Alegerile prezidențiale din Ucraina: Volodimir Zelenskii – comediantul din topul sondajelor

Zelenskii

Cu câteva săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, competiția se echilibrează. Conform ultimelor sondaje de opinie, cel mai probabil, lupta se va da în trei: Petro Poroșenko, Iulia Timoșenko și, candidatul surpriză, Volodimir Zelenskii. Iulia Timoșenko a pierdut din avansul de aproape zece procente, pe care îl deținea până în decembrie 2018, Petro Poroșenko a refăcut din handicap, iar Volodimir Zelenskii s-a apropiat în sondaje vertiginos de primii doi. Diferența dintre cei trei candidații, care se află în fruntea preferințelor electorale în ianuarie și februarie 2019, este foarte mică, despărțindu-i doar câteva procente.

Dacă până în urmă cu două luni, atenția analiștilor era orientată asupra Iuliei Timoșenko (de altfel cea mai activă în spațiul public și media, angajată într-un turneu național de promovare destul de timpuriu), acum dezbaterea politică se învârte cu predilecție în jurul lui Volodomir Zelenskii.

Ascensiunea neașteptată îl plasează, în ultimele sondaje, pe prima poziție în opțiunile de voti ii a respondenților ce și-au exprima intenția de a participa la scrutin, pe data de 31 martie.

Când actoria se împletește cu politica

În vârstă de 41 de an, Zelenskii este un actor și comediant, născut în regiunea Dnepropetrovsk, și deținătorul companiei de producție de film și televiziune Studio Kvartal-95. Acesta a devenit foarte popular în rândul ucrainenilor, începând cu anul 2016, odată cu lansarea serialului Slujitorul Poporului (Sluha Narodu), televizat pe postul de televiziune 1+1. Zelenskii joacă rolul unui profesor de istorie, care a intrat în politică, iar spre surprinderea tuturor a cîștigat alegerile prezidențiale. Principalele calități ale lui Hobolorodko, personajul principal interpretat de Zelenskii – onestitatea și naturalețea – sunt atuurile care l-au ajutat să „spargă” sistemul politic obscur dinainteiii. Acest serial a devenit într-atât de popular încât a fost preluat de compania americană Netflix și făcut disponibil publicului de peste hotareiv. În esență, serialul ironizează scena politică din Ucraina unde corupția, clientelismul și jocurile de culise devin subiecte de parodie și umor.

Serialul Sluha Narodu nu este singurul care abordează asemenea teme. Un scenariu similar se petrece în filmul italian ”Benvenuto Presidente!”, apărut în anul 2013, unde personajul principal, un bibliotecar, printr-o ironie a sorții, ajunge să devină președinte. S-ar putea, ca acest film să fi fost sursă de inspirație pentru serialul Sluha Naroduv.

Păstrând aceeași notă regizorală, deznodământul contrar firului narativ din serialul Sluha Narodu se petrece într-un episod din arhicunoscutul serial britanic de science-fiction, Black Mirror. Waldo Moment spune povestea unui comediant cu rezultate modeste, ce ajunge să fie vocea unui personaj animat, pe nume Waldo. Ursulețul Waldo începe să ironizeze candidați aflați în campanie electorală, ceea ce îi aduce o popularitate impresionantă, ca în final, din prisma unor jocuri de culise, comediantul să fie constrâns, ca prin Waldo, să candideze la alegerile parlamentare. Finalul episodului se găsește la limita tragicului, unde personajul principal ajunge într-o stare mentală și materială deplorabilă.

Apariția lui Volodimir Zelenskii în politică se petrece parcă după scenariile din serialele/filmul amintite, deoarece, în ceea ce privește cariera sa politică, aceasta este (aproape) inexistentă, la fel ca a personajelor principale, dar în mod intempestiv ajunge să se bucure de o popularitate neașteptată.

La începutul anului 2017, prieteni de-ai actorului înființează partidul politic, care poartă denumirea serialului în care joacă Zelenskii. Dar până în 2019, partidul a figurat mai degrabă virtual, activitatea lui fiind nesesizabilăvi. Acum însă este foarte probabil ca Sluha Narodu să devină entitatea politică pe scheletul căreia Zelenskii și echipa sa vor construi conceptul politic și agenda de viitor, nu doar pentru alegerile prezidențiale, ci și în scopul obținerii unui rezultat pozitiv la alegerile parlamentare, programate în toamna acestui an (data anunțată: 27 octombrie 2019).

Popularitatea lui Volodimir Zelinskii a început să crească semnificativ în momentul în care și-a anunțat public înscrierea în cursa prezidențială. Și ce mod mai inedit de-a o face decât în ajunul Anului Nou. În timp ce pe celelalte canale de televiziune era transmis tradiționalul mesaj al președintelui Ucrainei (o practică păstrat din era sovietică), la postul de televiziune 1+1, deținut de oligarhul ucrainean, Igor Kolomoiski, Zelinskii a anunțat oficial că va candida pentru cea mai înaltă funcție în stat; președinte în film, aspirații la președinție în viața reală.

