Summit-ul NATO nu aduce nimic nou pentru Republica Moldova

NATO

În ultimele zile am fost martorii unui summit care a întrunit membrii Alianței Nord-Atlantice la Bruxelles. În capitala Belgiei înalții oficiali au făcut o serie de declarații care au atras opinia mass-media din întreaga lume. Summit-ul și declarațiile privitoare la staționarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au generat o serie de reacții în Moldova, precum și la Moscova.

Summit-ul NATO, desfășurat la Bruxelles între 11-12 iulie 2018, a fost unul plin de evenimente și întruniri la nivel de șefi de Stat și de Guvern unde au fost discutate aspecte cu privire la lupta împotriva terorismului, atacurile cibernetice, climatul de (in)securitate la nivel internațional, focarele de instabilitate și de tensiune cum ar fi Crimeea și regiunea separatistă din stânga Nistrului.

În cadrul întrunirilor a fost adusă în discuție situația din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Oficialii NATO și-au exprimat dorința de a continua să sprijine eforturile celor trei state de a-și consolida suveranitatea statală și integritatea teritorială. De asemenea, reprezentanții NATO se pronunță împotriva staționării forțelor armate ruse pe teritoriul acestor trei state. Mai mult de atât, oficialii NATO consideră că aflarea trupelor rusești pe aceste teritorii se realizează împotriva voinței guvernanților Republicii Moldova, ai Georgiei și ai Ucrainei.

În acest context, în cadrul Declarației Summit-ului se menționează faptul potrivit căruia înalții reprezentanți ai Alianței Nord-Atlantice cer Federației Ruse să își retragă trupele din aceste teritorii. Totodată, oficialii NATO îndeamnă Federația Rusă să se „angajeze constructiv în procesul de reglementare al conflictului din Transnistria[i].

NATO și securitatea la nivel internațional

Oficialii Alianței Nord-Atlantice susțin necesitatea cooperării internaționale în vederea asigurării unui climat de securitate: „Sprijinim contribuția NATO la proiectarea stabilității, pentru că știm că securitatea noastră este cea mai sigură dacă este împărțită dincolo de frontierele noastre. Am convenit asupra unui pachet în partea de sud pentru a aprofunda dialogul nostru politic și cooperarea practică cu partenerii noștri din regiune, inclusiv Iordania și Tunisia. Oferim sprijin adaptat partenerilor noștri estici Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei, precum și Bosniei și Herțegovinei. De asemenea, vom intensifica cooperarea NATO cu Finlanda și Suedia în Marea Baltică, precum și cu partenerii noștri din regiunea Mării Negre, Balcanilor de Vest și din regiunea mediteraneeană, fiecare dintre acestea fiind important pentru securitatea Alianței. Menținem operațiunea noastră importantă în Kosovo. Și rămânând o Alianță transatlantică, NATO își va păstra perspectiva globală[ii].

Jens Stoltenberg și viziunea NATO cu privire la Federația Rusă

Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, norvegianul Jens Stoltenberg, evocă posibilitatea de negociere cu Federația Rusă, dar și faptul că Rusia este agresivă față de vecinii săi: „Nu vedem nici o amenințare iminentă împotriva unui aliat al NATO. Dar vedem o Rusie mult mai dură, care a folosit forța împotriva Ucrainei și a Georgiei. Și am văzut și atacuri cibernetice. Am văzut multe alte activități ale Rusiei, care sunt maligne. Abordarea mea față de Rusia se bazează foarte mult pe ceea ce am învățat ca un politician norvegian[iii].

Adunarea Parlamentară a OSCE și Republica Moldova

Trebuie remarcat faptul potrivit căruia la Berlin a avut loc, în aceiași perioadă, Adunarea Parlamentară a OSCE. În rezoluția Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate au fost incluse toate cele 3 amendamente referitoare la Republica Moldova, și anume soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al țării și transformarea misiunii de pacificare într-una civilă cu mandat internațional[iv].

Chișinăul a primit cu entuziasm declarațiile NATO cu privire la Transnistria

În ceea ce privește situația din regiunea din stânga Nistrului, trebuie menționat faptul potrivit căruia resurse media din Republica Moldova (și din România[v]) au primit cu entuziasm declarațiile făcute de înalți oficiali în cadrul summit-ului NATO din capitala Belgiei. Unii editori au catalogat declarația finală a summit-ului drept un „moment istoric[vi]. Resursele informative de la Chișinău au atribuit o deosebită importanță declarației finale a summit-ului NATO de la Bruxelles.

