Integrare europeană versus reintegrarea teritorială a Republicii Moldova prin ochii lui Adrian Candu

candu

Pe măsura apropierii alegerilor parlamentare în Moldova, subiecte interesante sunt aduse în discuție de către presa de peste Prut. Pe măsură ce până la alegeri au rămas tot mai puține zile, resursele informaționale din Republica Moldova încearcă să aducă în discuție subiecte cât mai intrigante pentru cititori astfel încât să capteze atenția celor interesați de dinamica evenimentelor din perioada campaniei electorale. După cum se cunoaște deja, Republica Moldova este un stat fragmentat din punct de vedere teritorial și divizat sub aspect etnic. Moldova se confruntă, vreme de mai mult de două decenii, cu puternice tendințe separatiste în zona de est a țării (Transnistria) și în zona de sud (Unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia). Separatismul din cele două regiuni, recunoscute oficial ca fiind părți integrante a Republicii Moldova, reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa integrității teritoriale a țării, precum și la securitatea națională a Republicii Moldova. O altă tematică specifică Republicii Moldova este chestiunea integrării europene a țării. Republica Moldova, la fel ca majoritatea statelor foste comuniste, a cunoscut o tendință de apropiere față de Uniunea Europeană. Aceste două teme sunt printre cele mai importante subiecte care marchează istoria Republicii Moldova încă din momentul separării acestei regiuni de Uniunea Sovietică, obținerea și recunoașterea independenței de stat pe plan internațional.

În această ordine de idei, trebuie amintit faptul că presa online din Republica Moldova aduce în discuție aceste subiecte în campania electorală. Presa de dincolo de Prut a făcut public un discurs al Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu în care se spune că președinntele Parlamentului a declarat că „renunțarea Republicii Moldova nu poate fi un preț pentru reîntregirea teritorială” a țării.

Înainte de a trece la prezentarea și analizarea discursului lui Adrian Candu cu referire la integrarea teritorială a Republicii Moldova în opoziție cu cursul de integrare europeană a țării, ar fi important de menționat faptul că această poveste a fost dezbătută doar de către presa de limbă rusă din Republica Moldova, precum și de unele dintre publicațiile cunoscute din Rusia. Acest fapt ne face să credem că  interviul oferit de către Adrian Candu publicației „Evropeiskaya Pravda” reprezintă o campanie a publicațiilor de limbă rusă menită să slăbească pozițiile formațiunilor politice pro europene din Republica Moldova și să contribuie la consolidarea acelei părți a electoratului moldovenesc ce intenționează să susțină formațiunile pro ruse la viitoarele alegeri. Interviul propus spre analiză este important deoarece conține referiri la două dintre cele mai importante probleme ale Republicii Moldova – integrarea europeană a țării, precum și reîntregirea teritorială a Republicii Moldova.

În cadrul unui interviu mai amplu acordat de către Adrian Candu portalului „Evropeiskaya Pravda”, Președintele Parlamentului Republicii Moldova a făcut câteva clarificări privitoare la alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie 2019. În această ordine de idei se cuvine a aminti faptul că, printre altele, în interviul său, Candu reitera interesul Republicii Moldova de a continua cursul integrării europene: „Moldova este un stat vestic, cu viitorul în Uniunea Europeană și cu interese euroatlantice. Noi vom construi aici o societate vestică, nu una care să fie un analog la ceea ce vedem în Federația Rusă”[i]. Continuarea cursului integrării europene este o prioritate, cel puțin la nivel discursiv, pentru Adrian Candu. Acesta vede viitorul Republicii Moldova alături de Uniunea Europeană evitând să aducă în discuție faptul că, în ultima perioadă, datorită invalidării alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului în vara anului trecut, relațiile dintre Chișinău și Bruxelles s-au răcit. În această ordine de idei, Candu menționa că: „relațiile noastre au suferit din cauza emoțiilor [negative] de după decizia luată după alegeri [pentru Primăria generală a Chișinăului]”[ii]. În aceiași ordine de idei, Candu își exprimă optimismul că după alegerile din 24 februarie relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se vor normaliza: „după alegerile din Moldova și cele din Parlamentul European se vor normaliza”. Candu dă dovadă de mult optimism atunci când vine vorba despre analiza pe care o face cu referire la relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Politicianul moldovean vede relațiile dintre cele două părți ca având un caracter sinuos și nicidecum o linie dreaptă, așa cum am fi tentați să credem. Cu toate acestea, optimismul nu lipsește din modul în care Candu vede relaționarea dintre Bruxelles și Chișinău: „În relațiile noastre cu UE pot exista urcușuri și coborâșuri, pot exista emoții și comunicare insuficientă, sau unele preconcepții [care dăunează cooperării dintre cele două părți]. Necătând la toate acestea, viitorul statului nostru este în proporție de 100% alături de UE. Acum suntem asociați cu Uniunea Europeană, dar, poate, curând, Republica Moldova va fi un stat-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Într-adevăr, multe depind de modul în care UE va arăta peste 5-10 ani, dar, cu toate acestea, [alături de UE] arată viitorul nostru”[iii].

