Sintagma „integrarea europeană” servește intereselor geopolitice ale Rusiei

moldova

Încă nu au încetat discuțiile cu referire la eșecul votului eșuat cu privire la introducerea vectorului European în constituția Republicii Moldova[i][ii][iii][iv][v], iar noi putem observa foarte bine faptul că întreaga dezbatere din sânul societății moldovenești servește intereselor strategice ale Kremlinului.

În această ordine de idei trebuie să înțelegem faptul că nu atât eșecul unei astfel de inițiative ar trebui să ne îngrijoreze cu privire la situația din Moldova. Însăși introducerea unei astfel de inițiative pe agenda de zi a Parlamentului Republicii Moldova a fost o măsură care vine să protejeze, de fapt, interesele strategice ale Moscovei la Chișinău.

Discuțiile care au „ținut în priză” întreaga societate moldovenească în ultimele săptămâni au făcut jocul geopolitic al Moscovei în Moldova și nu vor permite ca guvernarea de la Chișinău să ajungă la decizii notabile, decizii care să aibă un impact real asupra societății din Republica Moldova. Mai mult de atât, în perioada următoare, am putea să asistăm la o acutizare a situației politice din Republica Moldova. Totodată însă, așa cum observăm din unele publicații de presă din Moldova, posibilitatea inițierii unui referendum național pe această temă va agrava și mai mult starea lucrurilor în Moldova și va duce la o izolare tot mai mare a Chișinăului atât față de Bruxelles, cât și de Moscova[vi][vii].

Inițiativa de introducere a sintagmei „integrare europeană” în Constituția RM va spori dezbinarea din societatea moldovenească

„Dezbinare”, alături de „Europa” și de „Rusia”, este unul dintre termenii cel mai des utilizați pentru a descrie situația din Republica Moldova. Cu o deplină siguranță, se poate spune că ultimii nouă ani de guvernare „pro-europeană” au contribuit la acutizarea diferențelor întrei cei ce susțin apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și cei ce doresc o apropiere a Chișinăului față de Federația Rusă. Alegerile parlamentare și prezidențiale (scrutinul din 2016) ce au avut loc în Republica Moldova după anul 2009 au arătat faptul că societatea din Republica Moldova devine tot mai dezbinată, iar acest lucru nu este benefic pentru niciunul dintre cetățenii Republicii Moldova. Alegerile parlamentare din 29 iulie 2009[viii][ix], 28 noiembrie 2010[x][xi], 30 noiembrie 2014[xii][xiii], precum și alegerile prezidențiale din anul 2016[xiv] au polarizat societatea din Republica Moldova, iar procesul pare de neoprit.

Inițiativa de introducerea a vectorului European se prezintă ca o nouă inițiativă politică a cărei efect nu este îmbunătățirea situației politice, sociale și economice din Republica Moldova, ci, din contră, va duce la agravarea în continuare a situației din cadrul societății moldovenești. Nu trebuie să uităm faptul că societatea din Republica Moldova este divizată atunci când vine vorba despre „integrarea europeană”, idee care se află în competiție cu „integrarea eurasiatică”. Ultima ediția a Barometrului de Opinie Publică a Institutului de Politici Publice de la Chișinău ne arată foarte clar faptul că în societatea din Republica Moldova părerile sunt împărăție pe această temă.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan), Dvs. ați vota pentru sau împotrivă?”, pentru aderarea RM la UE s-ar pronunța 55%, în timp ce contra aderării Moldovei la UE ar vota 29%, iar pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală ar vota 42%, iar contra s-ar exprima 38% dintre alegători. Dacă ne uităm mai atent la tabelul de mai jos, vom putea observa faptul că în Republica Moldova nu există condiții sigure pentru ca una dintre cele două tabere să aibă sorți de câștig în cazul unui posibil referendum. Ceea ce este mai important de precizat însă, este faptul că o inițiativă nu pare a fi benefică societății din Republica Moldova și poate duce, cel mai probabil, la acutizarea clivajelor dintre cetățenii Republicii Moldova.