Fără experiență în politică și cu o atitudine dezinvoltă tipic oamenilor de divertisment, la o primă vedere, Volodimir Zelenskii este fără dubii modelul de politician atipic, nerecomandat pentru cea mai înaltă funcție în stat. De aceea specialiștii ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitățile manageriale ale lui Zelinskii ca președinte. Ideea că Ucraina l-ar putea avea în fruntea statului pe Volodimir Zelenski pare pentru majoritatea analiștilor politici o ficțiune extrasă din schițele regizorilor de film, o poveste cu o evoluție eminamente intempestivă, care frizează realitatea politică.

Însă ce l-a propulsat pe acesta în topul sondajelor recente este impresia pe care o lasă în rândul ucrainenilor: o personalitate publică, din sfera societății civile, fără contacte cu sistemul politic din Ucraina, cu atitudinea critică la adresa conducerii și cu postura unei personalității incoruptibile; iar pe de altă parte notorietatea, pe care deja o avea câștigată ca actor și comediant de primă mână. Ucraineni sunt suprasaturați și dezamăgiți de clasa politică actuală și marea lor majoritate își doresc un politician „nou”, „nepătat”, în fruntea statului, care să ducă o luptă adevărată pentru reformarea din temelii a sistemul politic. Toate acestea antrenează ceea ce unii dintre analiști denumesc fenomenul Zelenskii – un caz la limita dintre posibil și imposibil; dintre ficțiune și realitate.

Va reuși Volodimir Zelenskii o asemenea performanță?

Fenomenul Zelenskii” nu ar fi un caz particular în Europa. Unul dintre cei mai populari actori și comedianți ai Italiei, Beppe Grillo, a devenit unul dintre fondatorii partidului Mișcarea 5 Stele (MoVimento 5 Stellevii), partid care a reușit la alegerile parlamentare din martie 2018, să obțină cele mai multe mandate în Parlamentul Italiei. Totuși, diferența dintre cele două cazuri constă întocmai în experiența pe care cele două partide/comedianți convertiți la politică o au. De aceea, probabilitatea ca în cariera lui Zelenskii să se producă această voltă (precum în serialul în care joacă) este de neperceput de către experți.

După cum a fost menționat anterior, ucrainenii care îl susțin pe comediant identifică în el imaginea unui viitor politician anti-sistem. Însă, în mare parte, această atitudine față de el este rezultatul direct al lipsei majore de încredere în contracandidații și, în general, în politicienii din ”vechea gardă”. 66% din populație declara, în septembrie anul trecut, că Ucraina are nevoie de oameni politici noi în funcțiile importanteviii. Pe lângă faptul de a fi popular în lumea divertismentului ucrainean și de a fi critic la adresa politicienilor actuali, la creșterea în sondaje a lui Zelenskii a contribuit anunțului oficial al lui Sviatoslav Vakarciuk că nu se va înscriere în cursa prezidențială. Sviatoslav Vakarciuk este solistul faimoasei trupe rock Okean Elzy. Popularitatea acestuia în rând ucrainenilor este cel puțin la fel de mare precum a lui Zelenskii, fiind un susținător fervent al celor două revoluții (Portocaliei și a Demnității). Spre deosebire de comediant, Vakarciuk are o anumită experiență politică, reușind chiar să obțină un loc în Parlament. Însă aventura sa în Radă s-a rezumat doar la un an, între 2007-2008.

În jurul candidaturii lui Volodimir Zelenskii circulă mai multe semne de întrebare. Printre cele mai importante se numără:

  1. Lipsa de experiență politică și lipsa de cunoștințe în materie de diplomație și politică externă, coroborate cu răspunsuri ezitante și ambigue la chestiuni cheie cu privire la viitorul Ucrainei. Referitor la conflictul din Donbas, Zelenskii a menționat că va pune pe primul loc viețile oamenilor și prin urmare nu ar fi dispus să lupte cu armele împotriva separatiștilor/Rusiei. Un răspuns și mai ambiguu l-a oferit la întrebarea adresată pe marginea modalității prin care va încerca să dezvolte economia Ucrainei. În acest sens, Zelenskii a specificat faptul că ar fi dispus să trateze inclusiv cu dușmanul pentru ca nimeni să nu mai moară. Astfel, în opinia lui, primul pas ar fi încetarea focului și (mai apoi) dezvoltarea Ucrainei. Ambiguitatea din limbajul său a rămas nestingherită și atunci când a fost întrebat dacă Ucraina are nevoie de aderarea la NATO și UE.