În discursul public de la Chișinău se observă faptul că între rezoluția ONU din data de 22 iunie 2018 și Declarația Finală a Summit-ului NATO[vii] există o corelare. Portalul unimedia.info discută despre faptul că „apelul oficialilor NATO privitor la staționarea trupelor rusești în Republica Moldova vine în contextul în care la 22 iunie 2018 Adunarea Generală a ONU[viii] a adoptat un proiect de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria[ix].

Mass-media de la Chișinău au făcut unele mențiuni rezumative și expeditive în ceea ce privește referințele cu privire la declarația summit-ului NATO cu privire la starea securității din spațiul post-sovietic. Cel mai adesea, relatările din presa moldovenească au menționat strict faptul că NATO a cerut (de fapt, este vorba despre un îndemn, nicidecum o cerere imperativă) Rusiei să își retragă trupele sale din Republica Moldova, Ucraina și Georgia[x]. Presa locală s-a rezumat la a oferi o traducere fidelă a textului din declarația finală a summit-ului NATO de la Bruxelles[xi]. Astfel, se poate observa foarte clar faptul că în rapoartele de știri de la Chișinău se vorbește doar despre faptul că NATO a cerut Rusiei să își retragă contingentele militare de pe teritoriul Moldovei. Voit sau nu, în rapoartele de știri de la Chișinău se omite faptul că NATO dorea ca să instituie un dialog cu Federația Rusă în reglementarea pe cale pașnică a conflictului din Transnistria[xii]: „De asemenea, chemăm Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze constructiv în procesul de reglementare a Transnistriei. Ne angajăm să sprijinim reformele democratice ale Republicii Moldova și eforturile de consolidare a capacității de apărare[xiii].

Serghei Lavrov și summit-ul NATO

În cadrul unui interviu acordat de Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse pentru emisiunea „Politicking” de pe postul Russia Today, Serghei Lavrov a menționat faptul că NATO reprezintă „mentalitatea Războiului Rece”, mentalitate la care, potrivit ministrului rus de externe, „NATO ar fi trebuit să renunțe demult”. Mai mult de atât, Lavrov este de opinie că Alianța Nord-Atlantică reprezintă un „atavism” al Războiului Rece, iar extinderea NATO înspre est nu va contribui la soluționarea unor problemelor comune precum lupta împotriva terorismului, schimbările climatice, criminalitatea organizată, traficul de droguri ș.a[xiv].

Ministerul rus de Externe și summit-ul NATO

Într-un comunicat al Ministerului de Externe al Federației Ruse reiese foarte clar că reprezentanții Kremlin-ului nu sunt mulțumiți de viziunea NATO privitoare la starea securității la nivel internațional. Așa cum putem observa din cadrul unor discursuri ale oficialilor Kremlinului se observă faptul că Ministerul Rus de Externe cataloghează activitatea NATO ca fiind tributară mentalității și concepțiilor din timpul Războiului Rece:  „din primele documente publicate de către NATO se poate concluziona că această organizație nu este interesată în analiza obiectivă a cauzelor degradării securității spațiului Euro-Atlantic și continuă să privească lumea prin prisma stereotipurilor din perioada Războiului Rece. NATO învinuiește cinic și fără date concrete Federația Rusă în tensionarea situației în regiunea Euro-Atlantică. Sub acest pretext, blocul Nord-Atlantic își întărește capacitățile militare chiar și în statele din nordul continentului european sau în zone cândva liniștite precum Statele Baltice[xv].

Mass-media din Rusia și summit-ul NATO

Așa cum putem observa din declarațiile din mass-media rusească reiese foarte clar faptul că Rusia nu este de acord cu cele expuse în Declarația Finală a summit-ului NATO. Cunoscutul portal de analize geopolitice din Federația Rusă, geopolitika.ru (portal aflat sub patronajul lui Aleksandr Dughin) critică afirmația din „Declarația Finală” în care se face o analiză a activității Federației Ruse la frontierele exterioare a NATO. În analiza rusească se arată că „potrivit declarațiilor summit-ului NATO, Rusia desfășoară activități provocatoare la frontierele alianței Nord-Atlantice. În document se menționează, că mediul de securitate euro-atlantic a devenit mai instabil și mai puțin previzibil datorită acțiunilor provocatoare ale Federației Ruse[xvi]. Așa cum se precizează în analiza rusească „Alianța este îngrijorată de faptul că Rusia investește în modernizarea forțelor sale strategice”. De asemenea, autorul se arată nedumerit de nemulțumirile NATO cu privire la „retorica nucleară  iresponsabilă și agresivă a Rusiei”, precum și de faptul că „Rusia desfășoară exerciții militare de largă amploare[xvii]. Același portal critică și învinuirile tradiționale de „activități hibride, incluzând încercări de implicare [a Federației Ruse] în procese electorale[xviii].

