De ce regimul lui Plahotniuc este perfect pentru interesele geopolitice ale Rusiei în regiune

moldova

Atâta timp cât Rusia nu-și poate subordona Ucraina, o Moldovă prorusească nu-i poate fi de mare folos. Mai bine pentru ea ar fi să fie menținut actualul status-quo, când un partid declarat proeuropean discreditează vectorul european al Moldovei în așteptarea momentului când Ucraina va reveni sau va fi readusă sub dominația rusească.

Atâta timp cât Ucraina nu este a noastră, nici Moldova nu va fi a noastră, este evident”, spunea zilele trecute, într-un  interviu pentru biroul de la Chişinău al postului de radio Europa Liberă, analistul militar de la Moscova Pavel Felgenhauer.

Iată de ce spun că o prea mare atenție nu merită acordată acum Moldovei, pentru că există problema Ucrainei care este principial mai importantă și mai mare, din toate punctele de vedere. Aceste două probleme sunt legate între ele pentru Moscova, dar cea ucraineană este mult mai importantă”, a menționat analistul militar.

Pentru ruşi, care trec acum, potrivit lui Pavel Felgenhauer, printr-o a doua cursă a înarmării, după cea din anii 80, care s-a încheiat cu destrămarea Uniunii Sovietice, este imposibil de a menţine pe termen lung la Chişinău o guvernare subordonată Moscovei, atâta timp cât Ucraina vecină este ostilă Rusiei.

Și asta, deoarece, în lipsa unei frontiere comune cu Rusia, o guvernare declarată prorusească şi antieuropeană la Chişinău care ar şi acţiona ca atare, nu are şanse pe termen lung.

În primul rând, din cauza realităților economice. Dependența Republicii Moldova de piețele de desfacere rusești, este tot mai mică, mărfurile moldovenești fiind orientate în prezent, în proporție de aproape 70% spre piețele Uniunii Europene pe când în statele din spațiul CSI ajung doar sub 16%.

Rusia este abia al patrulea importator de produse moldovenești, după România, Italia și Germania. Potrivit statisticilor, pentru primele nouă luni ale anului în curs, exporturile moldovenești au ajuns în proporție de 28% în România și doar în proporție de 8,22% în Federația Rusă. Și ponderea are șansele să scadă odată cu sporirea în Rusia a volumului producției agroalimentare proprii după inițierea în 2015 a unui program de stat dedicat dezvoltării producției interne.

Pe de altă parte, din UE, SUA şi alte state occidentale vin finanţări de sute de milioane de euro în economia moldovenească, dependentă tot mai mult în ultimii ani de  infuziile financiare din exterior.

Situația financiară a Rusiei, însă, economic dependentă de vânzările de hidrocarburi, este destul de fragilă, veniturile fiind într-o proporție considerabilă cheltuite pentru participarea la o serie de conflicte regionale și la o nouă cursă a înarmărilor.

Rusia este abia a unsprezecea economie a lumii cu un Produs Intern Brut pentru 2017 de 1,57 trilioane de dolari în comparație cu SUA, care avea un PIB de 19,4 trilioane de dolari sau cu China cu 12,24 trilioane. În schimb, este a patra țară în ceea ce privește cheltuielile pentru înarmare după SUA, China și Arabia Saudită.

Astfel, situația economică nu-i mai permite Rusiei să întrețină ca mai înainte micile regimuri separatiste din Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud.

Și în final, Republica Moldova este tot mai dependentă de investițiile din Occident, în special de cele ce creează noi locuri de muncă, destul de bine plătite pentru standardele moldoveneşti.

Dinamica pozitivă a economiei moldoveneşti din ultimii ani se datorează într-o proporţie covârșitoare anume Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Mai mult, pe lângă beneficiile cantitative ce țin de exporturi și investiții, acesta asigură țării un proces de modernizare extrem de necesar pentru a face față competiției tot mai strânse pe piețele internaționale.

De cealaltă parte, economia rusească, înapoiată în cea mai mare parte, are și ea nevoie de o modernizare radicală pentru a depăși statutul de simplu furnizor de materii prime pentru statele dezvoltate. Republica Moldova, în sens tehnologic nu poate lua nimic bun de la Rusia.

