Început de campanie (pre)electorală pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Dodon

Republica Moldova se apropie cu pași rapizi de alegerile Parlamentare ce vor avea loc în data de 24 februarie 2019. În legătură cu acest fapt putem observa că partidele politice din Republica Moldova au început să facă diferite declarații și manifestații pe care noi le putem cataloga ca fiind parte a unor strategii preelectorale ale politicienilor din Republica Moldova. De ce vorbim despre campanie preelectorală și nu despre mult mai cunoscuta sintagmă de campanie electorală? Deoarece campania electorală încă nu a început: „Campania electorală pentru alegerile Parlamentului începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor și se desfășoară în conformitate cu capitolul 7 (art.50–art.52), care se aplică în modul corespunzător[i]. Pe de altă parte însă, această campanie preelectorală se încadrează, potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, în perioada electorală care semnifică o „perioadă de timp cuprinsă între ziua aducerii la cunoștință publică a datei alegerilor şi ziua în care rezultatele alegerilor sânt confirmate de către organele competente, dar nu mai mare de 90 de zile[ii]. De asemenea, este valabilă și afirmația că, ținând cont de recentele mișcări politice ale Partidului Democrat din Moldova (PDM), campania preelectorală (nefiind ceva definit oficial, așa cum sunt definite conceptele de mai sus prin „Codul electoral”) este mai lungă decât perioada electorală și decât campania electorală.

Aici ne putem aduce aminte de platforma „Pro Moldova”[iii] inițiată acum ceva vreme de către formațiunea politică condusă de Vlad Plahotniuc, precum și de încercările PDM de a insera în Constituția Republicii Moldova sintagma „integrare europeană[iv] sau de încercările Partidului Liberal și a Partidului Liberal-Democrat din Moldova de a introduce modificări articolului 13 din legea fundamentală a Republicii Moldova (articol ce face referire la limba de stat a Republicii Moldova)[v][vi]. Toate aceste evenimente menționate mai sus reprezintă încercări ale partidelor de guvernare proeuropene de a își îmbunătăți propria situație înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile ce vor avea loc în luna februarie a anului viitor în Moldova.

De această dată însă, atenția ni se va îndrepta înspre principala forță politică din Republica Moldova, formațiune a cărei scop este aprofundarea parteneriatului strategic și ale relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Federația Rusă – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). În această ordine de idei, nu trebuie să uităm faptul că actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a condus acest partid vreme de mai mulți ani și, de fapt, președintele, poate fi considerat ca fiind, cel puțin în momentul de față, principalul promotor al intensificării colaborării dintre Chișinău și Moscova.

Obiectul de interes al acestui articol este programul electoral lansat de către PSRM cu ocazia mitingului partidului organizat în date de 18 noiembrie curent[vii][viii][ix]. Programul se prezintă drept o expunere foarte clară a principalelor obiective pe care le stabilește PSRM în agenda politică a acestei formațiuni politice pentru eventualitatea câștigării alegerilor parlamentare de anul viitor. Programul conține prevederi ce țin de măsuri în domeniul social, precum mărirea salariului și a pensiei medii din republica Moldova, aprofundarea relațiilor cu federația rusă, introducerea cursului de „istoria Moldovei” în școli sau de interzicerea partidelor și a mișcărilor unioniste în Republica Moldova[x].

Criticarea actualei guvernări-parte a începutului de campanie electorală a Socialiștilor

Vreme de mai mulți ani, Igor Dodon și partidul care l-a adus în funcția de președinte al Republicii Moldova, au folosit critica la adresa guvernării ca strategie electorală. Mitingul organizat de socialiști în data de 18 noiembrie 2018 nu a constituit o excepție de la această regulă. Una dintre publicațiile apropiate de actualul președinte și de PSRM, ziarul „Argumentî i faktî” (publicație din Federația Rusă care are ediție și pentru Republica Moldova), a ținut să sublinieze, încă de pe pagina a doua a numărului consacrat mitingului organizat duminică de socialiști, nemulțumirea generală a moldovenilor față de măsurile întreprinse de actuala guvernare de la Chișinău: „Cetățenii și-au manifestat dezacordul total față de politica distructivă a guvernării[xi]

În cadrul manifestației de duminică, desfășurate sub sloganul „țara noastră are viitor”, președintele Republicii Moldova a criticat politica „distructivă” a conducerii Republicii Moldova în ultimii nouă ani de guvernare. Liderul socialist a ținut să precizeze că politica dusă de partidele proeuropene au dus o politică a cărei efecte sunt scăderea nivelului de trai al populației Republicii Moldova, exodul populației și scăderea duratei de viață a moldovenilor: „În 2019 se împlinesc 10 ani din momentul în care la conducerea Republicii Moldova au ajuns alianțe euro-unioniste. În acești ani țara noastră a devenit mai săracă, poporul a plecat afară din țară, iar durata vieții [cetățenilor] a scăzut[xii].

Dar toate au o limită! Oamenii nu îi mai susțin pe acești conducători. În februarie [2019] Guvernarea din Moldova se va schimba. Vine vremea noastră – vremea socialiștilor. Socialiștii trebuie să câștige majoritatea   și să formeze următorul guvern, pentru ca, împreună cu mine, președintele țării, să putem guverna țara în mod adecvat pentru statalitate, stabilitate și bunăstare socială.”[xiii][xiv] Acest discurs rostit de președintele Republicii Moldova în fața manifestanților arată speranța lui Igor Dodon că zilele acestei guvernări sunt numărate, urmând ca socialiștii să formeze o majoritate în viitorul legislativ și să preia controlul asupra guvernului.

