Maia Sandu și Andrei Năstase au fost înregistrați în calitate de candidați la funcția de deputat pentru circumscripțiile uninominale 33 și 50[i]

declaratii

Puțin peste o lună a mai rămas până la desfășurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, iar perioada de înscriere a candidaților este pe final. În această perioadă au fost înregistrați, oficial, în cursa electorală liderii Blocului electoral ACUM (Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate sau PAS și Andrei Năstase, liderul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr).

În data de 24 februarie 2019 sunt programate alegerile parlamentare din Republica Moldova. Aceste alegeri sunt importante din perspectiva faptului că ar putea să confere un nou suflu cursului de integrare europeană a țării, în cazul unui succes al Blocului „ACUM”, sau, dimpotrivă, să apropie și mai mult Republica Moldova de Federația Rusă, în cazul unei reușite sonore a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Perioada de final de înregistrare a candidaților ne aduce o surpriză în ceea ce privește înscrierea, la data de 14 ianuarie 2019, a Maiei Sandu în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția uninominală numărul 50[ii][iii][iv]. De ce este importantă candidatura liderului PAS pentru alegerile din 24 februarie curent? În primul rând, Maia Sandu reprezintă una dintre cele mai importante figuri politice din Republica Moldova în ultimii ani. Participarea liderului PAS la alegeri reprezintă o șansă importantă pentru a ajunge în viitorul legislativ al Republicii Moldova. Un alt aspect important este legat de faptul potrivit căruia Circumscripția numărul 50 este situată la vest de Republica Moldova. Practic, această circumscripție este alcătuită din cetățeni moldoveni ce vor vota de pe teritoriul unor state membre ale Uniunii Europene și a NATO.

Candidatura Maiei Sandu în circumscripția electorală numărul 50 are rolul de a mobiliza diaspora moldoveană

Mai multe dintre vocile din Republica Moldova susțin ideea potrivit căreia înaintarea candidaturii Maiei Sandu în calitate de deputat pentru circumscripția uninominală numărul 50 reprezintă o încercare a liderilor Blocului ACUM de a mobiliza diaspora moldovenească pentru alegerile din 24 februarie[v]. Această mișcare poate fi una inteligentă a membrilor Blocului ACUM în încercarea de a obține rezultate cât mai bune în cadrul alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019. Maia Sandu a beneficiat de susținere în cazul alegerilor prezidențiale din 2016 în statele care formează circumscripția uninominală numărul 50 pentru alegerile parlamentare de luna viitoare.

Maia Sandu nu va avea concurență la alegeri în circumscripția 50

În linii mari, analiștii sunt de opinie că Maia Sandu nu va avea concurență în circumscripția sa la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. Toată problema legată de candidatura liderului PAS în această circumscripție electorală este legată de numărul de voturi pe care Maia Sandu îl va acumula în favoarea sa. Potrivit unor analiști o prezență bună la vot ar mai adăuga 1-2 locuri pe listă, pe lângă cel câștigat de Maia Sandu[vi].

Maia Sandu candidează și de pe listele Blocului electoral „ACUM”

Un aspect interesant cu referire la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este faptul potrivit căruia liderul PAS va candida la alegerile parlamentare și de pe lista Blocului Electoral „ACUM”[vii]. În cadrul acestei liste Sandu se află pe prima poziție fiind secondată de Andrei Năstase, liderul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr. Acest aspect este important deoarece Maia Sandu a candidat în cadrul circumscripției 50 pentru funcția de deputat în viitorul legislativ al Republicii Moldova.

Andrei Năstase a fost înregistrat în circumscripția uninominală 33

Andrei Năstase, liderul Partidului Platformă Demnitate și Adevăr a fost înregistrat oficial în competiția electorală vineri, 11 ianuarie 2019. Spre deosebire de colega sa copreședintă a Blocului „ACUM”, liderul PPDA a ales să candideze pentru funcția de candidat pe circumscripția 33, Suburbii Sud (Chișinău). Aici, candidatul Blocului „ACUM” va avea parte de concurență din partea lui Constantin Țuțu (deputat din partea PDM)[viii]. În această circumscripție vom avea parte de o campanie și de o luptă interesante.

Candidaturile lui Andrei Năstase și a Maiei Sandu se înscriu într-un șir de evenimente care vor face alegerile din 24 februarie 2019 ceva mai interesante. Aceste mișcări trebuie văzute ca fiind parte a unei strategii electorale menită să îmbunătățească pozițiile Blocului „ACUM” în cadrul alegerilor de luna viitoare. Înaintarea candidaturii Maiei Sandu pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală numărul 50 are rolul de a mobiliza diaspora în cadrul viitoarelor alegeri.

Gheorghe Cazacu


[i]http://diez.md/2019/01/14/doc-maia-sandu-si-andrei-nastase-au-fost-inregistrati-de-cec-la-alegerile-parlamentare-din-februarie-2019/.

[ii] http://diez.md/2019/01/11/de-ce-maia-sandu-nu-candidat-contra-lui-plahotniuc-la-nisporeni-lidera-pas-nu-merita/.

[iii]https://radiochisinau.md/maia-sandu-inregistrata-in-calitate-de-candidat-la-functia-de-deputat—80721.html?fbclid=IwAR2TFF7HQlUL1PcDdQuRyQULkVNeFqQ56Am2o3425UulnzH1oDegRi5Mbvs.

[iv] http://evzmd.md/politica/268-politic/83579-pre%C8%99edintele-pas,-maia-sandu-a-fost-inregistrata-de-cec.html.

[v]https://adevarul.ro/moldova/politica/maia-sandu-mers-circumscriptia-nr50-dorim-castigam-alegerile-1_5c37ad64df52022f757685de/index.html.

[vi]http://diez.md/2019/01/03/parlamentare-2019-cele-mai-interesante-si-mai-tari-potentiale-dueluri-din-circumscriptii/.

[vii]https://www.realitatea.md/maia-sandu-a-fost-inregistrata-in-calitate-de-candidat-la-func-ia-de-deputat-pentru-circumscrip-ia-uninominala-numarul-50_89530.html.

[viii]http://diez.md/2019/01/03/parlamentare-2019-cele-mai-interesante-si-mai-tari-potentiale-dueluri-din-circumscriptii/.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × 3 =