Toate aceste procese, asigurate de Acordul de Asociere cu UE sunt extrem de importante pentru economia moldovenească și este evident, pentru toată lumea care are discernământ, că renunţarea Republicii Moldova la relaţiile preferenţiale cu Occidentul, în favoarea unei apropieri de Uniunea Eurasiatică, aşa cum promite preşedintele filorus, Igor Dodon, ar produce un dezastru economic.

Iar o deteriorare a economiei moldoveneşti în condiţiile aflării la guvernare a unei forţe proruseşti cum este Partidul Socialiştilor, ar reduce dramatic simpatiile moldovenilor faţă de Rusia.

Cu toate acestea, simpatiile moldovenilor față de Federația Rusă sunt acum la un nivel similar sau poate chiar mai mari decât cele manifestate faţă de Uniunea Europeană.

Iar, potrivit ultimului sondaj de opinie realizat la începutul lunii septembrie 2018 de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, Partidul Socialiştilor al președintelui Dodon (prorusesc) se bucură de cel mai mare sprijin din partea populației, fiind creditat cu 36% din opţiunile de vot.

La rândul său, Partidul Democrat (condus de Vladimir Plahotniuc), aflat de nouă ani în diferite formule la guvernare, este creditat cu doar 11,2%. Alte două partide de opoziție, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, centru-dreapta) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA, centru-dreapta) sunt creditate cu 11,9% din opţiuni respectiv 10,6%.

Potrivit sondajului respectiv, dacă s-ar desfășura acum alegerile legislative, la guvernare ar veni partidul prorusesc al socialiștilor, care ar putea chiar să formeze guvernul de unul singur.

Ce ar câștiga în acest caz Rusia? Cu siguranță, ar avea un câștig de imagine pe termen scurt. După o guvernare de nouă ani a proeuropenilor, opțiunea electoratului moldovean pentru o forță prorusească este totuși o victorie.

Însă situația ar putea să se schimbe imediat după ce socialiștii vor trebui să-și îndeplinească promisiunile electorale: să scoată R. Moldova din Acordul de Asociere cu UE, să adere la Uniunea Eurasiatică după cum au promis iar în urma acestor acțiuni viața oamenilor să devină mult mai ușoară.

Un astfel de scenariu este însă puțin probabil, dată fiind integrarea sus-menționată a economiei moldovenești în economia occidentală. Dacă însă, va fi urmat, se va solda cu un dezastru economic. Drept urmare, lumea va înțelege că relațiile cu Rusia nu sunt atât de benefice precum sunt descrise în propaganda socialiștilor iar simpatia față de vectorul prorusesc va scădea.

De asemenea, dacă socialiștii moldoveni, devenind partid de guvernământ, în pofida retoricii prorusești, vor continua integrarea europeană, acest lucru va fi interpretat ca o înfrângere a Rusiei.

Mult mai comodă pentru ruși este starea actuală de fapt, când Partidul Democrat, declarat proeuropean însă prin esență o formațiune antipopulară și ostilă principiilor pe care se bazează civilizația occidentală, se află la guvernare discreditând constant vectorul european de dezvoltare.

Și asta, deoarece toate hoțiile din ultimii nouă ani, încălcările drepturilor omului, uzurparea puterii în stat de către clanul oligarhic din spatele partidului de la guvernare, propaganda prorusească le pune pe seama vectorului european, asumat de către Partidul Democrat. Acesta întărește această percepție, insistând chiar asupra introducerii în Constituție a obiectivului integrării europene a Republicii Moldova.

Altfel spus, dacă revenim la declarațiile analistului militar rus Pavel Felgenhauer, atâta timp cât Rusia nu-și poate subordona Ucraina, o Moldovă prorusească nu-i poate fi de mare folos. Mai bine pentru ea ar fi să fie menținut actualul status-quo, când un partid declarat proeuropean discreditează vectorul european al Moldovei în așteptarea momentului când Ucraina va reveni sau va fi readusă sub dominația rusească.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × three =