95 soldați din Republica Moldova au participat la exerciții militare în SUA

NATO

Forțele armate ale Republicii Moldova simt nevoia de a se perfecționa în fiecare zi. Din acest motiv, contingente de soldați moldoveni efectuează o serie de exerciții militare cu parteneri din străinătate. De această dată însă, nu vorbim despre un simplu antrenament militar efectuat de soldați moldoveni în compania altor soldați din România sau Ucraina. Antrenamentul de această dată este unul mult mai important deoarece soldații armatei Republicii Moldova efectuează antrenamente tocmai în Statele Unite ale Americii.

Un pas mai aproape de Structurile Euro-Atlantice

Participarea soldaților moldoveni la exercițiile care au avut loc în această perioadă în Statele Unite ale Americii poate fi considerată drept un prim pas de apropiere a Republicii Moldova față de structurile militare și politice Occidentale. Aceste exerciții nu sunt primele de acest fel la care participă cadre militare din Republica Moldova. Acest proces este unul aflat în derulare și va constitui una dintre prioritățile Republicii Moldova în ceea ce privește procesul de modernizare al Armatei Naționale fiind totodată un element important al procesului de integrare europeană și euro-atlantică a Republicii Moldova.

Faptul că exercițiile din SUA la care participă soldați moldoveni trebuie considerat ca semn al apropierii din această perspectivă a Republicii Moldova față de Occident și ca parte a procesului de integrare euro-atlantică a Republicii Moldova este confirmat de numărul mare de exerciții militare organizate de state membre NATO la care participă militari din Republica Moldova.

Participarea soldaților moldoveni la 30th Armored Brigade Combat Team’s eXportable Combat Training Capability (XCTC) exercise nu este primul și nici singurul exercițiu militar cu participarea partenerilor Occidentali la care participă soldații moldoveni.

În ultima perioadă au fost înregistrate mai multe etape de pregătire a membrilor Armatei Naționale a Republicii Moldova la care au participat contingente NATO. Spre exemplu, în perioada 30 iulie – 9 august 2018, mai multe cadre militare din Republica Moldova au participat la exerciții militare intitulate „Platinum Lion 2018” la Novo Selo din Bulgaria. La acestea au mai participat militari din Bulgaria, Slovenia, Albania, Serbia, România, Georgia și Statele Unite ale Americii. Armata Națională a Republicii Moldova participă la exercițiul respectiv din anul 2016. În luna iulie a anului curent, mai mulți militari moldoveni au participat la exercițiul multinațional „Sea Brize 2018” care s-a desfășurat, între 9-21 iulie anul curent, la Centrul de Instruire „Shirokiy Lan”, regiunea Mikolaiv, Ucraina. La exercițiile militare la care au participat aproximativ 80 de militari din Republica Moldova, au mai luat parte militari din Bulgaria, Marea Britanie, Italia, Grecia, Georgia, Danemarca, Estonia, Canada, Lituania, Norvegia, România, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina și Suedia. La aceste exerciții militare, Armata Națională a republicii Moldova participă începând cu anul 2007.

În luna iunie a anului curent, mai mulți militari care fac parte din trupele de destinație specială ale Armatei Naționale și Forțele pentru operațiuni speciale ale Armatei române au executat salturi cu parașuta la Baza de Aviație „Decebal” din Mărculești. Acțiunea face parte din antrenamentul exercițiului „JCET 2018”, desfășurat în perioada 1-30 iunie curent, la Baza de instruire militară a Armatei Naționale .

De asemenea, cooperarea dintre Armata Națională a Republicii Moldova și partenerii săi Occidentali nu se rezumă doar la exerciții militare desfășurate în străinătate la care participă și militari moldoveni. În această ordine de idei, se cuvine a menționa faptul că în perioada 19-22 iunie 2018, la Centrul de instruire al Brigăzii de informare motorizată „Moldova” din municipiul Bălți a avut loc exercițiul de menținere a păcii „Scutul Păcii-2018”. La exercițiile militare la care au participat 250 de militari, au luat parte și experți din Austria, Azerbaidjan, Belgia, România, Finlanda, Germania, Ucraina, Georgia, Statele Unite ale Americii, Franța, Bosnia și Herțegovina, Serbia și Marea Britanie. Aceste tipuri de exerciții militare ne arată foarte clar faptul potrivit căruia colaborarea dintre Armata Națională a Republicii Moldova și partenerii Occidentali se intensifică. Prin organizarea de astfel de exerciții militare, Republica Moldova realizează pași meniți să consolideze procesul de apropiere și integrare europeană.

Pe lângă participarea la exerciții militare organizate de parteneri occidentali sau de state membre ale NATO, Armata națională a Republicii Moldova purta un dialog susținut cu diverse structuri Occidentale. În această ordine de idei, se cuvine a menționa faptul că în data de 9 iulie curent Secretarul General de Stat, Radu Burduja, a avut o întrevedere cu șeful adjunct în exercițiu al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Lajos Karakas. Printre subiectele discutate în cadrul întrunirii, se numără cooperarea Ministerului Apărării al Republicii Moldova cu Misiunea OSCE în domeniul managementului stocului de armament și muniții, reconversia profesională și informarea populației despre pericolul munițiilor neexplodate. Această întrunire arată faptul potrivit căruia Republica Moldova încearcă să se apropie de structurile Occidentale.

