Introducerea vectorului integrării europene în Constituție – măr al discordiei între politicienii moldoveni

Integrare Europeană

În ultima perioadă asistăm la dezbateri în rândul politicienilor de la Chișinău cu privire la introducerea conceptului de „integrare europeană” în Constituția Republicii Moldova. Acest subiect, deosebit de sensibil de altfel pentru societatea moldovenească, a fost înaintat de Partidul Democrat din Moldova în cadrul unei întruniri a Parlamentului Republicii Moldova din data de 10 octombrie 2018.
Inițiativa propusă de partidul condus de către Vlad Plahotniuc a forțat celelalte formațiuni parlamentare din Moldova să se situeze de o parte sau de alta a baricadei în cazul acestei probleme. De partea celor ce pot fi considerați ca fiind  susținătorii introducerii vectorului european în Constituție se numără deputați din partea PDM și PPEM. La polul opus în această privință îi putem regăsi, în mod tradițional, pe socialiști. În același timp însă, în rândul celor care nu și-au exprimat opinia se regăsesc deputați din partea Partidului Liberal (PL) și ai Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM)[i].

Introducerea  vectorului european este o inițiativă importantă pentru Plahotniuc și partidul său

În cadrul unui briefing săptămânal organizat de PDM, după ședința de lucru din 9 octombrie 2018, Vlad Plahotniuc atribuie o importanță majoră acestui proiect inițiat de PDM: „Am discutat în ședința de azi, împreună cu colegii, despre inițiativa legislativă de modificare a Constituției pentru introducerea sintagmei „integrarea europeană”. Așa cum știți, astăzi, în coaliția de guvernare nu există voturi suficiente pentru votarea acestei legi, iar PLDM și PL nu s-au pronunțat încă la modul în care vor vota ei acest proiect de lege sau au înaintat ei diferite condiții pentru efectuarea acestui vot. Noi credem că introducerea conceptului de „integrarea europeană” în Constituție ca element de bază al strategiei de dezvoltare a Republicii Moldova nu trebuie negociat politic și nu trebuie să fie parte a jocurilor politice pe această temă[ii].

Plahotniuc acordă importanță majoră propunerii și a menționat faptul că în cadrul ședinței PDM din data de  9 octombrie curent a fost luată decizia ca această inițiativă să fie expusă în Parlament cât mai repede posibil: „noi am decis împreună cu colegii noștri ca în ședințele următoare de săptămâna aceasta să supunem votului acest proiect de lege și, în felul acesta, fiecare deputat va avea șansa să demonstreze dacă este cu adevărat proeuropean sau dacă folosește această sintagmă doar ca element electoral[iii].

Totodată,  autorii au propus completarea preambulului Constituției cu o propoziție nouă prin care se va scoate în evidență aspirațiile de integrare europeană a țării și promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european[iv]. În aceiași ordine de idei, trebuie amintit faptul că liderul PDM a ținut să precizeze că „scopul pentru care introducem această sintagmă în Constituție este acela de a face și mai clară direcția strategică de dezvoltare a Republicii Moldova, iar integrarea europeană trebuie să fie depolitizată și să nu mai fie obiectul speculațiilor electorale, căpătând locul și rolul  ei firesc în strategia de modernizare a Republicii Moldova. Asta am avut în vedere atunci când, noi ca partid, am decis să devenim partid al poporului, să devenim partidul pentru Moldova. Un partid pentru Moldova și pentru oamenii săi, un partid care să contribuie la modernizarea țării prin acțiuni concrete și nu prin promisiuni false pe Facebook. Preocuparea oricărei guvernări nu trebuie să fie geopolitica, dar trebuie să fie bunăstarea oamenilor[v][vi].