Nu mă duc niciodată să vizitez pe cineva dacă nu sunt invitat … Ar fi grozav să intri în [UE] și, dacă ar fi posibil, atunci eu, ca o persoană inteligentă … dar nu aș jigni pe alții, nici ei nu sunt niște nepricepuți. Am o întrebare cu privire la NATO. Ce este asta? Trupele care ne vor apăra de agresorii … Dacă va fi nevoie, ok, atunci voi negocia cu NATO. Cu toate acestea, ei (NATO) au astfel de condiții … Avem un război pe teritoriul nostru și acest lucru ne împiedică să intrăm în alianță”ix.

  1. Zelenskii lasă impresia că încă nu are un program politic, pe care să îl urmeze; de aici și modul superficial prin care tratează unele subiecte de interes maxim. Pentru a compensa lipsa unei agende clare, comediantul a lansat un anunț în mediul online prin care îi îndeamnă pe ucraineni să scrie cinci probleme, pe care le consideră urgent de rezolvat, sub pretextul că „vechii politicieni nu întreabă populația, promit o mulțime de lucruri, dar în fapt nu fac nimicx”.

  2. Atât presa din Ucraina, cât și analiștii, accentuează relația dintre Zelenskii și oligarhul Igor Kolomoiskii, patronul televiziunii unde comediantul își desfășoară activitatea. Astfel, circulă informații neoficiale conform cărora, de fapt, în spatele candidaturii comediantului ar sta Kolomoiskii. Conflictul din trecut, între oligarh și actualul președinte al Ucrainei este binecunoscut ucrainenilor. Timp de un an, imediat după începerea conflictului în estul Ucrainei, Kolomoiskii a deținut funcția de guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, după care și-a dat demisia pe fondul unui conflict cu privire la Ukrnafta, compania extractoare de țiței, pe care o deținea în aceea perioadă. La scurt timp, în Parlament a fost decisă privarea controlului acestuia asupra companiei și naționalizarea ei. Următoarea lovitură dată oligarhului a fost naționalizarea băncii deținută de Kolomoiskii, Privatbank, cea mai mare banca din Ucrainei la acea perioadă. Toate acestea au fost parte a politicii de de-oligarhizare a Ucrainei inițiată de președintele Petro Poroșenko, ca parte a unor promisiuni făcute ucrainenilorxi. De aceea, una dintre ipotezele cu privire la candidatura comediantului la alegerile prezidențiale rezidă în faptul că Zelenskii ar fi interfața unui conflict neterminat între Kolomoiskii și Poroșenko.

  3. Nu în ultimul rând, Volodomir Zelenskii este acuzat de o parte din presă de faptul că, în ciuda agresiunii regimului de la Kremlin asupra Ucrainei, își continuă afacerile în Rusia. Mai exact, studioul Kvartal 95 deținut de comediant ar depinde de un contract cu o companie ce își are activitatea în Rusia. Este vorba despre Green Film, o companie care, în conformitate cu descoperirile unor jurnaliști, ar fi beneficiat chiar și de bani din bugetul de stat al Federației Rusexii.

În ciuda dezavantajelor evidente pe care le prezintă Zelenskii, rapiditatea cu care actorul a urcat în ultimele sondaje animă săptămânile de campanie rămase. Acesta se interpune unei competiții care nu cu puțin timp în urmă părea un duel anticipat între Petro Poroșenko și Iulia Timoșenko. Deocamdată, este destul de dificil de calificat orientarea ideologică a acestuia. În declarațiile sale pot fi identificate atât elemente populiste, cât și cele ale unui candidat de centru, în aceeași măsură în care Zelinskii pare să nu aibă soluții clare la problemele de anvergură pe care le întâmpină Ucraina. Acum, că se află în topul sondajele, cu siguranță presiunea mediatică și a contracandidaților va crește asupra lui. Dacă va reuși sau nu să își mențină popularitatea rămâne de văzut. Totuși, s-ar putea ca imaginea politicianului anti-sistem să nu îi fie îndeajuns pentru a accede în turul secund.

Moldovan Anton


i http://ratinggroup.ua/ru/research/ukraine/nastroeniya_i_ocenka_ugroz_ukraincami.html

ii http://ratinggroup.ua/en/research/ukraine/monitoring_elektoralnyh_nastroeniy_ukraincev_yanvar_2019.html

iii http://ukraine-journal.de/benvenuto-presidente-auf-ukrainisch-ein-streich-zu-welchem-preis/

iv http://euromaidanpress.com/2019/01/05/125748/

v Ibidem

vi http://ukraine-journal.de/benvenuto-presidente-auf-ukrainisch-ein-streich-zu-welchem-preis/

vii Ibidem

viii https://dif.org.ua/article/za-pivroku-do-viboriv-reytingi-kandidativ-i-partiy-motivatsii-viboru-ochikuvannya-gromadyan

ix http://euromaidanpress.com/2019/01/05/125748/

x https://interfax.com.ua/news/election2019/557667.html

xi http://euromaidanpress.com/2019/01/05/125748/

xii https://www.radiosvoboda.org/a/schemes-news-zelenskyi-vyznav-biznes-v-rosiyi/29719542.html

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen − ten =