O nouă formațiune politică, Convenția Euro-Unionistă, va participa la alegerile legislative din 24 februarie 2019

Convenția EuroUnionistă

Alegerile parlamentare din februarie din Republica Moldova vor avea parte de un element de unicitate în comparație cu celelalte scrutine din ultimul deceniu. Noutatea este dată de faptul că, în cadrul unei conferințe de presă din data de 28 noiembrie curent, membri ai Convenției Euro-Unioniste au anunțat publicul din Republica Moldova privitor la intenția acestei formațiuni, care promovează cultura română, unionismul și integrarea europeană a Moldovei, la viitoarele alegeri[i].

Acest eveniment este unul destul de important pentru campania electorală ce va începe după revelion în Republica Moldova. Importanța acestei știri este dată de faptul că intrarea unei formațiuni unioniste în cursa electorală din Republica Moldova va diversifica mesajele pe care alegătorii moldoveni le vor auzi de la potențialii aleși în perioada electorală. Totodată însă, mesajul unionist și de promovare a românismului trebuie privit în contrapondere cu programul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și cel promovat de către președintele Igor Dodon.

Câte cuvinte despre noua formațiune politică

Convenția Euro-Unionistă este o formațiune alcătuită dintr-o serie de personalități importante pentru cultura din R. Moldova. Din cadrul acestei organizații fac parte o serie de istorici precum Ion Negrei sau personalități precum Anatol Țăranu (fost deputat în primul legislativ al Republicii Moldova[ii][iii]). Apariția acestei formațiuni este datorată nevoii de a acoperi necesitățile publicului unionist din Republica Moldova și de a oferi acestui segment al alegătorilor moldoveni posibilitatea de a alege un partid mai apropiat de opțiunile lor. Printre alte scopuri ale acestei formațiuni politice se numără promovarea românismului și a integrării europene a Moldovei[iv].

Convenția Euro-Unionistă din Republica Moldova este reprezentată de către Mișcarea Civică Europeană, Asociația Pedagogilor Unioniști, Asociația Istoricilor, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Centrul Social-Politic European, Asociația Națională a Oamenilor de Creație, Fundația „Turnul Dezrobirii Basarabiei”, Asociația „Sfântul Închisorilor, Noul Mucenic Valeriu Gafencu”, Asociația Republicană a Participanților la Războaie, Comitetul de salvare a complexului memorial „Cimitirul Eroilor”, Asociația pentru Sprijinirea Basarabiei din Paris, Partidul Național Liberal și Partidul Verde Ecologist[v].

Unele aspecte cu privire la mesajul promovat de Convenția Euro-Unionistă din Republica Moldova

Așa cum am putut observa din resursele media care au analizat această știre, unul dintre obiectivele importante ale acestei organizații politice ar fi Convenția Euro-Unionistă din R. Moldova. Totodată însă, tematica acestei „Convenții” cuprinde o serie de subiecte importante pentru statul moldovean. Un aspect important din agenda acestei formațiuni este legat de impedimentele existente în calea dezvoltării identității românești în R. Moldova. În această ordine de idei, se cuvine a aminti faptul că membrii „Convenției” discută chiar despre o „suprimare” a identității românești. Un subiect important al acestei organizații legat despre compromiterea vectorului european de către politicienii moldoveni. De asemenea, Convenția Euro-Unionistă din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea și cu privire la degradarea calității guvernării în Moldova[vi][vii].

Mișcare electorală care este importanță din perspectiva că poate pune bazele unei dezbateri publice mai ample în Moldova

Această știre nu este importantă doar din cauza faptului că formațiunea avută în vedere în cadrul acestui articol este o organizație unionistă. Într-adevăr, faptul că în campania din Republica Moldova se înscrie o formațiune care are două obiective foarte clare – integrarea europeană și unionismul – este o noutate care îi bucură pe unioniștii din Republica Moldova și care, posibil, va strânge un anumit număr de voturi din partea alegătorilor moldoveni. Cu alte cuvinte, trebuie înțeles faptul că în campaniile electorale din ultima vreme de dincolo de Prut nu a fost înregistrată nicio formațiune care să aibă tema unionismului ca obiectiv declarat în agenda electorală a vreunei formațiuni politice din Moldova. Singurul caz în care un lider politic cu viziuni unioniste a participat în cadrul unui scrutin a fost cel al lui Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal din Moldova, cel care a mărșăluit pe tema necesității reunirii cu România în cadrul alegerilor prezidențiale de acum doi ani. Atunci însă, opțiunea unionistă nu a „prins” la public, cedând,  în cele din urmă variantei integrării europene promovate de Maia Sandu, precum și „partidei rusești” a lui Igor Dodon.