Institutul de Politici Publice, Barometrul Opiniei Publice, mai 2018[xv]

 

Institutul de Politici Publice, Barometrul Opiniei Publice, mai 2018[xvi]

 

Cel de-al doilea tabel prezentat atenției cititorilor, face referire la întrebarea frontală „dacă totuși ar trebui de ales în cadrul unui referendum între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan), Dvs. pentru ce ați opta?”. Răspunsurile cetățenilor moldoveni la această întrebare ne arată că nu există o opțiune care ar avea șanse mai mari de câștig în eventualitatea unui referendum națională, părerile fiind destul de echilibrare în acest sens. Totodată însă, cel de-al doilea tabel confirmă realitățile din Moldova și arată că moldovenii sunt dezbinați între cei doi vectori de gândire geopolitică. Putem enunța faptul că introducerea dezbaterii privitoare la introducerea vectorului european în Constituția Republicii Moldova și inițiativa unor deputați de a condiționa votarea mai sus numitei modificări prin modificarea articolului 13 din Constituție, articol ce se referă la limba de stat a RM, prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu „limba română”[xvii][xviii], mai ales în proximitatea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, va contribui la sporirea instabilității politice din Republica Moldova.

Proiectul de modificare a Constituției RM propus de PDM a stârnit reacții contradictorii din partea politicienilor din Republica Moldova[xix][xx]

În cadrul unui briefing de presă susținut de către secretarul executiv al PSMR, Vlad Batrîncea și liderul fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, despre situația politică [din RM] și agenda socialiștilor, Batrîncea a susținut că socialiștii sunt ferm împotriva unui astfel de proiect: „În primul rând [vreau să fac referire] la la ceea [la] ce se referă tentativa de modificare a Constituției Republicii Moldova lansată de Partidul Democrat în Parlament. Poziția socialiștilor pe această temă este foarte clară și foarte fermă. Constituția Republicii Moldova urmează să asigure (sic!) pluralismul de opinie și Constituția foarte clar interzice (sic!) ideologia de stat. De aceea și din alte considerente noi nu putem accepta modificarea Constituției în acest sens. Constituția trebuie să garanteze libertatea gândirii și exprimării pentru toți cetățenii RM. Astăzi, când peste 50% ale populației nu sunt de acord sau s-au dezamăgit de așa-numita „integrare europeană”, impunerea acestei ideologii prin legea supremă este una anticonstituțională și ilegală. Înțelegem guvernarea și tăcerea așa-zisei opoziții de dreapta în acest sens deoarece ei înțeleg foarte bine că introducerea în Constituție a acestei sintagme ar însemna scoaterea în afara legii a peste 50% din populația Republicii Moldova, a partidelor politice, a organizațiilor obștești, a celor care optează pentru alte lucruri. Acest lucru nu este posibil, nu trebuie acceptat și noi, socialiștii, vom întreprinde tot ceea ce este posibil pentru a nu permite acest lucru.”[xxi][xxii][xxiii] Mai mult de atât, în cadrul ultimului număr al versiunii de limbă rusă a ziarului „Socialiștii” (oficios al PSRM) se arată faptul că „cei ce doresc integrarea europeană, doresc, de fapt, lichidarea statalității moldovenești.”[xxiv][xxv][xxvi]

Tot în aceiași linie de gândire se înscrie și discursul lui Bogdan Țîdrea, deputat socialist în Parlamentul RM:  „Cred că această aventură are șanse mari să cadă (…) La noi este așa numitul „sector drept” – PLDM, liberalii [PL] și alții – de obicei, sunt 40 de mandate. Astăzi sunt și mai puțini. [În acest context] PDM nu va merge  la asta. În PDM sunt mulți care fac parte din „blocul roșu”, adică mulți care au trecut de la comuniști la PDM. Ei nu pot să își permită acest lux, dar și Marian Ilici (Lupu) (președintele fracțiunii parlamentare a PDM) – este un moldovenist înflăcărat. Democrații nu vor merge la asta, iar comuniștii și mai puțin, în timp ce socialiștii nici măcar nu vor discuta pe această temă. Această aventură, probabil, nu va da niciun rezultat. Gălăgie, în schimb, va fi, se vor face mai multe mișcări. Ghimpu va gâfâi, Deliu (președintele PLDM) se va isteriza. Cu asta se va termina totul.”[xxvii]

În același timp, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, susține că atât el cât și grupul din APCE pe care îl reprezintă, susține inițiativa de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei de „integrare europeană” Și modificarea acicolului 13 cu referire la limba de stat a Republicii Moldova: „referitor la agenda Parlamentului din această săptămână, aș vrea să reamintesc că subiectul cel mai important este modificarea Constituției. Vă amintiți că votul a fost amânat pe această săptămână. Grupul Parlamentar Popular European pledează atât pentru modificarea Constituției atât în ceea ce privește introducerea sintagmei „integrare europeană”, cât și pentru modificarea articolului 13 din Constituție privind denumirea corectă a limbii ca să scriem în Constituție așa cum a decis și Curtea Constituțională, așa cum este corect ca limba [de stat a RM] să fie limba română.