Integrare europeană versus reîntregire teritorială

Resursele media de limbă rusă, atât din Republica Moldova, precum și din Federația Rusă, au discutat pe larg pe seama ultimelor declarații ale lui Adrian Candu. În rapoartele de presă (de limbă rusă) se arată faptul că „Moldova poate să renunțe la ideea (re)aducerii Transnistriei în componența țării pentru a putea adera la UE”. Ziarul „Izvestia” informează publicul cititor cu referire la faptul că reîntregirea teritorială a Republicii Moldova reprezintă o prioritate pentru autoritățile de la Chișinău. Cu toate acestea însă, precizează publicația citată, Chișinăul ar putea renunța la ideea reîntregirii teritoriale a Republicii Moldova dacă aceasta va fi un impediment în calea accederii Republicii Moldova în Uniunea Europeană[iv].

Candu crede că Republica Moldova ar trebui să renunțe la Transnistria dacă dorește să adere la UE

Revenind la recentul interviu acordat de către Adrian Candu publicației „Evropeiskaya Pravda”, trebuie menționat faptul că resursele media de limbă rusă punctează asupra faptului că în timpul interviului, Adrian Candu ar fi insistat asupra ideii că în discuțiile referitoare la parcursul european al Republicii Moldova nu poate exista cale de compromis. Întrebat ce se va întâmpla cu procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Candu a ținut să precizeze că, în ceea ce privește integrarea europeană a Republicii Moldova, nu există loc pentru compromis, iar integrarea teritorială a Republicii Moldova (aducerea Transnistriei „de facto” în componența Republicii Moldova) nu poate constitui un subiect de compromis în vederea negocierii integrării europene a Republicii Moldova: „[reintegrarea teritorială a Republicii Moldova] nu este acel preț de reintegrare al Republicii Moldova, despre care poate merge vorba. Dacă se va adeveri că prețul [pentru reintegrarea teritorială a Republicii Moldova] este renunțarea la integrarea europeană a țării, atunci răspunsul nostru va fi „nu”. Noi nu suntem pregătiți să plătim un asemenea preț”[v][vi].

Rusia influențează campanie electorală din Republica Moldova prin campanii mediatice

Așa cum se poate observa din cele expuse în cadrul acestui articol, reiese destul de clar faptul că resursele media pro ruse încearcă să influențeze campania electorală din Republica Moldova prin discreditarea sistematică a formațiunilor politice pro europene din țara vecină. Dezbaterea cu referire la interviul lui Candu acordat publicației „Evropeiskaya Pravda” au rolul de a sensibiliza și mobiliza stânga electorală (electoratul pro rus) din Republica Moldova, mișcare ce are scop reducerea șanselor de câștig în viitoarele alegeri ale formațiunilor politice pro europene din Republica Moldova.

Gheorghe Cazacu


[i] https://www.eurointegration.com.ua/rus/interview/2019/02/4/7092165/

[ii] https://www.eurointegration.com.ua/rus/interview/2019/02/4/7092165/

[iii] https://www.eurointegration.com.ua/rus/interview/2019/02/4/7092165/

[iv] https://iz.ru/842403/2019-02-06/v-moldavii-nazvali-uslovie-otkaza-ot-reintegratcii-pridnestrovia

[v] https://www.eurointegration.com.ua/rus/interview/2019/02/4/7092165/

[vi] https://www.kp.md/daily/26937/3989113/

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × 1 =