Neutralitatea Republicii Moldova servește intereselor geostrategice ale Federației Ruse

Moldova

Tematica referitoare la statutul de neutralitate a Republicii Moldova este una importantă pentru securitatea acestei țări, precum și pentru modul în care politicienii de la Chișinău vor desfășura politica externă în viitor. Subiectul în cauză pare să fie unul destul de sensibil, mai ales dacă ne gândim la faptul că această temă de dezbatere atinge interesele geostrategice ale Federației Ruse.

Multe voci avizate susțin ideea că statutul de neutralitate a Republicii Moldova servește intereselor geostrategice ale Federației Ruse. Din această perspectivă am considerat necesar să amintesc câteva opinii care discută despre statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Este foarte interesant de analizat această chestiune din perspectiva rațiunilor geopolitice.

În cadrul articolului de față, voi discuta despre câteva dintre opiniile din care reiese faptul potrivit căruia statutul de neutralitate a Republicii Moldova servește intereselor Rusiei. Scopul cu care fac acest lucru este acela că trebuie să înțelegem că situația din Moldova este cu mult mai complicată decât credem noi, cei ce locuim în România. Un aspect foarte interesant de precizat este faptul că astfel de discuții apar cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie 2019. Miza unor astfel de discuții în această perioadă este una electorală și anume încercarea unor politicieni precum președintele Igor Dodon de a face un pic de campanie Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (formațiune politică ce l-a ajutat, în 2016, să ajungă în cea mai înaltă funcție din stat). Dacă aveți interes puteți consulta ediția tipărită a ziarului „Socialiștii” (oficiosul P.S.R.M.), publicație în care veți vedea că ideea de neutralitate a Republicii Moldova susținută de Igor Dodon se îmbină foarte bine cu încercările sale de a apropia Moldova de Federația Rusă, precum și cu inițiativa P.S.R.M. de a crea în Moldova un sistem de guvernare de tip prezidențial[i]. Toate aceste teme au o puternică legătură între ele în sensul că reprezintă partea unui plan prin care P.S.R.M. încearcă să obțină puterea în Republica Moldova și să o păstreze în zona de influență a Federației Ruse

Analiștii moldoveni consideră statutul de neutralitate drept un element de interes geopolitic pentru Rusia

Mai multe analize din Republica Moldova, precum și din România arată faptul potrivit căruia neutralitatea Republicii Moldova servește intereselor geostrategice ale Rusiei și menține Moldova pe „orbita rusească”. În cadrul unor analize se discută despre faptul că, prin instituirea statutului de neutralitate se creează situația în care Moldova devine „un stat tampon” între Rusia și N.A.T.O., iar Kremlinul este avantajat de această stare de fapt[ii]. Pornind de la această idee, putem observa faptul că unii dintre cei ce s-au exprimat pe această temă au ajuns la concluzia că ideea neutralității a fost „băgată pe gât” de către Federația Rusă Republicii Moldova[iii]. Aceiași susțin că legea fundamentală din Republica Moldova din 29 iulie 1994 a fost redactată la Kremlin[iv]. De asemenea, trebuie remarcat faptul că unele cercetări academice în care a fost analizată, mai mult, ideea neutralității Republicii Moldova evocă faptul că, în eventualitatea unei integrări a Transnistriei în Republica Moldova, Rusia ar putea recunoaște acest fapt cu condiționarea autorităților de la Chișinău de a menține neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Acest fapt ar scuti Kremlinul de grijile referitoare la aprofundarea integrării europene a Republicii Moldova și ar oferi acestei țări fie statutul de „stat tampon” între N.A.T.O. și Rusia fie ar menține Moldova ca parte componentă a zonei tradiționale de influență a Rusiei[v]. Așa cum putem observa, nu puține sunt vocile care consideră că ideea de neutralitate a Moldovei surâde Federației Ruse în plan geostrategic. Un alt argument în acest sens ne este oferit chiar de către președintele Igor Dodon care, ulterior enunțării ideii de neutralitate a Republicii Moldova, și-a exprimat convingerea că Rusia depune eforturile necesare pentru a crea relații strategice cu statul moldovean:  „Sunt sincer convins că Rusia depune eforturi pentru a construi împreună cu Moldova relații strategice interstatale reciproc avantajoase în interesele popoarelor noastre[vi], a declarat Igor Dodon.

