominale[xx] se menționează faptul potrivit căruia P.D.M. intenționează, prin Programul „Drumuri Bune 2” să modernizeze infrastructura rutieră din Republica Moldova. Această prevedere reprezintă o promisiune tipică unei campanii electorale, promisiune ce nu va fi ușor de realizat. Printre alte prevederi din această secțiune se referă și promisiunile cu referire la calitatea apei în Republica Moldova unde se discută despre construirea, în următorii 4 ani, a 550 km de apeduct și 300 de km de rețele de canalizare. Tot în aceeași ordine de idei se înscrie și promisiunea P.D.M. cu referire la interconectarea rețelelor electrice dintre Republica Moldova și România, creând alternativa energetică și pentru energia electrică sau la moderniza infrastructurii feroviare, inclusiv prin construirea de linii de cale ferată noi și renovarea parcului de locomotive, la îmbunătățirea infrastructurii aeroportuare, prin reanimarea Aeroportului Internațional Mărculești[xxi].

Reforme în domeniul sănătății și al economiei în programul P.D.M.

Așa cum putem observa din textul oficial emis de Partidul Democrat la data de 25 ianuarie 2019[xxii], documentul conține promisiuni electorale cu referire la atragerea de investitori străini, creșterea calității învățământului, precum și anumite prevederi referitoare la domeniul sănătății. Toate aceste promisiuni electorale reprezintă treceri în revistă a unor aspecte care sunt discutate de fiecare dată atunci când discutăm despre alegeri parlamentare sau prezidențiale (aici mă refer la alegerile prezidențiale din anul 2016) din Republica Moldova[xxiii].

P.D.M. și politica externă a Republicii Moldova

Cum era de așteptat, din platforma electorală a P.D.M. nu lipsesc promisiuni ce țin de politica externă a Republicii Moldova în cazul în care această formațiune politică s-ar menține la guvernare după alegerile din 24 februarie. În materie de politică externă a P.D.M. (în eventualitatea menținerii la guvernare) principala preocupare ar fi continuarea politicii pro-europene și implementarea în continuare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Aici se adaugă un element specific politicienilor moldoveni. La fel ca alte partide din Moldova, P.D.M. nu poate să nu ducă o politică de echilibru între Vest și Est (subpunctul 2). La aceste promisiuni se mai adaugă prevederile referitoare la politica de bună vecinătate (subpunctele 2 și 3), promovarea valorilor O.N.U. (subpunctul 5), politica de cooperare cu diaspora (ultimul subpunct al programului P.D.M.). Câteva concluzii cu referire la programul P.D.M[xxiv].

Câteva concluzii referitoare la programul oficial al P.D.M.

  1. Practica ne arată faptul că programul analizat mai sus trebuie înțeles ca fiind unul populist. Aceste prevederi sunt genul acelora care sunt obligatoriu de inclus într-un astfel de document programatic, iar omiterea unor astfel de formulări poate costa mult o formațiune politică.
  2. Programul nu aduce nimic nou în dezbaterea electorală. Singurul aspect interesant este faptul că acest program conține anumite măsuri concrete ce ar putea fi luate în vederea ameliorării situației din Republica Moldova.
  3. Este foarte clar faptul potrivit căruia campania electorală va fi una foarte alertă, iar partidele vor avea nevoie de foarte multă muncă de teren, propagandă online și publicitate la televizor pentru a avea șanse să câștige mai multe voturi la alegerile din 24 februarie 2019.

Gheorghe Cazacu


[i] http://pdm.md/ro/comunicat-de-presa/pdm-s-a-lansat-in-campania-electorala-pentru-alegerile-parlamentare-cu-sloganul-fapte-nu-vorbe/

[ii] http://actualitati.md/10-prichin-pochemu-pro-moldova-ot-dpm-jeto-neudachnyj-predvybornyj-trjuk

[iii] http://www.vedomosti.md/news/chto-vy-imeete-v-vidu-kogda-govorite-pro-moldova-gospoda

[iv] https://www.kp.md/daily/26898/3943081/

[v] https://eho.md/2018/10/21/plahotnyuk-obyavil-o-vvedenii-gosudarstvennoj-doktriny-pro-moldova/

[vi] http://pdm.md/ro/comunicat-de-presa/discursul-presedintelui-pdm-vlad-plahotniuc-rostit-in-cadrul-adunarii-nationale-pdm-pentru-moldova/.

[vii] http://pdm.md/ro/interviuri/vlad-plahotniuc-tara-are-nevoie-de-a-patra-cale-de-dezvoltare-calea-pentru-moldova/.

[viii] http://pdm.md/ro/comunicat-de-presa/discursul-presedintelui-pdm-vlad-plahotniuc-rostit-in-cadrul-adunarii-nationale-pdm-pentru-moldova/.

[ix] http://pdm.md/ro/interviuri/vlad-plahotniuc-tara-are-nevoie-de-a-patra-cale-de-dezvoltare-calea-pentru-moldova/.

[x] http://www.allmoldova.com/ru/news/ieudzhien-nikiforchuk-oriientatsiia-pro-moldova-oznachaiet-v-piervuiu-ochieried-sokhranieniie-traditsii-tsiennostiei-istorii-1

[xi] http://pdm.md/ro/interviuri/vlad-plahotniuc-tara-are-nevoie-de-a-patra-cale-de-dezvoltare-calea-pentru-moldova/.

[xii] http://pdm.md/ro/interviuri/vlad-plahotniuc-tara-are-nevoie-de-a-patra-cale-de-dezvoltare-calea-pentru-moldova/

[xiii] http://newsmaker.md/rus/novosti/pro-moldova-oznachaet-prodolzhenie-evropeyskogo-kursa-dmitriy-dyakov-prokommentiro-39123

[xiv] http://pdm.md/ro/comunicat-de-presa/vlad-plahotniuc-salariile-bugetarilor-vor-creste-substantial-chiar-si-cu-pana-la-90-pentru-unele-categorii/

[xv] https://trb.ro/2018/10/introducerea-vectorului-integrarii-europene-in-constitutie-mar-al-discordiei-intre-politicienii-moldoveni/

[xvi] http://candidat.md/manifest.php

[xvii] http://pdm.md/ro/comunicat-de-presa/vlad-plahotniuc-salariile-bugetarilor-vor-creste-substantial-chiar-si-cu-pana-la-90-pentru-unele-categorii/

[xviii] http://alegeri.md/images/6/65/Manifest-electoral-pdm-2019.pdf

[xix] http://alegeri.md/images/6/65/Manifest-electoral-pdm-2019.pdf

[xx] http://candidat.md/program/Vadim_Lelic.pdf

[xxi] http://alegeri.md/images/6/65/Manifest-electoral-pdm-2019.pdf

[xxii] http://alegeri.md/w/Partidul_Democrat_din_Moldova_la_alegerile_parlamentare_din_2019

[xxiii] http://alegeri.md/images/6/65/Manifest-electoral-pdm-2019.pdf

[xxiv] http://alegeri.md/images/6/65/Manifest-electoral-pdm-2019.pdf

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

11 − five =