Tot în ceea ce privește inițierea unor punți de dialog între Armata Națională al Republicii Moldova și partenerii Occidentali ai Chișinăului, putem menționa faptul că la finalul lunii iunie curent la Chișinău a sosit o delegație constituită din juriști ai Armatei Statelor Unite ale Americii. Pe parcursul vizitei desfășurate între 25-27 iunie 2018, părțile au discutat despre posibilitățile de dezvoltare a capacităților juridice ale structurii de apărare (a republicii Moldova), prin instruire și proiecte de asistență (cu ajutorul părții americane).

De asemenea, trebuie remarcat faptul potrivit căruia Republica Moldova nu este implicată în exercițiile militare ale NATO doar începând cu acest an și nici nu are primele contacte cu această organizație militară începând cu anul în curs. Sursele oficiale ale Armatei Naționale ale Republicii Moldova ne arată foarte clar faptul că procesul de coopere dintre Republica Moldova și organizația Nord-Atlantică este mult mai vechi și se axează atât pe cooperarea în ceea ce privește menținerea păcii, precum și în participarea soldaților din ambele părți la exerciții militare organizate atât de către satele membre ale NATO, precum și de Republica Moldova.

Este important de menționat faptul potrivit căruia este interesantă lipsa de antrenamente militare organizate de Federația Rusă la care să participe soldații din Republica Moldova. Acest fapt ne face să ne gândim că în cadrul Ministerului Apărării și a Armatei naționale a Republicii Moldova se produce o reorientare înspre Occident în detrimentul colaborării militare cu Federația Rusă. Cu alte cuvine, planul cooperării militare Federația Rusă ocupă un plan secund în opțiunile militarilor moldoveni în ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării naționale și în ceea ce privește instruirea militară și training-urile de care au nevoie militarii moldoveni pentru a putea organiza apărarea națională într-un mod eficient. De asemenea, interesele Republicii Moldova converg cu cele ale NATO, ONU; OSCE, CPEA (Consiliul parteneriatului euro-atlantic) în ceea ce privește reglementarea situațiilor de criză. Este important de precizat faptul potrivit căruia cooperarea dintre cele două părți este bazată pe baza unor acorduri internaționale și a unui „Parteneriat pentru Pace” .

Ofițeri și subofițeri moldoveni au plecat în Statele Unite ale Americii

Exercițiile militare la care au luat parte și reprezentanții forțelor armate moldovenești s-au desfășurat în perioada 6-28 august 2018 în Fort Bliss, Texas, Statele Unite ale Americii. Soldații moldoveni au luat parte la exercițiul militar intitulat „30th Armored Brigade Combat Team’s eXportable Combat Training Capability” (XCTC) exercise. Exercițiul XCTC este dezvoltat și coodonat de către First Army și de National Guard Bureau (NGB) din Statele Unite ale Americii. De asemenea, trebuie remarcat faptul că acest exercițiu este unul dintre cele mai mari exerciții de acest gen în istoria recentă. La exercițiile militare care tocmai s-au desfășurat în Texas au fost prezenți aproape 4000 de soldați din Carolina de Nord, Carolina de Sud, West Virginia, Minnesota, precum și soldați din Republica Moldova.

The Army National Guard’s Combat Training Capability este un centru de instruire pentru pentru formațiuni militare de nivel brigadă și este realizat împreună cu cei de la First Army. Programul aduce resurse complete pentru unitățile National Guard Army de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii, permițând acestor unități să se antreneze în programul lor obișnuit, aproape de casă.

În cadrul exercițiilor militare desfășurate în statul Texas (SUA), Locotenentul-Colonel al Armatei Naționale a Republicii Moldova, Vitalie Micov, și-a manifestat entuziasmul cu privire la participarea militarilor moldoveni în cadrul unui exercițiu militar de o asemenea anvergură în Statele Unite ale Americii și a subliniat caracterul benefic al aceste exerciții pentru soldații moldoveni prezenți la aceste exerciții militare: „Speranța noastră este ca soldații moldoveni care sunt implicați în acest exercițiu să aducă cele mai bune practici învățate înapoi acasă și să dezvolte aceste practici pe viitor în procesul nostru de antrenament”. Totodată, oficialul menționat mai sus a spus că practicile pe care soldații moldoveni le vor dobândi la exercițiile militare din Statele Unite vor fi implementate la următoarele antrenamente naționale ale Armatei Republicii Moldova: „Când se vor întoarce acasă soldații vor participa în exercițiul anual de antrenament din republica Moldova cu toate Forțele Apărării. Toate procedurile învățate și experiențele de  aici vor fi implementate în exercițiile noastre la nivel național”, a subliniat Micov. Din cele de mai sus poate observat foarte clar faptul că militarii moldoveni au avut multe de învățat de la colegii lor americani și vor încerca să implementeze ceea ce au învățat în practica lor de zi cu zi. Acest aspect poate fi considerat drept o încercare a Ministerului Apărării Republicii Moldova de a apropia standardele moldovenești de cele Occidentale și de a realiza o apropiere a structurilor militare moldovenești de partenerii din Occident.

