De ce ar fi periculos ca limba rusă să primească statutul de limbă oficială în Republica Moldova

Moldova

În urmă cu câteva zile pe Facebook a apărut o știre în care se menționa faptul potrivit căruia un polițist moldovean a oprit, în orașul Cimișlia din sudul Republicii Moldova, un cetățean[i] care, potrivit spuselor polițistului a depășit limita de viteză[ii]. Incidentul a atras atenția multor dintre cetățenii Republicii Moldova deoarece, în timpul intervenției sale, polițistul, din câte se știa la acel moment, a refuzat să vorbească șoferului în limba rusă. Acum însă, știm cu siguranță că nu a fost așa, polițistul încercând să dea explicații șoferului în limba rusă[iii].  Acest incident a stârnit o serie de discuții în mediul online și o serie de reacții pe marginea acestui eveniment. Unii dintre cei ce s-au exprimat pe tema acestui incident au lăudat acțiunea polițistului (despre care se credea) că nu a vorbit în limba rusă. În același timp însă, unele voci, precum bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, au criticat acțiunea polițistului. Alții, precum Valeriu Ostalep[iv], vice ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (2005-2009), au susținut ideea potrivit căreia limba rusă ar trebui să primească statut de limbă de stat în Republica Moldova[v][vi]. Tot în același timp, unii analiști precum Andrei Popov consideră că evenimentul în cauză va influența într-o anumită măsură campania electorală din Republica Moldova[vii].

Pe scurt despre incidentul inițial dintre polițist și șofer

Din resursele de știri, precum și din filmarea integrală a incidentului reiese foarte clar faptul că polițistul a încercat să îi explice, în limba rusă, șoferului faptul depășirii limitei de viteză pe carosabil de către acesta[viii]. Pe înregistrare se vede foarte clar faptul că polițistul i-a explicat șoferului de ce a fost tras pe dreapta și i-a cerut permisul de conducere și actele necesare pentru control, lucru pe care șoferul a refuzat să îl facă.

Reacțiile la acest eveniment au fost diferite

Imediat după ce știrea a apărut pe internet, nu au întârziat să apară reacțiile pe marginea acestui eveniment. Dacă unii dintre internauți au lăudat atitudinea polițistului, Irina Vlah a criticat faptul că polițistul (așa cum se credea inițial) a refuzat să vorbească în limba rusă. În criticarea poziției luate de Ministerul Afacerilor Interne (M.A.I.)[ix] cu privire la incidentul de sâmbătă, Bașcanul Găgăuziei a considerat că „Ministerul s-a grăbit cu reacția” și că ar fi „corect ca angajații poliției să vorbească în limba în care vorbesc șoferii. Nu este vorba că a încălcat regulile circulației rutiere sau nu, este vorba de în ce limbă vorbea omul”, a declarat Irina Vlah[x].

Valeriu Ostalep propune ca limba rusă să fie limba de stat în Republica Moldova[xi][xii]

Un eveniment mult mai important decât incidentul în sine și care derivă de la întâmplarea în care au fost implicați polițistul și șoferul, a avut loc în data de 15 ianuarie 2019. Valeriu Ostalep, personaj politic ce a ocupat, între 2005-2009, funcția de vice ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a făcut o declarație prin care atinge o temă destul de sensibilă în Moldova și anume chestiunea rupturii care se adâncește între vorbitorii de limbă rusă și (o parte dintre) cei ce vorbesc limba română (sau moldovenească după cum numesc mulți moldoveni limba română). Acesta a propus ideea ca limba rusă să primească statut de limbă oficială (de stat) în Republica Moldova. Pe rețelele de socializare, Ostalep menționa că „nimeni nu neagă nevoia de a cunoaște limba moldovenească, calm, fără isterie, durere și nebunie. Dar pentru dezvoltarea statului și trecerea de la sălbăticie și agresiune la comunicare civilizată unul cu celălalt, limba rusă ar trebui să fie fixată ca limbă de stat[xiii].  De asemenea, Ostalep insistă asupra ideii că ridicarea limbii ruse la rangul de limbă de stat în Republica Moldova reprezintă o necesitate pentru statul moldovenesc și o măsură care să aducă beneficii Republicii Moldova[xiv]. Punerea în aplicare a unei astfel de idei este una destul de periculoasă pentru societatea din Republica Moldova. Despre asta vom discuta în cele ce urmează.

Acordarea limbii ruse a statutului de limbă de stat în Republica Moldova va alimenta mișcările separatiste din Transnistria și din Găgăuzia

Divizarea pe criterii etnico-lingvistice a Republicii Moldova este un lucru cunoscut. Scindarea societății din această țară se poate observa în modul cel mai flagrant atunci când analizăm rezultatele alegerilor parlamentare din ultimii 10 ani, precum și în cadrul scrutinului prezidențial din anul 2016. Începând cu anul 2009, se observă foarte clar împărțirea voturilor cetățenilor Republicii Moldova între partide și candidați ce susțin orientarea europeană a Republicii Moldova și cei ce susțin necesitatea apropierii țării de Federația Rusă. Divizarea clară a voturilor între cele două tabere se observă în cadrul alegerilor parlamentare din iulie 2009[xv][xvi], noiembrie 2010[xvii][xviii], noiembrie 2014[xix][xx], precum și în cazul alegerilor prezidențiale din anul 2016[xxi]. Toate aceste scrutine din ultimii 10 ani ne arată faptul că ruptura dintre vorbitorii (o parte dintre aceștia) de limbă română și cei de limbă rusă este pe cale să devină ireversibilă. Pe lângă faptul că acordarea limbii ruse a statutului de limbă de stat va agrava situația interetnică destul de șubredă, aceasta va favoriza tendințele separatiste din Transnistria și din Găgăuzia.