În aceiași ordine de idei se înscrie și discursul rostit de către liderul Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, care sublinia necesitatea preluării conducerii Republicii Moldova de către formațiunea sa: „(…) Noi trebuie să spunem „NU” acestui regim. Nouă ani au încercat ca Republica Moldova să dispară de pe harta lumii. Nouă ani ei distrugeau țara noastră. A venit timpul să îi trimitem la coșul de gunoi al istoriei.[xv][xvi] După cum se poate observa, președintele PSRM insistă pe caracterul „distructiv” al politicilor promovate de către partidele proeuropene care s-au aflat la guvernare în ultimii nouă ani.

Conducerea Găgăuziei își exprimă suportul pentru Partidul Socialiștilor și declară că „Moldova are viitor”

În această ordine de idei, trebuie menționat faptul că Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei își exprimă încrederea că aceasta va putea purta o colaborare eficientă cu Socialiștii lui Dodon: „Nu dorim ca noi să fim împărțiți pe criteriul național. Noi dorim să trăim în Republica Moldova. Noi ne dorim ca țara noastră să fie independentă, iar noi toți ar trebui să lucrăm pentru întărirea statalității acesteia. Fiecare dintre noi trebuie să fie sigur de ziua de mâine și să se simtă în siguranță și să știe că trăiește într-o țară destoinică. Acest lucru este posibil, pentru că noi – uniți – suntem mai mulți și pentru că Republica Moldova are viitor![xvii]

Câteva aspecte despre platforma socialiștilor

În cadrul mitingului organizat duminică la Chișinău de către PSRM a fost enunțat un program de 10 puncte prin care Socialiștii intră în campania (pre)electorală. Unul dintre cele mai importante puncte din programul electoral al PSRM este punctul cu privire la creșterea salariului mediu la 600 euro și a pensiei medii la 300. De asemenea, în programul electoral al PSRM sunt incluse prevederi cu privire la interzicerea formațiunilor unioniste sau introducerea cursului de „Istoria Moldovei” în școli:

Promisiuni electorale ale PSRM:

  1. Creșterea salariului mediu la 600 euro, a pensiei medii la 300 euro. Vom scădea vârsta de pensionare și vom indexa pensiile de cel puțin două ori pe an.
  2. Sănătate gratuită. Vom opri închiderea de spitale și de policlinici.
  3. Învățământ de stat gratuit – de la învățământul preșcolar la cel superior. Vom opri inchiderea de școli și grădinițe.
  4. Nu vom permite lichidarea raioanelor și a primăriilor! Nu vom permiterea trecerea la județe și nici nu vom permite efectuarea reformei administrative.
  5. Politică externă echilibrată. Vom restabili parteneriatul strategic cu Rusia la toate nivelurile de conducere și vom obține statutul de membru cu drepturi depline în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, precum și o cooperare mutual avantajoasă cu uniunea Europeană.
  6. Nu vom permite intrarea Republicii Moldova în NATO și vom reuși închiderea biroului NATO de la Chișinău.
  7. Unificarea țării: vom reuși soluționarea problemei transnistrene în acord cu conducerea Transnistriei și cu partenerii internaționali de reglementare a conflictului.
  8. Interzicerea partidelor și a mișcărilor unioniste. Vom reintroduce „Istoria Moldovei” în școli.
  9. Apărarea valorilor tradiționale.
  10. Republică prezidențială, puterea poporului și supremația legii”.

În linii mari, platforma propusă de Partidul Socialiștilor cuprinde prevederi care ating cele mai importante dintre domeniile de activitate ale întregii țări. Subiectele propuse spre îndeplinire de către PSRM ne arată faptul că această formațiune politică se va plasa, atât în cadrul campaniei electorale, cât și după, pe postura de principal susținător al curentului „pro rus” din Republica Moldova. Totodată, prezentul program arată faptul că formațiunea lui Igor Dodon se va concentra pe schimbarea programei școlare la materia istorie și se va concentra pe lupta împotriva partidelor unioniste. Altfel spus, socialiștii doresc să meargă pe aceiași linie pe care a mers și Igor Dodon atunci când a candidat pentru funcția de președinte al republicii Moldova în 2016.

Gheorghe Cazacu


[i] https://cec.md/storage/old_site_files/files/files/Legi/Codul%20electoral(1).pdf

[ii] https://cec.md/storage/old_site_files/files/files/Legi/Codul%20electoral(1).pdf

[iii] https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/pro-ue-si-pro-romania-inlocuite-plahotniuc-o-ia-oficial-pe-calea-pro-moldova-1017752

[iv] https://voceabasarabiei.md/politic/parlamentul-va-supune-votului-introducerea-integrarii-europene-in-constitutie

[v] http://aif.md/gimpu-sandu-i-njestase-hotjat-rumynskij-jazyk-v-konstitucii

[vi] http://parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/4668/Page/0/language/ro-RO/Default.aspx

[vii] http://socialistii.md/10-obiective-prioritare-ale-partidului-socialistilor/

[viii] http://aif.md/socialisty-proveli-masshtabnyj-miting-v-kishinjove/

[ix] http://socialistii.md/psrm-a-desfasurat-mitingul-national-de-protest/

[x] http://aif.md/kto-eshhjo-verit-v-indeksaciju

[xi] http://aif.md/kto-eshhjo-verit-v-indeksaciju

[xii] http://aif.md/kto-eshhjo-verit-v-indeksaciju

[xiii] http://aif.md/kto-eshhjo-verit-v-indeksaciju

[xiv] https://www.kp.md/daily/26909.5/3955090/

[xv] http://aif.md/kto-eshhjo-verit-v-indeksaciju

[xvi] http://socialistii.md/zinaida-greceanii-a-venit-cu-un-cuvint-de-salut-pentru-participantii-mitingul-de-protest-de-la-chisinau/

[xvii] http://aif.md/kto-eshhjo-verit-v-indeksaciju

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fifteen − four =