Regimul lui Plahotniuc dă de înțeles că se instalează pentru totdeauna la cârma R. Moldova

plahotniuc

După votarea de ieri, 26 iulie, în Parlament a legalizării capitalului, a devenit clar că acțiunile din ultimele două luni ale lui Vladimir Plahotniuc nu au fost deloc întâmplătoare sau disperate după cum afirmau unele capete înfierbântate. Toate mișcările au fost calculate cu precizie, urmărindu-se exact ceea ce s-a întâmplat ieri: adoptarea cu succes a legislației, care să permită legalizarea furtului miliardului dar și transformarea R. Moldova într-o zonă off-shore, o groapă de scurgere a banilor murdari din toată lumea și de prestare a serviciilor de spălare a acestora.

Puzzle-ul s-a așezat acum și vedem că anularea mandatului de primar al lui Andrei Năstase a fost un pas calculat pentru a nu admite întărirea opoziției extraparlamentare, care le-ar fi creat mai multe bătăi de cap guvernanților dacă ar fi avut omul său în fruntea primăriei capitalei.

Ieșirile de psihopat ale lui Ilan Șor de zilele trecute au avut menirea unei mișcări de învăluire, unei diversiuni de derutare a societății civile care, atunci când a fost adoptată legea amnistiei fiscale încă mai discuta despre mârlănia primarului de Orhei, care a amenințat cu răfuiala toată lumea neloială regimului, începând cu ONG-uri și terminând cu presa.

Chestia cu vânzarea fostului Stadion Republican guvernului SUA pentru a construi acolo o nouă ambasadă tot ar putea fi o piesă din acest puzzle. Un fel de mituire a SUA după cum a afirmat și ex-președintele Vladimir Voronin. Chiar dacă ambasadorul SUA dar și FMI au criticat dur adoptarea netransparentă a legislației amnistierii, scandalul Stadionului Republican a redus din credibilitatea acesteia. Ambasada SUA a fost atrasă într-o cursă, este privită ca un partener de afaceri al lui Plahotniuc și vocea ei nu mai contează atât de mult în ochii unei părți a opiniei publice din R. Moldova.

În plus, președintele moldovean, Igor Dodon, a primit o ocazie perfectă de a-și provoca o nouă suspendare până când președintele parlamentului moldovean, Andrian Candu, va promulga atât legea ce permite vânzarea Stadionului Republican (chiar dacă ambasada SUA va renunța la tranzacție) dar și legile privind amnistia fiscală, legalizarea capitalului și cea a cetățeniei prin investiție. În subsidiar se poate menționa că Dodon a și declarat că nu va promulga legea cu referire la vânzarea terenului respectiv.

Totuși, crearea unei baze legale pentru ca beneficiarii furtului miliardului să poată cheltui nestingheriți pe teritoriul R. Moldova banii furați nu este scopul final al lui Plahotniuc&Co.

Aceștia urmează a fi investiți probabil în afaceri profitabile. Pe lista de privatizare a Agenției Proprietății Publice se află bucăți încă ademenitoare din proprietatea publică precum Moldtelecom, Tutun-CTC și, mai recent, Air Moldova.

Și programul cetățeniei prin investiții va spori oferta de capital. De altfel, tot acest capital: legalizat, amnistiat sau introdus în țară prin programul „cetățenie prin investiție”, are toate șansele să fie investit și în terenurile agricole.

Deși Partidul Democrat din Moldova (condus de Vladimir Plahotniuc) a declarat acum câteva luni, sus și tare, că nu va admite vânzarea pământului către cetățenii străini, „cetățenia prin investiție” anulează această declarație. De remarcat că, de câțiva ani se tot tergiversează adoptarea unui nou Cod Funciar, care ar putea fi votat totuși până la sfârșitul anului. Nu ar fi o surpriză dacă acesta va facilita crearea de mari latifundii în detrimentul micilor proprietari de terenuri agricole.

Toate aceste investiții nu vor avea, însă, rezultatele scontate în condițiile când exodul capitalului uman ia o amploare tot mai mare în pofida proiectelor imobiliare gen „Prima casă” care au menirea să-i rețină pe tinerii moldoveni în țară. Chiar dacă guvernul este gata să acorde și cu titlu gratuit locuințe familiilor cu patru copii, puțin probabil că se vor găsi prea mulți tineri, tentați să se „lege de glie” în acest mod, ei și copiii lor, pentru a asigura forța de muncă necesară  acestei grupări criminale, care dă de înțeles că nu va lăsa din mâini Republica Moldova într-un viitor previzibil.

Însă gruparea lui Plahotniuc are răspuns și la această provocare. Deja au răsunat voci, apropiate regimului, care recomandă importul de forță de muncă ieftină și disciplinată, din Thailanda, Vietnam sau Indonezia, de exemplu.

În final, se profilează un tablou sumbru: miliardul furat acum patru ani se va întoarce acasă sub formă de investiții, hoții vor privatiza cu el ce a mai rămas  din Republica Moldova, gruparea lui Plahotniuc va presta servicii de spălare a banilor la scară internațională, prin „cetățenie prin investiții” în țară vor intra scursurile criminale din întreaga lume, exodul populației se va amplifica iar în loc acesteia vor fi aduși muncitori străini, obedienți și ieftini.

În acest timp, opoziția de dreapta, unionistă, practic nu mai este credibilă după ani de conlucrare cu regimul. Opoziția de centru-dreapta, proeuropeană, singura care mai contează, s-a înarmat cu ideologia „națiunii civice” și în lipsa mesajului de emancipare națională este mult prea anemică pentru a putea mobiliza o mișcare de protest masivă la nivel național, aptă să dea jos actualul regim.

Gruparea oligarhică, care controlează în acest moment toate ramurile puterii din R. Moldova, prin legile privind amnistierea fiscală, legalizarea capitalului, cetățenie prin investiții, își consolidează și mai mult puterea, prin transformarea în zonă off-shore își creează surse de venit alternative, în cazul ruperii relațiilor cu UE și este gata să se instaleze pentru totdeauna la conducerea țării după modelul implementat cu succes de către Vladimir Putin în F. Rusă.

C.I.

2 Comentarii

 1. Ca dovadă slujeşte:
  1. https://www.anticoruptie.md/ro/ sesizari/sesizare-in-justiie
  2. https://www.anticoruptie.md/ro/ sesizari/rog-sfiu-audiat-la-ip-15-cricov a
  3. https://curaj.tv/opinii/cica-dosarul-penal-de-condamnare-a-lui-tabora-ion-este-fabricat/
  4. https://pbpartners.wordp/ress.com/2018/01/27/mama-cu-3-copii-minori-evacuata-din-locuinta-u rmare-a-unor-proceduri-judiciare-suspecte-remediile-nationale-inefective/
  5. https://telegraph.md/mama-cu-3-copii-minori-evacuata-din-locuinta-ca-urmare-a-unor-proceduri-judiciare-suspecte/
  Aşa se fac reformele în justiţie.
  Şi procuratura nu întreprinde nici o măsură

Transmiteti un mesaj

three × two =