Problema cu propunerea făcută de către Valeriu Ostalep nu este legată doar de posibilitatea ca limba rusă să primească statutul de limbă de stat în Republica Moldova, ci este legată de faptul că o astfel de idee pusă în practică va constitui o amenințare la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și la adresa statalității Republicii Moldova.

Propunerea făcută de către Valeriu Ostalep nu este o primă astfel de propunere care să insiste asupra ideii de a acorda limbii ruse statutul de limbă de stat în Republica Moldova. Vom aduce în discuție un eveniment petrecut relativ recent, în 2018, în care PSRM a făcut publică intenția de a iniția un proiect de lege care să prevadă acordarea limbii ruse a statutului „oficial de limbă de comunicare între națiuni” în Republica Moldova[xxii][xxiii]. Această inițiativă este una deosebit de periculoasă deoarece poate duce la escaladarea tensiunilor etnice din Republica Moldova și să destabilizeze situația din această țară. Mai mult de atât, punerea în practică a unei astfel de idei ar putea favoriza separatismul din Transnistria și Găgăuzia. De asemenea, trebuie menționat faptul potrivit căruia acordarea statutului de limbă de stat limbii Ruse ar putea face ca doleanțele liderilor din Transnistria și Găgăuzia să fie din ce în ce mai multe și să ducă, într-un final, la încercări ale acestor lideri de a obține autonomie de plină față de Chișinău. Un alt aspect foarte important este acela că, în eventualitatea acordării limbii ruse a statutului de limbă de stat a Republicii Moldova, statul moldovean se va pomeni într-o dependență și mai mare față de Federația Rusă.

Gheorghe Cazacu


[i] https://adevarul.ro/moldova/actualitate/video-politist-refuzat-vorbeasca-limba-rusa-locuitor-gagauziei-ca-cetatean-rmoldova-vorbiti-limba-stat-1_5c3cc320df52022f759d0710/index.html.

[ii] http://1news.md/video/65054-rasshirennoe-video-yazykovogo-konflikta-v-chimishlii-policeyskie-govoryat-s-voditelem-iz-gagauzii-po-russki.html.

[iii] http://1news.md/video/65054-rasshirennoe-video-yazykovogo-konflikta-v-chimishlii-policeyskie-govoryat-s-voditelem-iz-gagauzii-po-russki.html.

[iv] http://moldovenii.md/md/people/1269.

[v] https://noi.md/ru/obshhestvo/ostalep-russkij-yazyk-dolzhen-imeti-status-gosudarstvennogo-v-moldove.

[vi] http://aif.md/ostalep-russkij-jazyk-dolzhen-imet-status-gosudarstvennogo/.

[vii] http://nokta.md/%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D0%B1-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B3/.

[viii] https://www.publika.md/rasturnare-de-situatie-in-cazul-politistului-din-gagauzia-acesta-a-vorbit-in-limba-rusa-video-integral_3031101.html.

[ix] https://unimedia.info/ro/news/e0e5cba62b5f4a01/reactia-mai-la-cazul-politistului-care-a-refuzat-sa-vorbeasca-in-rusa-cu-un-sofer-acest-angajat-a-procedat-exact-conform-legislatiei-in-vigoare.html.

[x] https://unimedia.info/ro/news/cae026e7057718d0/video-irina-vlah-a-venit-cu-o-reactie-la-declaratiile-facute-de-mai-cu-privire-la-politistul-care-a-refuzat-sa-vorbeasca-in-limba-rusa-cu-un-sofer.html.

[xi] http://aif.md/ostalep-russkij-jazyk-dolzhen-imet-status-gosudarstvennogo/.

[xii] https://www.kp.md/online/news/3355239/.

[xiii] https://noi.md/ru/obshhestvo/ostalep-russkij-yazyk-dolzhen-imeti-status-gosudarstvennogo-v-moldove.

[xiv] http://1news.md/news/64830-ostalep-russkiy-yazyk-dolzhen-imet-status-gosudarstvennogo-v-moldove.html

[xv] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/20092/.

[xvi] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/20092/info/.

[xvii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2010/.

[xviii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2010/info/.

[xix] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2014/.

[xx] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2014/info/.

[xxi] http://www.e-democracy.md/elections/presidential/2016/.

[xxii] https://moldova.europalibera.org/a/29273437.html.

[xxiii] https://radiochisinau.md/psrm-vor-ca-limba-rusa-sa-aiba-statut-oficial-de-limba-de-comunicare-intre-natiuni-in-rmoldova—69189.html?fbrefresh=1528201235.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

3 × 3 =