Printre alte analize cu privire la summit-ul NATO  în resursele de informare din Federația Rusă observăm faptul că unii analiști ruși consideră că una dintre temele pe care vor discuta înalții oficiali în cadrul summit-ului va fi și discuția cu privire la izolarea Rusiei[xix]. În analizele rusești se vorbește despre faptul că Alianța va încerca să contracareze interesele rusești în zona Mării Arctice, precum și în zona Mării Negre[xx]. De asemenea, discuțiile cu privire la posibila extindere a NATO este văzută de portalul geopolitika.ru drept o „extindere nebună[xxi].

Summit-ul NATO nu aduce nimic nou pentru Republica Moldova

În consecință, putem menționa faptul că summit-ul NATO nu a adus nimic nou privitor la situația internațională a Republicii Moldova. Declarația cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova vine în contextul în care cu o lună mai devreme am asistat la adoptarea rezoluției ONU pe aceeași tematică.

Este important de precizat faptul că în cadrul Summit-ului NATO înalții oficiali au reiterat idei mai vechi și care nu au fost puse în practică niciodată. În aceste condiții am putea spune că asistăm la expunerea unor declarații cu o valoare politică foarte scăzută și care nu vor putea obliga Rusia să treacă la fapte privitor la retragerea trupelor sale de pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și al Georgiei.

Gheorghe Cazacu


[i] https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156624.htm?selectedLocale=en.

[ii] https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156620.htm?selectedLocale=en.

[iii] https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_156731.htm?selectedLocale=en.

[iv] http://www.realitatea.md/ce-prevede-declaratia-de-la-berlin-adoptata-de-ap-osce–cu-referire-la-integritatea-teritoriala-a-republicii-moldova_80575.html.

[v] https://www.digi24.ro/stiri/externe/declaratia-finala-nato-cere-rusiei-retragerea-trupelor-din-republica-moldova-ucraina-si-georgia-962593.

[vi] http://www.caleaeuropeana.ro/premiera-istorica-la-un-summit-aliat-nato-cere-rusiei-sa-isi-retraga-trupele-stationate-ilegal-in-republica-moldova-georgia-si-ucraina/.

[vii] http://www.realitatea.md/premiera-istorica-la-un-summit-nato–rusiei-i-s-a-cerut-retragerea-trupelor-militare-din-r–moldova–georgia-si-ucraina_80498.html.

[viii] http://www.mid.ru/web/guest/maps/md/-/asset_publisher/dfOotO3QvCij/content/id/3294212.

[ix] https://unimedia.info/stiri/permalink-157623.html.

[x] http://www.realitatea.md/premiera-istorica-la-un-summit-nato–rusiei-i-s-a-cerut-retragerea-trupelor-militare-din-r–moldova–georgia-si-ucraina_80498.html.

[xi] https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156624.htm?selectedLocale=en.

[xii] https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156624.htm?selectedLocale=en.

[xiii] https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156624.htm?selectedLocale=en.

[xiv] http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/3294860.

[xv] http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/3293994#12.

[xvi] https://www.geopolitica.ru/news/itogovoe-zayavlenie-nato-po-rossii.

[xvii] https://www.geopolitica.ru/news/itogovoe-zayavlenie-nato-po-rossii.

[xviii] https://www.geopolitica.ru/news/itogovoe-zayavlenie-nato-po-rossii.

[xix] https://www.geopolitica.ru/article/v-atmosfere-nedoveriya-chto-obsudyat-lidery-stran-nato-na-sammite-v-bryussele.

[xx] https://www.geopolitica.ru/article/v-atmosfere-nedoveriya-chto-obsudyat-lidery-stran-nato-na-sammite-v-bryussele.

[xxi] https://www.geopolitica.ru/article/v-atmosfere-nedoveriya-chto-obsudyat-lidery-stran-nato-na-sammite-v-bryussele.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − 9 =