„Satul, țăranul și natura” – ediția 2018

Asociația Artiștilor Plastici din Cluj este cunoscută prin insistența cu care se promovează prin permanentă ieșire publică în sălile de expoziții. Se asigură astfel vitalitatea culturală în spații mai noi sau mai vechi, pe care primăria Cluj le-a reabilitat. Printre membrii asociației sunt și mulți absolvenți ai liceului de arte plastice din Cluj. Prin aceștia i-am cunoscut și pe artiștii care expun acum în sălile bibliotecii Octavian Goga din Cluj.

Grupul de artiști este consolidat afectiv prin interesele nutrite de pasiunea comună pentru practicarea artelor vizuale, în special a picturii. Majoritatea artiștilor, autorii unor adevărate bijuterii picturale sunt la vârsta în care apele vieții s-au mai liniștit, iar timpul atât de prețios pentru fiecare dintre noi poate fi dedicat căutării frumosului plastic, văzut ca meditație complexă asupra vieții.

Sunt între expozanții asociației și absolvenți ai universităților de artă, cu bucuria credinței împlinite într-un ideal care confirmă că tinerețea este veșnică, sufletește vorbind. Unii sunt sau au fost cursanți și absolvenți ai școlii de artă Tudor Jarda din Cluj.

Sub îndrumarea liderului asociației, domnul Sabin Mircea Rus, artiștii grupați pe baza iubirii pentru pictură își oferă și bucuria participării la tabere de creație, schimburi de expoziții cu asociații din alte județe sau din alte țări. Rostul unor tabere de pictură are multiple consecințe inclusiv culturale sau sociale, predominante fiind însă beneficiile progresului tehnic, de structurare a limbajului expresiv pictural.

Nu în ultimul rând, comunicarea între artiști, cu toată unicitatea interioară de care se bucură fiecare persoană, generează consolidarea unor „stiluri” care confirmă bucuria diversității, paradoxal unificatoare și armonizantă. De aceea trebuie să privim cu atenția ochiului curat, cu iubire chiar, drumurile ,devenite „cale spre desăvârșire” propuse de acești artiști,(foști cândva ingineri, biologi, matematicieni, profesori, asistenți, sportivi, etc).

Din mulțimea de lucrări prezentate de cei 24 de participanți la tabăra de la Râșca, am văzut că eforturile picturii „en plein air” au dus firesc la o luminare a gamelor de culori, la o diversificare a suprafețelor pictate în sensul unor texturi expresive pentru o definire mai curajoasă a dominantelor de culoare, sau selecții expresive a motivelor de peisaj, ca opțiune plastică personală.

Contactul cu viața satului, cu oamenii locului, a inspirat și realizarea unor portrete, naturi statice (Ana Doina Mișan, Ioan Todea, Melinda Roman, Viorica Bogos, Maria Mureșan Copil, Rodica Petrus, Andrei Sandu, Diana Dan-cel mai tânăr artist,cu progrese deosebite la tehnica și compoziție, Cornel Vana, Petrovan Georgeta, Maria Cristea, Ionel Federiga, Octavian Popescu) sau peisaje sătești în stil documentar, studii pentru un loc geografic care pare a fi un fel de „rezervație” a unei ruralități eterne căreia i se potrivește zicerea arhicunoscută; „veșnicia s-a născut la sat” (Ioan Opriș, Monica Iasinschi, Cornel Vana, Georgeta Petrovan, Manole Ciui, Maria Silveșan, Ionel Federiga, Octavian Popescu, Mihai Gagea). Cu bucurie apreciez reușita unor sinteze creative de culoare care ridică mult nivelul artistic al expoziției (Kulcsar Moldovan Maria, Lajos Czirjek,Valeria Iacob, Nina Corina Luchianteva, Jacob Margit, Manole Ciui, Cornel Vana, Petrovan Georgeta, Ioan Todea, Andrei Sandu și alții,).

Desigur aprecierile mele sunt subiective, cine poate fi atât de sigur de sine, într-o feerie cromatică în care emoția și propriile trăiri se bucură și cunosc metaforele sensibile și sentimentele altora realizate într-o bucurie solară a vieții, cu gândul la Dumnezeu, cu speranța, pentru înțelegere între oameni … și nu în ultimul rând cu gândul la arta școlii românești de pictură și la menținerea valorilor universale ale culturi noastre. Felicitări asociației și cât mai reușite expoziții.

Prof. Margareta Catrinu

 

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty − five =