Republica Moldova a acuzat Fundația finanțată de Rusia „Dialogul Deschis” de sabotaj

dialog

În ultima perioada de timp o atenție deosebită a fost acordată Fundație ”Dialog Deschis” (FOD) în frunte cu Ludmila Kozlowska în privința căreia a fost pornită ancheta. În legătură cu aceasta, a fost formată o comisie parlamentară specială, condusă de deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Igor Vremea pentru investigarea cazului. La data de 16 noiembrie 2018 Comisiei de anchetă a prezentat Raportul integral al cazului FOD în care figurează liderii partidelor extraparlamentare Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate – PAS) și Andrei Năstase (Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – PPDA). Acest lucru a fost declarat de către președintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu, la finalul audierilor parlamentare cu privire la problema interferenței externe în afacerile interne ale țării. Rezoluția comisiei speciale menționează că fondul respectiv a primit asistență financiară din partea Rusiei (peste 2 milioane de euro) în locul lui Vyacheslav Platon, care a fost condamnat în Republica Moldova până la 18 ani de închisoare pentru spălarea banilor – a comunicat apostrophe.ua.

Succint despre activitatea Fundației ”Open Dialog”

Activitatea de baza a organizației este oferirea ajutorului și asistența persoanele care sunt persecutați de fostul regim URSS și activitatea legată de promovarea drepturilor omului. Dar, dacă ne uităm cu atenție la activitatea fondului, putem observa niște procese financiare dubioase – finanțarea „Dialogului deschis” de către companiile suspecte și conexiunile cu oligarhii din republicile post-sovietice. FOD a fost implicat în scandalul care s-a desfășurat lângă oligarhului kazah Mukhtar Ablyazov, care a furat învinuit în 6 miliarde de dolari de la poporul kazah și a fugit în Occident.

În anul 2017 analiștii portalului „Coloana Rusă V în Polonia“, care monitorizează în mod activ influența Rusiei în țară, a pregătit un raport care prezintă geneza apariția fondului „Dialog Deschis“ și legăturile a acestuia.

 

Fig 1. Schema simplificată a mediului de afaceri al lui Peter Kozlowsky în Crimeea și Rusia cu implicația fondației Dialogului deschis cu cote în mii de zloți.

 

Așa dar, potrivit „Coloana Rusă V în Polonia“ în perioada de la înființarea fondului până la sfârșitul anului 2016, ”Dialogul Deschis” a colectat un total de 6.600.000 de zloți, aproximativ 1,5 milioane de euro iar atunci când au fost întrebați despre sursele de finanțare, reprezentanții fondului au răspuns că banii au fost colectați din donații colectate de pe stradă și donații de la organizații de prestigiu. Cu toate acestea, potrivit analiștilor, aceasta este doar o parte a venitului fondului. Cifrele demonstrează că „Dialogul Deschis” este de fapt o fundație de tip famil, care la 4/5 este finanțată de mediul familial și de afaceri al antreprenorului Peter Kozlowsky care este fratele președintelui fundației Lyudmila Kozlowska. Raportul „Coloana Rusă V în Polonia“ conține, de asemenea, o listă a altor donatori.

Așa dar, caracterul suspicios al FOD a atras atenția autorităților din Moldova și anume fondurilor din care este finanțat acest. Întrebarea este de ce anume acum s-a întâmplat așa ca a fost formată comisia specială pentru investigarea cazului FOD și cum acest lucru este legată cu viitoarele alegeri parlamentare din februarie 2019 și schimbării orientării din pro-europeană în pro-Moldova?

Ce a contribuit la acțiunile autorităților Republicii Moldova împotriva FOD?