Socialiștii se opun inițiativei propuse de PDM

Într-un comunicat al PSRM se arată că introducerea noului concept în Constituție se află în contradicție cu legea fundamentală a Republicii Moldova și va înrăutăți situația internă care este agravată deja de disensiunile din sânul societății moldovenești[vii]. În cadrul sesiunii parlamentare deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că „noi (PSRM) considerăm faptul potrivit căruia Constituția este legea supremă și trebuie să reflecte interesele întregului popor, nu doar a unuia sau altuia dintre partide sau interese ale unor dintre politicieni. Astfel de întrebări trebuie discutate cu poporul, ceea ce nu a fost făcut. În acest sens, noi cerem scoaterea acestui proiect de pe ordinea de zi[viii].

Socialiști au înaintat o critică dură la adresa inițiativei PDM de a introduce vectorul integrării europene în constituție și au menționat că nu vor vota pentru această inițiativă. Președintele Igor Dodon a menționat că nu va semna legea dacă proiectul va trece de votul Parlamentului Republicii Moldova[ix].

Inițiativa PDM manevră electorală a lui Plahotniuc

În urma analizei tuturor știrilor ce ne parvin din Republica Moldova putem să menționăm că inițiativa propusă de PDM reprezintă o manevră electorală a lui Plahotniuc. Această inițiativă, în eventualitatea reușitei, va putea reprezenta o lovitură de imagine aplicată de Plahotniuc celorlalte partide aflate în coaliția de guvernare. Inițiativa lui Plahotniuc și a PDM vine la pachet cu inițiativa „Pro Moldova” propusă de democrați acum câteva săptămâni și pare să reprezinte o încercare a PDM de a „fura” voturi de la celelalte partide de la guvernare în virtutea proximității alegerilor parlamentare ce vor avea loc în luna februarie 2019.

O posibilă evoluție ulterioară a evenimentelor în această privință în Republica Moldova
Este foarte posibil ca, până la alegerile parlamentare din februarie 2019, să asistăm la mai multe inițiative ale PDM pentru a ameliora situația partidului în perioada premergătoare alegerilor parlamentare. În această ordine de idei, putem menționa faptul potrivit căruia atât inițiativa de introducere a vectorului european în Constituția Republicii Moldova, precum și adoptarea direcției „Pro Moldova” reprezintă doar câteva dintre mișcările pe baza cărora PDM încearcă să își îmbunătățească pozițiile în preajma alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, ar trebui să ne așteptăm și la alți pași similari întreprinși de PDM în perioada următoare.

Gheorghe Cazacu


[i] https://voceabasarabiei.md/politic/deputatii-pl-si-pldm-nu-au-sustinut-proiectul-de-lege-privind-introducerea-obiectivului-integrarii-europene-in-constitutia-republicii-moldova

[ii] https://realitatealive.md/live-briefing-saptamanal-organizat-de-pdm-dupa-edin-a-de-lucru-din-9-octombrie-2018—84983.html.

[iii] https://voceabasarabiei.md/politic/parlamentul-va-supune-votului-introducerea-integrarii-europene-in-constitutie.

[iv] https://www.realitatea.md/initiativa-introducerii-vectorului-european-in-constitutie-a-primit-avizul-comisiei-parlamentare-de-resort–urmeaza-deputatii-sa-se-expuna_85095.html.

[v] https://realitatealive.md/live-briefing-saptamanal-organizat-de-pdm-dupa-edin-a-de-lucru-din-9-octombrie-2018—84983.html.

[vi] https://voceabasarabiei.md/politic/parlamentul-va-supune-votului-introducerea-integrarii-europene-in-constitutie.

[vii] http://socialistii.md/partidul-socialistilor-din-republica-moldova-nu-sustine-introducerea-in-constitutia-republicii-moldova-sintagma-integrarea-europeana-propusa-de-catre-partidul-de-la-guvernare/?lang=ru.

[viii] http://socialistii.md/russkij-socialisty-potrebovali-iskljuchit-iz-povestki-parlamenta-iniciativu-dpm-o-vnesenii-evrointegracii-v-konstituciju/?lang=ru.

[ix] http://socialistii.md/russkij-socialisty-potrebovali-iskljuchit-iz-povestki-parlamenta-iniciativu-dpm-o-vnesenii-evrointegracii-v-konstituciju/?lang=ru.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen + eleven =