Știu că grupul Partidului Liberal, cât și fracțiunea Partidului Liberal condiționează votul pentru integrarea europeană cu modificarea articolului 13. Nu sunt sigur că Partidul Democrat acceptă aceste condiționări. Pentru noi ar fi bine  ca ambele proiecte să se regăsească pe ordinea de zi [a Parlamentului RM] să votăm pentru ambele proiecte. Este o ocazie istorică pe care o avem în acest Parlament de a face aceste modificări. În același timp. Chiar dacă nu se ajunge la un consens privind articolul 13, cred că ar fi regretabil să nu votăm modificarea Constituției [R.M.] în ceea ce privește introducerea sintagmei „integrarea europeană”. Toate argumentele pe care le-am auzit de la alți colegi nu justifică nevotarea acestei modificări. Urmează să vedem care va fi opțiunea celor două partide care ar putea fi, prin vocație, partide pro-europene să voteze această modificare în Constituție.”[xxviii]

Divizarea cetățenilor moldoveni cu privire la introducerea vectorului european în Constituția RM servește intereselor geostrategice ale Rusiei

Aducerea în fața Parlamentului Republicii Moldova a unui proiect într-atât de controversat[xxix] precum a fost proiectul cu privire la introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituția Republicii Moldova a polarizat și mai mult opinia publică din Moldova. în condițiile de față se pare că acest proiect a fost unul perfect pentru Federația Rusă și pentru interesele sale în regiune. Ținând cont de coloratura politică a parlamentului de la Chișinău, este foarte greu de crezut că inițiativa PDM de a introduce modificarea în Constituție ar fi avut șanse să fie adoptat în ședința Parlamentului.

Cine vor fi cei ce vor pierde și cine va avea de câștigat de pe urma acestei inițiative legislative? Principalul învins în cadrul acestor dezbateri și eșec al proiectului legislativ propus de către PDM, este poporul moldovean. Societatea Republicii Moldova nu va avea șansa ca în următoarele luni să vadă realizări notabile din partea actualei guvernări. De asemenea, în categoria celor ce vor avea de pierdut din partea acestei inițiative legislative de modificare a Constituției trebuie adăugate partidele care au susținut inițiativa PDM. PLDM și PL vor avea de suferit atât din cauza că nu au susținut proiectul propus de PDM, cât și din cauza faptului că au adus o discuție sinucigașă, din punct de vedere politic, referitoare la modificarea articolului din Constituție cu referire la limba de stat a Republicii Moldova. Câștigători ai acestei dezbateri, pe termen lung vorbind, vor fi Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care nu a susținut proiectul de lege propus de PDM și Federația Rusă (de fapt va fi marele câștigător) care își va menține pârghiile de control asupra Chișinăului.

De ce Rusia este principalul beneficiar al proiectului legislativ inițiat de PDM?

  • Datorită eșecului acestui proiect, Rusia nu doar că își păstrează influența sa în Moldova, ci o și consolidează.
  • Inițiativa PDM arată că mediul politic și societatea din Moldova sunt dezbinate.
  • Dezbinarea politicului și a societății Republicii Moldova fac din Moldova o țintă relativ ușoară pentru Kremlin.
  • Moscova va putea să influențeze (posibil decisiv) alegerile parlamentare din Moldova, alegeri ce vor avea loc în februarie 2019.
  • Eșecul inițiativei PDM de modificare a Constituției reprezintă o victorie pentru PSRM (partidul care este unul dintre principalii piloni pentru influența rusească în Moldova).
  • Un efect al inițierii dezbaterii publice din Moldova pe ideea de introducere a vectorului european în Constituție a fost scindarea (încă o dată) a societății moldovenești, lucru de care avea nevoie Moscova.
  • Totodată, proiectul legislativ al PDM a dezbinat clasa politică din Moldova, fapt care servește intereselor Moscovei.
  • Să fie PDM un aliat al Rusiei? Probabil! Inițiativa PDM servește foarte clar intereselor Rusiei. Voit sau nu, formațiunea politică prezidată de Plahotniuc a oferit Kremlinului o pasă de gol într-un meci în care poarta Moldovei este aproape goală.