În cadrul antrenamentelor militare din Statele Unite ale Americii, soldații moldoveni au învățat să colaboreze cu soldații americani în ceea ce privește domeniul militar. Sergentul Viktor Spinei, un medic din Batalionul de sprijin al Brigăzii nr. 230 a subliniat faptul că medicina este aceiași chiar dacă este aplicată cu truse și metode diferite: „Noi învățăm cum medicina poate fi practicată dacă am avea mai multe instrumente utilizate aici din perspectiva ofertei”. Totodată, acesta precizează că „Medicina este aceiași, aplicând diferite bunuri și instrumente este diferența”. Practic acest exercițiu ajută militarii moldoveni să înțeleagă mai multe dintre practicile din domeniul medical și să își perfecționeze propriile metode cu care aceștia sunt obișnuiți.

Exercițiu important pentru soldații moldoveni

Pentru soldații moldoveni, acest exercițiu militar este unul deosebit de important. Menționez acest lucru mai ales dacă luăm în considerare faptul că pentru a participa la aceste antrenamente militare din câteva mii de soldați moldoveni au fost selectați 95 de ofițeri și subofițeri care să călătorească în Statele Unite ale Americii și să participe la aceste exerciții militare.

National Guard din Carolina de Nord și soldații moldoveni s-au antrenat printr-un program de parteneriat al National Guard Bureau, program ce realizează o legătură între NGB cu forțele armate ale partenerilor și aliaților globali ai Americii.

Importanța acestor antrenamente este dată de faptul că între National Guard al Carolinei de Nord și militarii moldoveni există o colaborare mai veche. În cadrul unui discurs, Generalul-Maior al Armatei Statelor Unite ale Americii, Greg Lusk, adjunctul general al National Guard al Statului Carolina de Nord, a menționat faptul că „forțele armate ale Republicii Moldova și National guard al Carolinei de Nord sunt parteneri de 22 de ani”. Parteneriatul dintre cele două părți este unul de durată, ceea ce ne face să credem că acesta se va dezvolta pe viitor.

Un astfel de exercițiu este foarte important pentru cadrele militare din Republica Moldova, cât și pentru Statul moldovean în sine. Astfel de exerciții sunt utile pentru soldații din Republica Moldova deoarece, prin participarea la astfel de evenimente, cadrele militare moldovene prezente acolo au șansa de a realiza un schimb de experiență util pentru evoluția lor profesională.

Astfel de exerciții militare sunt foarte importante pentru militarii din Republica Moldova datorită potențialului formator pe care îl pot avea astfel de exerciții militare. Totodată însă, astfel de exerciții au o importantă componentă strategică. Această colaborare este una benefică pentru militarii moldoveni ce au participat la aceste antrenamente militare din perspectiva faptului că astfel de evenimente oferă șansa pentru militarii moldoveni de a lua contact cu cele mai avansate tehnologii.

Un aspect mult mai important însă, este acela că militarii moldoveni au participat la antrenamente militare pe teritoriul și cu colaborarea celei mai puternice forțe a NATO, Statele Unite ale Americii. Încă nu știm sigur dacă participarea militarilor moldoveni la evenimente de genul celui menționat mai sus poate fi considerată drept faptul că Republica Moldova realizează pași concreți înspre apropierea față de structurile euro-atlantice și consolidarea legăturilor cu acestea.

Un posibil scenariu pentru evoluția situației

În perioada următoare am putea să mai asistăm la anumite exerciții militare pe care soldații moldoveni le vor efectua în compania partenerilor occidentali. Este posibil ca astfel de antrenamente să aibă o componentă politică și să fie legate de procesul de integrare al Republicii Moldova în structurile euro-atlantice. De asemenea, este posibil ca numărul de exerciții militare organizate de state membre NATO la care participă și contingente din Republica Moldova să cunoască o creștere în viitorul apropiat.

Putem considera că exercițiile militare asemeni celor din Statele Unite ale Americii la care participă soldații moldoveni în aceste zile reprezintă o încercare a Armatei Naționale și a Ministerului Apărării Republicii Moldova de a se racorda la standardele obișnuite pe care le practică partenerii Occidentali ai Republicii Moldova.

Putem considera că procesul de apropiere a structurilor militare din Republica Moldova față de partenerii Occidentali va continua pe viitor. Totodată, adoptarea de noi practici și racordarea la anumite standarde Occidentale va fi intensificată în viitorul apropiat.

Participarea soldaților moldoveni la exerciții militare asemeni celui aflat în desfășurare în aceste zile în Statele Unite ale Americii reprezintă o parte componentă a procesului de integrare al republicii Moldova în structurile euro-atlantice. Acest proces va fi derulat în continuare de responsabilii pentru modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova și va constitui o componentă a procesului de integrare euro-atlantică a Republicii Moldova.

Cazacu Gheorghe

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eighteen + 19 =