Comisia parlamentară specială a anunțat rezultatele investigării activităților desfășurate de Fundația Rusă ”Dialogul Deschis” pe teritoriul Republicii Moldova. Membrii comisiei au stabilit că Fundația „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și fondatoarea acesteia, Ludmila Kozlowska, ar fi beneficiat de plăți din zone offshore, cu proveniență dubioasă. Fundația ar fi fost finanțată implicit din schema de spălare a banilor „Laundromat”, dar și din frauda bancară produsă în Moldova. Fundația „Dialogul Deschis” a desfășurat activități de sabotaj împotriva Moldovei cu implicarea politicienilor de opoziție și a activiștilor civici. O astfel de concluzie este cuprinsă în raportul comisiei speciale a parlamentului Moldovei, care a fost discutat vineri, 16 noiembrie. De asemenea, Comisia a concluzionat că ”Dialogul Deschis” a finanțat partidele de opoziție pro-europene – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), conduse de Maia Sandu și Demnitate și adevăr – (DA), sub conducerea lui Andrei Năstase – DW.

Decizia de a crea comisia specială pentru investigarea activităților FOD în Moldova a fost luată în octombrie, după ce presa locală a afișat informațiile privind  deportarea din Polonia a fondatorului și șefului fundației Lyudmila Kozlowska precum și legăturile a acesteia cu partidele extraparlamentare pro-europene PAS și DA.

Încă din luna august anului curent resursele mass-media apropiată Partidului Democrat din Moldova a declarat că ”Dialogul Deschis” a urmărit interesele ”Raiderului nr. 1 în CSI” omului de afaceri Veacheslav Platon care a fost condamnat în 2016 pentru fraudă și spălare de bani. ”FOD a încercat să prezinte pe Platon ca victimă a represiunii politice, fiind prezentată ca persoană a cărei drepturi au fost încălcate. Acest lucru a fost făcut pentru a induce în eroare structurile UE”, – a declarat deputatul Partidului Democrat, Igor Vremea, prezentând raportul privind activitatea comisiei speciale în data de 16 noiembrie.

Potrivit deputatului, acuzațiile mass-media împotriva FOD și a liderului acesteia au fost confirmate. Cu ajutorul și prin intermedia FOD serviciile speciale ale statelor străine au implementat acțiunile de sabotarea împotriva autorităților de stat ale Republicii Moldova, a declarat Vremea. Potrivit lui, în diferite structuri europene Kozlowska a promovat documente care au conținut  critic la adresa conducerii Republicii Moldova. Iar partidele de opoziție de dreapta, PAS și DA, au primit finanțare din partea FOD care nu a fost declarat. O parte din activitatea comisiei a fost efectuată în regim privat „din cauza informațiilor secrete conținute în documente”.

Membrii comisiei au sugerat biroul procurorului de a studia cu atenție raportul menționând ”că este posibil ca persoanele care apar în raportul final, a încălcat legea Republicii Moldova și trebuie să fie aduși în fața justiției.”

Într-un comunicat a Ludmila Kozlowska a declarat că autoritățile moldovenești au atras atenția asupra FOD atunci când UE a impus restricții financiare pentru nerespectarea drepturilor omului. „Atunci totul s-a schimbat, ei au început să declare că noi ne implicăm în politica Moldovei și dezinformăm reprezentanților Parlamentului European și ai Comisiei Europene”. În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a decis să suspende asistența financiară în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

În plus, fundației afirmă că „Una dintre principalele sarcini ale organizației noastre este de a solicita sancțiuni financiare împotriva guvernelor, înghețarea asistenței financiare din partea UE, a Fondul Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale în cazul încălcării drepturilor omului, a libertăților civile și a lipsei de reforme reale”. Organizațiile pentru drepturile omului, reamintesc autorii declarației, nu interferează cu afacerile interne ale statelor, ci „indică încălcare a drepturilor și obligațiilor internaționale de către reprezentanții  statelor”.