O posibilă evoluție ulterioară a evenimentelor din Republica Moldova

Foarte probabil, eșecul acestei inițiative legislative a PDM va oferi câteva puncte electorale, care s-ar putea să fie similare unui „gol de aur”, pentru Partidul Socialiștilor și pentru președintele Dodon. Totodată însă, Rusia va primi o nouă șansă să poată influența decisiv alegerile parlamentare din 2019. Cauza europeană a Moldovei va avea de suferit din cauza acestui eșec al guvernării, iar încrederea dată de UE guvernării de la Chișinău se va diminua. Situația va rămâne cel puțin la fel de tensionată până la alegeri, urmând ca după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 să avem parte de o guvernare cu o componență total diferită de cea actuală (cu PSRM în avantaj).

Gheorghe Cazacu


[i] http://aif.md/golosovanie-vo-vtorom-chtenii-za-proekt-demokratov-o-evrointegracii-v-konstitucii-provalilos-video/

[ii] https://sputnik.md/politics/20181018/22573577/constitutia-republicii-moldova-integrarea-europeana.html

[iii]https://voceabasarabiei.md/politic/presedintele-parlamentului-dupa-ce-pl-si-pldm-au-parasit-sala-de-sedinte-inainte-de-votul-european-vedem-alianta-antieuropeana-formata-in-parlamentul-republicii-moldova

[iv]https://voceabasarabiei.md/politic/pl-si-pldm-au-intors-spatele-integrarii-europene-si-au-parasit-sala-de-sedinte-a-parlamentului-impreuna-cu-pcrm-si-psrm

[v]https://voceabasarabiei.md/politic/dodon-jubileaza-dupa-ce-pl-si-pldm-au-refuzat-sa-voteze-pentru-integrarea-europeana-nici-ei-nu-mai-cred-in-viitorul-european

[vi]https://voceabasarabiei.md/politic/candu-anunta-ca-daca-pl-si-pldm-nu-vor-sustine-integrarea-europeana-vom-fi-chemati-la-referendum-national

[vii]https://voceabasarabiei.md/politic/majoritatea-parlamentara-va-analiza-un-proiect-pentru-organizarea-unui-referendum-national-privind-introducerea-in-constitutie-a-sintagmei-integrare-europeana

[viii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/20092/

[ix] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/20092/info/

[x] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2010/

[xi] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2010/info/

[xii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2014/

[xiii] http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2014/info/

[xiv] http://www.e-democracy.md/elections/presidential/2016/

[xv] http://ipp.md/wp-content/uploads/2018/05/Prezentarea-rezultatelor-BOP-2018.pdf

[xvi] http://ipp.md/wp-content/uploads/2018/05/Prezentarea-rezultatelor-BOP-2018.pdf

[xvii]http://parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/4668/Page/0/language/ro-RO/Default.aspx

[xviii] http://aif.md/gimpu-sandu-i-njestase-hotjat-rumynskij-jazyk-v-konstitucii/

[xix] https://www.kp.md/online/news/3269763/

[xx] https://www.kp.md/daily/26896.4/3940763/

[xxi]https://realitatealive.md/live-briefing-de-presa-sus-inut-de-catre-secretarul-executiv-al-psrm-vlad-batrincea-i-liderul-frac-iunii-psrm-din-cmc-ion-ceban-despre-situa-ia-politica-i-agenda-psrm—85382.html.

[xxii]http://socialistii.md/russkij-vlad-batryncha-i-ion-cheban-predstavili-poziciju-psrm-po-politicheskoj-situacii-i-povestku-psrm/?lang=ru.

[xxiii]http://socialistii.md/russkij-socialisty-o-vkljuchenii-evrointegracii-v-konstituciju-jeti-igry-ne-imejut-nichego-obshhego-nacionalnymi-interesami/

[xxiv] http://socialistii.md/wp-content/uploads/2018/10/Straseni_ru.pdf

[xxv]http://aif.md/socialisty-o-vkljuchenii-evrointegracii-v-konstituciju-jeti-igry-ne-imejut-nichego-obshhego-s-nacionalnymi-interesami/

[xxvi]http://aif.md/dodon-dazhe-proevropejskie-deputaty-bolshe-ne-verjat-v-evropejskij-vektor-i-ne-hotjat-zakrepljat-ego-v-konstitucii/

[xxvii] https://www.kp.md/daily/26895/3939926/

[xxviii]https://realitatealive.md/live-conferin-a-de-presa-sus-inuta-de-vicepre-edintele-parlamentului-valeriu-ghile-chi-privind-rezultatele-sesiunii-de-toamna-a-apce-i-priorita-ile-agendei-parlamentare-din-saptamana-curenta—85448.html

[xxix]https://sputnik.md/politics/20181018/22569995/Deputatii-vor-examina-astazi-unul-dinte-cele-mai-controversate-proiecte-de-lege.html

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × 4 =