Păstrarea neutralității Republicii Moldova, element discursiv important pentru președintele Igor Dodon

Dezbaterea cu privire la statutul de neutralitate a Republicii Moldova este una dintre tematicile des întâlnite în discursurile președintelui Igor Dodon. Trebuie remarcat faptul că poziția cu privire la păstrarea neutralității Republicii Moldova a fost foarte clar formulată și puternic susținută de către președintele Igor Dodon[vii]. În continuarea acestei mențiuni trebuie remarcat faptul că atât în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2016, cât și în recentele interviuri și discursuri susținute, președintele moldovean insistă pe ideea că Republica Moldova trebuie să își mențină politica sa de neutralitate. În unul dintre cele mai recente interviuri acordate de către președintele Igor Dodon, acesta susține ideea potrivit căreia Republica Moldova este un stat care se poate dezvolta de sine stătător dacă își menține statutul constituțional de neutralitate: „Avem convingerea că Republica Moldova poate deveni și poate să se dezvolte ca stat, precum și să încheie procesul de unificare a țării, inclusiv păstrându-și statutul constituțional de neutralitate permanentă[viii]. Cel puțin la nivel discursiv, președintele moldovean este de opinie că neutralitatea politică poate servi drept condiție pentru ameliorarea situației politice și economice dezastruoase în care se află Republica Moldova. De asemenea, liderul de la Chișinău își susține poziția referitoare la faptul că orice încercare de a modifica statutul neutralității Republicii Moldova ar putea duce la agravarea în continuare a situației în țară: „Orice acțiune neechilibrată și încercare de abatere a Republicii Moldova de la statutul său de neutralitate ar putea conduce la o destabilizare gravă în țară și ar putea lăsa Moldova pe zeci de ani înainte în zona unui risc permanent, înainte de toate în privința securității naționale și regionale[ix]. Reieșind din faptul că președintele Dodon consideră o eventuală modificare a statutului de neutralitate a Republicii Moldova drept o amenințare la adresa securității țării, președintele moldovean adaugă că: „Poziția mea fermă este că statutul constituțional de neutralitate permanentă trebuie întărit și dezvoltat, de asemenea trebuie să obținem recunoașterea lui internațională, ceea ce, fără îndoială, va contribui la dezvoltarea durabilă și la prosperarea Republicii Moldova ca stat modern[x].

Republica Moldova ar pute avea nevoie de o regândire a statutului său de neutralitate[xi]

Discuția cu privire la statutul de neutralitate a Republicii Moldova poate fi legată de dezbaterile parlamentare cu privire la introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituția Republicii Moldova[xii].

Tot în aceeași ordine de idei, trebuie să ne gândim la faptul că Republica Moldova are nevoie de o regândire a statutului său de neutralitate și de analizare a posibilității că acest statut poate reprezenta o piedică în calea de integrare europeană a Republicii Moldova.

Gheorghe Cazacu


[i] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf.

[ii]https://www.timpul.md/articol/neutralitatea-republicii-moldova-in-contextul-noilor-provocari-regionale-76611.html.

[iii] https://www.timpul.md/articol/cui-convine-neutralitatea-republicii-moldova–89816.html.

[iv] https://www.timpul.md/articol/cui-convine-neutralitatea-republicii-moldova–89816.html.

[v] https://www.academia.edu/24125582/Conferin%C5%A3a_%C5%9Etiin%C5%A3ific%C4%83_Interna%C5%A3ional%C4%83_STRATEGII_XXI_Cu_tema_COMPLEXITATEA_%C5%9EI_DINAMISMUL_MEDIULUI_DE_SECURITATE_Centrul_de_Studii_Strategice_de_Ap%C4%83rare_%C5%9Fi_Securitate_Bucure%C5%9Fti_11_-12_iunie_2015?auto=download.

[vi] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf.

[vii]http://www.presedinte.md/rom/presa/pozitsiya-prezidenta-moldovy-v-otnoshenii-obespecheniya-bezopasnosti-respubliki-moldova-i-ee-grazhdan-posredstvom-ukrepleniya-konstitutsionnogo-statusa-postoyannogo-neitraliteta-strany.

[viii] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf.

[ix] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf.

[x] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/11/November_mold_2018.pdf.

[xi] https://www.academia.edu/24125582/Conferin%C5%A3a_%C5%9Etiin%C5%A3ific%C4%83_Interna%C5%A3ional%C4%83_STRATEGII_XXI_Cu_tema_COMPLEXITATEA_%C5%9EI_DINAMISMUL_MEDIULUI_DE_SECURITATE_Centrul_de_Studii_Strategice_de_Ap%C4%83rare_%C5%9Fi_Securitate_Bucure%C5%9Fti_11_-12_iunie_2015?auto=download.

[xii] https://trb.ro/2018/10/introducerea-vectorului-european-in-constitutia-republicii-moldova-a-esuat/.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 − one =