Agitația înainte de alegerile din Moldova

Din perspectiva fostului reprezentant al Moldovei la Consiliul Europei, analist politic Alexei Tulbure, constatările comisiei parlamentare speciale derivă din obiectivele conducerii Republicii Moldova de a lichida oponenți la alegerile parlamentare care vor avea loc în februarie 2019. „Ei doresc să elimine din alegeri un adevărat concurent – partidul DA și liderul său Andrei Năstase – a comunicat Alexei Tulbure pentru DW – El va fi acuzat că are legături cu FSB și finanțarea ilegală a partidului din străinătate“ Autoritățile se vor teme să elimine pe Maya Sandu în același mod care este mai cunoscută în Europa și în SUA, a prezis Tulbure.

În Moldova deja a avut loc situația în care, chiar în ajunul alegerilor parlamentare, candidatul a fost eliminat din alegerile fiind acuzat de finanțarea ilegală a partidului său. În 2014, cu puțin timp înainte de vot, Partidul nostru a fost eliminat din alegeri, condus de Renato Usatîi.

Semnificația investigației FOD și consecințele socio-politice

Activitatea înainte de alegeri  parlamentare. Oare când este cel mai bine de a arăta faptul că Partidele din Moldova își îndeplinesc datoria fața de stat și cetățenii țării? Evident că înainte de alegerile, atunci când atenția alegătorilor este îndreptată spre activitatea a acestora. Însă totul nu este atât de simplu și evident cum se pare din prima vedere. Faptul că președintele comisiei este Deputatul din Partidul Democrat Igor Vremea care în urma investigației deodată găsește dovezile legăturilor a FOD și partidelor extraparlamentare PAS și DA. Vă amintim ca partidele pro-europene PAS și DA practic se află într-un conflict de interese acut cu Partidul Democrat care și-au schimbat direcția din pro-europeană în pro-Moldova – pentru mai multe detalii Cazul Transnistria sau cum Moldova încearcă să stea pe doua scaune.

Cu toate acesta cum a fost menționat și mai sus, FOD organizația care promovează drepturile omului și probabil că Republica Moldova este un loc perfect în care FOD ar putea să și promoveze activitatea. Însă cu toate acesta activitățile a acestea sunt foarte deranjante pentru autoritățile Republicii Moldova care doresc să lichideze sursa disconfortului și cum se face acest lucru, se continua aplicare politici agresivi însă acum ea are caracter dublu, asupra UE ci și în privința Federației Ruse. Acest scenariul are un impact major asupra procesului electoral cât și rezultatele a alegerilor  parlamentare. Acuzarea că partidele pro-UE din Moldova sunt finanțați de către fonduri rusești, pare a fi o soluție foarte bună pentru instalare vectorului pro-Moldova.

Lucrul care este destul de important este faptul că cazul FOD este mediatizat din diferite  perspective favorabile pentru forța de conducere, indiferent de țară. Așa dar, pentru Polonia FOD a fost finanțat din partea Ucrainei, pentru Ucraina din Federația Rusa iar în cazul  Moldovei, Rusia finanțează partidele pro-europene ce practic este paradoxal, combinarea incompatibilului. FOD a devenit un instrument în eliminare concurenților în ajunul alegerilor parlamentare. Este clar că FOD are o implicație politică și scheme financiare dubioase dar  faptul că este prezentat superficial permite partidelor să profiteze de acest lucru urmărind interesele proprii. FOD a contribuit la suspendarea ajutorului din partea UE – Moldova pierde bani. Acest lucrul a întărit activitate autorităților  împotriva fundației și Lyudmila Kozlowska.

Și în final Conform studiului recent realizat de Institutul Republican Internațional, organizație cu sediul central la Washington președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și șeful statului, Igor Dodon, se află în topul politicienilor care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației. Studiul mai relevă că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 24 la sută dintre cetățeni ar vota pentru Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 32 la sută – pentru PSRM. Aceste date arata că Partidul Democrat al Moldovei are un rating destul de scăzut (12%), acțiunile implementate împotriva PAS și DA ar putea să influențeze pozitiv rezultatele alegerilor pentru ei, ceia ce va contribui la păstrarea locurilor în parlament și conservarea puterii.

Gheorghe Guminiuc

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eight + 19 =