Ceea ce este mai important de precizat și de înțeles din această poveste este faptul că intrarea în cursa electorală a acestei formațiuni politice înseamnă, de fapt, apariția unui nou tip de discurs care se va situa în opoziție cu programul politic al PSRM, partid care, așa cum știm cu toții, este cel mai înverșunat adversar al unionismului în Republica Moldova. Introducerea tematicii unioniste reprezintă, consider eu, o replică, sau, mai bine spus, o încercare de a testa răbdarea și abilitatea politică a lui Igor Dodon. De asemenea, discursul unionist va oferi o anumită coloratură campaniei electorale care stă să înceapă în Republica Moldova.

Noutatea înscrierii unei astfel de formațiuni în alegerile parlamentare de anul viitor din Republica Moldova este dată de faptul că acei alegători moldoveni care se pot considera unioniști vor avea o nouă formațiune pe care să o poată vota la următoarele alegeri. Acest aspect a fost anunțat, în cadrul unei conferințe de presă din 28 noiembrie, de către analistul politic Valentin Dolganiuc. Din primele informații disponibile, pare a fi destul de clar faptul că această formațiune politică și-a stabilit un grup țintă căruia să i se adreseze în cadrul următoarelor alegeri parlamentare. Segmentul de interes pentru această formațiune politică este reprezentat de acei cetățeni ai Republicii Moldova care văd viitorul teritoriului dintre Prut și Nistru în componența României. De asemenea, din informațiile care ne parvin din presa din Republica Moldova, Convenția Euro-Unionistă își va concentra discursul asupra ideii unionismului, asupra promovării românismului, a identității românești în rândul alegătorilor din Moldova.

Un aspect foarte important privitor la intrarea Convenției Euro Unioniste în campania electorală este legat de faptul că această formațiune va contribui atât la promovarea culturii române în rândul cetățenilor Republicii Moldova și, totodată, va duce la polarizarea alegătorilor între opțiunile unionistă, europenistă și eurasiatică la următoarele alegeri. Totodată, mesaje asemănătoare celor promovate de Convenția Euro-Unionistă se pot constitui drept o contrapondere mesajelor moldoveniste și pro ruse promovate, în principal, de Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Ceea ce diferențiază această formațiune unionistă de alte structuri similare sau de anumiți politicieni din Partidul Liberal și Liberal-Democrat care ar fi pe o lungime de undă cu membrii convenției, este faptul că această formațiune vine cu membri care reprezintă elitele culturale și mediul academic din Republica Moldova. „Convenția” conferă, așadar, mesajului unionist o componentă academică prin cooptarea unei personalități precum Ion Negrei[viii], un cunoscut istoric de dincolo de Prut.

Cazacu Gheorghe


[i] http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=54022.

[ii] https://voceabasarabiei.md/politic/item/8222-conventia-euro-unionista-isi-anunta-participarea-la-parlamentare.

[iii] https://timpul.md/articol/convenia-euro-unionista-si-anunta-participarea-la-parlamentare-137515.html.

[iv] http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=54022.

[v] http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=54022.

[vi] https://www.ziarulnational.md/live-video-personalitati-de-la-chisinau-anunta-despre-crearea-conventiei-euro-unioniste-din-r-moldova/?fbclid=IwAR3wVI__YNj6TFLueqeMZxbAMgILc1rJi6izmDrg2Vz_XNtDcOfXAnRjK00.

[vii] https://voceabasarabiei.md/politic/item/8222-conventia-euro-unionista-isi-anunta-participarea-la-parlamentare.

[viii] https://www.ziarulnational.md/live-video-personalitati-de-la-chisinau-anunta-despre-crearea-conventiei-euro-unioniste-din-r-moldova/?fbclid=IwAR3wVI__YNj6TFLueqeMZxbAMgILc1rJi6izmDrg2Vz_XNtDcOfXAnRjK00.

Un comentariu

  1. Nu e adevarat…obiectivul acestei formatiuni aparute peste noapte este sa fure din voturile adevaratului partid unionist din Moldova, Partidul Unitatii Nationale,condus de Anatol Salaru si de Ana Gutu…si astfel sa il slabeasca…

Transmiteti un mesaj

six − two =